De LibreOffice Help

Externe video

Accepteer a.u.b deze video. Door het accepteren krijgt u toegang tot inhoud op YouTube, een dienst aangeboden door een externe derde partij.

YouTube privacybeleid

LibreOffice Help-pagina's worden weergegeven in uw standaard webbrowser.

De Help verwijst naar de standaardinstellingen van het programma op een systeem dat naar standaarden is ingesteld. Beschrijvingen van kleuren, muisacties of andere te configureren items kunnen afwijken voor uw programma en systeem.

warning

Het Help-systeem voor alle versies van de software is gebaseerd op dezelfde bronbestanden. Sommige in de Help beschreven functies hoeven niet te zijn opgenomen in uw specifieke distributie. Sommige mogelijkheden die specifiek zijn voor een distributie kunnen hier niet vermeld te zijn.

note

Help-pagina's van LibreOffice-extensies gebruiken nog steeds het oude Help-systeem. De oude helppagina's van het helpsysteem zijn hier beschikbaar.

De functies van de LibreOffice Help-pagina's

De Modulelijst

Klik op de keuzelijst in de linkerbovenhoek van de pagina en selecteer de LibreOffice-module om de Help-hoofdpagina van de module weer te geven.

De taallijst (alleen bij online hulp).

Alleen beschikbaar in de online versie, selecteer de taal om de huidige helppagina weer te geven.

De Help-index

De Help-index toont een lijst met trefwoorden voor alle LibreOffice-modules. Klik op een willekeurig trefwoord in de lijst om de gekoppelde Help-pagina te openen.

De Help-index doorzoeken

Typ het trefwoord in het zoekvak in. De zoekopdracht wordt onmiddellijk uitgevoerd, terwijl u het trefwoord typt.

De zoekresultaten worden weergegeven als een gefilterde lijst met overeenkomsten, gegroepeerd op modulenaam. De zoekresultaten bevatten ook bijna-overeenkomsten. De overeenkomende delen van de zoekterm worden in elk resultaat gemarkeerd.

De kop ALGEMEEN geeft een overeenkomst aan voor zoekwoorden die relevant zijn voor meer dan één LibreOffice-module. Celranden zijn bijvoorbeeld van toepassing op cellen in werkbladen, maar ook op cellen of frames van tekst- en presentatietabel.

Gebruik de pijlpictogrammen onder aan de index om in de indexitems of gefilterde resultatenlijst vooruit of achteruit te bladeren.

Inhoud - Belangrijkste Help-onderwerpen

Toont een index van alle hoofdonderwerpen van alle modules.

De browser gebruiken voor LibreOffice Help

Door de pagina's van de Help navigeren

Gebruik de knoppen Terug en Vooruit van de browser om tussen pagina's te navigeren. In de meeste browsers geeft een lange klik op de knop Terug een keuzelijst weer van eerder bezochte pagina's en een lange klik op de knop Vooruit toont een lijst met bezochte pagina's na de huidige.

Bladwijzer voor Help-pagina

Gebruik de functie Bladwijzers van de browser voor snelle toegang tot relevante Help-pagina's. Een bladwijzer maken voor een pagina in de meeste browsers:

1. Open het menu Bladwijzers van de browser,

2. selecteer Bladwijzer toevoegen of

Druk op +D in de meeste browsers.

3. Voer de naam, map en betekenisvolle label voor de bladwijzer in.

4. Sluit het dialoogvenster bladwijzer van de webbrowser.

Help-pagina's navigatiegeschiedenis

Elke bezochte Help-pagina wordt vastgelegd in de geschiedenis van de webbrowser. Om de navigatiegeschiedenis te openen:

1. Kies het menu Geschiedenis van de webbrowser,

2. Selecteer Geschiedenis weergeven.

3. Klik op een item in het hoofdvenster van de geschiedenis om de bijbehorende helppagina te openen.

Help-inhoud naar klembord kopiëren

U kunt standaard kopieeropdrachten gebruiken om de inhoud van de Helppagina naar het klembord van uw besturingssysteem te kopiëren. Bijvoorbeeld:

1. Selecteer op een Help-pagina de tekst die u wilt kopiëren.

2. Druk op +C.

Sommige inhoud op helppagina's kan met slechts één muisklik naar het klembord van het systeem worden gekopieerd. In deze gevallen verschijnt er een helptip wanneer u de muis boven een te kopiëren inhoud beweegt. De volgende regel is bijvoorbeeld voor kopieerbaar:

=SOM(A1:A10)

Zoeken in huidige pagina

Zo zoekt u in de huidige Help-pagina:

1. Open de zoekfunctie in uw webbrowser, die meestal toegankelijk is met de snelkoppeling +F.

2. In het dialoogvenster Zoeken naar voert u de tekst in die u wilt vinden.

3. Selecteer de zoekopties die u wilt gebruiken.

4. Druk op Enter.

Om het vorige voorkomen van de zoekterm op de pagina te vinden, klikt u op de pijl omhoog. Klik op de pijl omlaag om de volgende keer te zoeken.

Algemene informatie over inhoud

Pictogrammen in de documentatie

Er worden drie pictogrammen gebruikt om uw aandacht te vestigen op aanvullende informatie.

Waarschuwingspictogram

Het pictogram Belangrijk! wijst op belangrijke informatie met betrekking tot beveiliging van gegevens en het systeem.

Notitiepictogram

Het pictogram Notitie wijst op extra informatie: bijvoorbeeld, alternatieve manieren om een bepaald doel te bereiken.

Tippictogram

Het pictogram Tip wijst op tips om op een efficiëntere manier met het programma te werken.