Documentclassificatie

Documentclassificatie en beveiliging is een belangrijk onderwerp voor bedrijven en overheden.

Er wordt informatie uitgewisseld tussen gebruikers en organisaties die samenwerken om een zakelijk doel na te streven. Als het om gevoelige informatie gaat, wordt ervan uitgegaan dat de partijen zijn overeengekomen welke informatie gevoelig is en hoe deze informatie zal worden geĆÆdentificeerd en behandeld. Elke ontvanger van een hulpmiddel zal erop vertrouwen dat de verstrekker van de informatie de overeengekomen procedures volgt om de gevoeligheid van de informatie vast te stellen.

LibreOffice biedt gestandaardiseerde middelen om dergelijke gevoeligheidsinformatie uit te drukken en kan tussen partijen worden gebruikt als interoperabele systemen moeten worden geĆÆmplementeerd. Het biedt een reeks standaard "velden" die kunnen worden gebruikt om gevoeligheidsinformatie te bewaren. Het probeert niet te definiĆ«ren wat de inhoud van deze "velden" zou moeten zijn. Deze benadering is een verbetering ten opzichte van het enige alternatief dat op dit moment bestaat, namelijk dat de aanbieder een willekeurig middel gebruikt om gevoeligheid uit te drukken die mogelijk niet nuttig is voor een ontvanger.

Hoewel deze standaard is ontwikkeld met de bedoeling dat deze toepasbaar zou zijn in elk activiteitsdomein, behield LibreOffice de nomenclatuur en categorieƫn van de ruimtevaart- en defensie-industrie, waar gevoeligheidsmarkering het gevolg is van nationale veiligheid, exportcontrole en intellectueel eigendomsbeleid.

LibreOffice implementeerde de open standaarden geproduceerd door TSCP (Transglobal Secure Collaboration Participation, Inc.), onafhankelijk van een specifieke leverancier. Twee ervan zijn interessant:

BAF-categorieƫn

De standaard BAF-categorieƫn voor LibreOffice worden hieronder vermeld.

tip

Alleen de categorie "Intellectuele eigenschappen" zal de lay-out van het document wijzigen met een watermerk, velden in de kop- en voettekst en een informatiebalk bovenaan het documentgebied. Elk item dat in het document wordt ingevoegd, wordt beheerd door het classificatieconfiguratiebestand.


Intellectueel eigendom

Intellectuele eigendom is een algemene term voor de aard van de inhoud van het document. Selecteer deze categorie voor documentclassificatie voor algemene doeleinden.

Nationale veiligheid

Selecteert de categorie van dit document voor het type nationaal veiligheidsbeleid. De geselecteerde categorie wordt samen met het document opgeslagen als BAILS-metadata in de bestandseigenschappen en er worden geen wijzigingen aangebracht in de lay-out of de gebruikersinterface.

Exportcontrole

Selecteert de categorie van dit document voor het type exportcontrolebeleid. De geselecteerde categorie wordt samen met het document opgeslagen als BAILS-metadata in de bestandseigenschappen en er worden geen wijzigingen aangebracht in de lay-out of de gebruikersinterface.

warning

Raadpleeg uw bedrijfsgegevensbeveiligingsbeleid en informatiebeveiligingsfunctionarissen voor ondersteuning bij documentclassificatie.


Standaard classificatieniveaus

LibreOffice biedt standaardniveaus voor documentclassificatie (BAILS) die hieronder worden weergegeven, gesorteerd op toenemende mate van bedrijfsgevoeligheid:

Classificatieniveaus aanpassen.

Met LibreOffice kunt u de classificatieniveaus voor uw bedrijf aanpassen. Om het aantal en de naam van de niveaus aan te passen, kopieert u het bestand example.xml in - LibreOffice - Paden - Classificatie naar een lokale map en bewerk de inhoud.

tip

Gebruik het bestand met uw LibreOffice-landinstelling in de naam als voorbeeld.


Sla het bestand op en breng de nodige wijzigingen aan in het classificatiepad hierboven om toegang te krijgen tot het bestand.

tip

Uw systeembeheerder kan het bestand in een netwerkmap plaatsen en alle gebruikers toegang geven tot het bestand met classificatie-instellingen.


Inhoud plakken in documenten met verschillende classificatieniveaus.

Om een inbreuk op het beveiligingsbeleid te voorkomen, is het niet toegestaan inhoud met een hoog classificatieniveau te plakken op documenten met een lager classificatieniveau. LibreOffice zal een waarschuwingsbericht weergeven waar het detecteert dat de inhoud van het klembord een hogere beveiligingsclassificatie heeft dan het doeldocument.

Help ons, alstublieft!