Lijnen in tekst tekenen

U kunt lijnen in uw tekst opnemen met aangepaste hoeken, dikte, kleur en andere kenmerken.

Gebruik het tekenobject Lijn als volgt om de lijnattributen en -richting in te stellen:

 1. Pictogram Tekenfuncties weergeven

  Klik op de werkbalk Standaard op het pictogram Tekenfuncties weergeven om de werkbalk Tekening te openen

 2. Pictogram Lijn

  Klik op het pictogram Lijn. De muisaanwijzer verandert in een dradenkruis met een lijn ernaast.

  Klik in uw document op de plaats waar de lijn moet beginnen. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de muis naar het punt waar de lijn moet eindigen. Als u ook de Shift-toets ingedrukt houdt, kunt u alleen horizontale, verticale en diagonale lijnen tekenen.

 3. Pictogram Object selecteren

  Laat de muisknop los wanneer de lijn de gewenste richting en lengte heeft. U kunt vervolgens meer lijnen tekenen. U verlaat deze functie door op de Esc-toets te drukken of het pictogram Selecteren op de werkbalk Tekening aan te klikken.

Nadat u op het pictogram Selecteren hebt geklikt, kunt u alle regels tegelijkertijd selecteren door op elke regel te klikken terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. Door deze meervoudige selectie kunt u ze allemaal een gemeenschappelijke kleur, dikte of ander attribuut toewijzen.

 1. Maak een horizontale lijn door het vooraf ingestelde opmaakprofiel Horizontale lijn toe te passen. Klik in een lege alinea en dubbelklik op het opmaakprofiel Horizontale lijn in het venster Stijlen en opmaak. Als het item voor horizontale lijnen niet zichtbaar is in de lijst Alinea-opmaakprofielen, selecteert u 'Alle opmaakprofielen' in de keuzelijst onderaan.

 2. U kunt een lijn boven, naast of onder een alinea tekenen in een Writer tekstdocument door Opmaak - Alinea - Randen te kiezen.

Automatische lijnen in Writer

 1. Als u in een Writer tekstdocument een nieuwe regel begint door drie of meer afbreekstreepjes te typen en daarna op de Enter-toets drukt, worden die tekens verwijderd en krijgt de vorige alinea een lijn als onderrand.

  Typ drie of meer afbreekstreepjes (-), of onderstrepingen ( _ ), en druk dan op Enter om een enkele lijn te maken. Typ drie of meer "is gelijk aan"-tekens (=), asterisken (*), tildes (~), of hekje-tekens (#), en druk dan op Enter, om een dubbele lijn te maken.

 2. Kies Opmaak - Alinea - Randen en selecteer geen rand, om een automatische getekende lijn te verwijderen.

 3. Kies Bewerken - Ongedaan maken om het automatisch vervangen van een rand Ć©Ć©n keer ongedaan te maken.

 4. U schakelt de automatische randen uit door Extra - AutoCorrectie - Opties voor AutoCorrectie - Opties te selecteren en de selectie van Rand toepassen op te heffen.

warning

De lijnen en andere tekenobjecten die u in tekst invoegt, worden niet in HTML gedefinieerd en worden daarom niet rechtstreeks in HTML-formaat geƫxporteerd. In plaats daarvan worden ze als afbeeldingen geƫxporteerd.


tip

Wanneer u een lijndikte invoert, kunt u een maateenheid toevoegen. Een lijndikte van nul resulteert in een haarlijn met een dikte van Ć©Ć©n pixel van het uitvoermedium.


Help ons, alstublieft!