Extensiebeheer

De Extensiebeheerder voegt LibreOffice extensies toe, verwijdert ze, schakelt ze uit, schakelt ze in en werkt ze bij.

note

Om veiligheidsredenen is het installeren en verwijderen van extensies ingeschakeld en wordt beheerd door instellingen in de Expertconfiguratie. Om het installeren of verwijderen van extensies uit te schakelen, zoekt u naar de tekenreeks ExtensionManager in het zoekvak Expert Configuration en stelt u de eigenschappen DisableExtensionRemoval in op true en/of DisableExtensionistallation naar true.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Op de Menubalk:

Kies Extra - Extensies.

Vanuit de gebruikersinterface met tabbladen:

In het menu Extensies van het tabblad Extensies, kies Extensies.

Vanaf het toetsenbord:

+Alt+E

Dit zijn voorbeelden van LibreOffice-extensies:

1. UNO-componenten (gecompileerde softwaremodules)

2. Configuratiegegevens (voor menuopdrachten)

3. LibreOffice Basic-bibliotheken

4. LibreOffice-dialoogvensterbibliotheken

5. Extensie-bestanden (*.oxt-bestanden bevatten één of meer extensies van de hierboven opgesomde typen)

Extensie/ruimte

Gebruikers met beheerders- of root-rechten zullen een dialoogvenster zien waar zij er voor kunnen kiezen om extensies "Voor alle gebruikers" of "Alleen voor mij" te installeren. Normale gebruikers zonder deze rechten kunnen extensies alleen voor eigen gebruik installeren, verwijderen of aanpassen.

1. Een gebruiker met root of beheerdersrechten kan een extensie installeren als een gedeelde extensie die beschikbaar is voor alle gebruikers. Na het selecteren van een extensie opent een dialoogvenster waarin wordt gevraagd of de extensie moet worden geïnstalleerd voor de huidige gebruiker of voor alle gebruikers.

2. Een gebruiker zonder root-rechten kan een extensie alleen voor eigen gebruik installeren. Dit wordt een gebruikers-extensie genoemd.

Een extensie installeren

Een extensie is beschikbaar als een bestand met de bestandsextensie .oxt.

U kunt meer extensies op het internet vinden. Klik op de koppeling "Haal meer extensies online" in Extensiebeheer om uw Webbrowser te openen en bekijk de pagina https://extensions.libreoffice.org/.

Een gebruikersextensie installeren

Kies één van de volgende:

1. Dubbelklik op het *.oxt-bestand in uw bestandsverkenner.

2. Op een webpagina klikt u op een *.oxt-bestand (als uw webbrowser kan worden geconfigureerd om Extensiebeheer te starten voor dit bestandstype).

3. Kies Extra - Extensies en klik op Toevoegen.

Een gedeelde extensie in tekstmodus installeren

1. Open een terminal of opdrachtshell als beheerder.

2. G naar de programmamap van uw installatie.

3. Voer de volgende opdracht in en gebruik het pad en bestandsnaam van uw extensie:

unopkg add --shared pad_bestandsnaam.oxt

Selecteer de extensie die u wilt verwijderen, inschakelen of uitschakelen. Voor sommige extensies kunt u ook een dialoogvenster Opties openen.

Toevoegen

Klik op Toevoegen om een extensie toe te voegen.

Er wordt een bestandskeuzevenster geopend waarin u de extensie kunt selecteren die u wilt toevoegen. Klik op 'Openen' om de geselecteerde extensies te kopiëren en te registreren.

Een extensie kan een dialoogvenster met licentie weergeven. Lees de licentie. Klik, indien nodig, op de knop Omlaag scrollen. Klik op de knop Accepteren om de installatie van de extensie voort te zetten.

Verwijderen

Selecteer de extensie die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.

Inschakelen

Selecteer de extensie die u wilt inschakelen en klik op Inschakelen.

Uitschakelen

Selecteer de extensie die u wilt uitschakelen en klik op Uitschakelen.

Bijwerken

Klik om te controleren op online bijgewerkte versies voor alle geïnstalleerde extensies. Kies de opdracht Update in het contextmenu om alleen de geselecteerde extensies te controleren op bijgewerkte versies. De controle op de beschikbaarheid van bijgewerkte versies start onmiddellijk. U zult het dialoogvenster Extensie-update zien.

Opties

Selecteer een geïnstalleerde extensie, klik vervolgens om het dialoogvenster Opties van de extensie te openen.

Extensies weergeven

U kunt de lijst met weergegeven extensies filteren op hun gebied.

Gebundeld met LibreOffice

Gebundelde extensies worden geïnstalleerd door de systeembeheerder door gebruik te maken van de specifieke installatiepakketten van het besturingssysteem. Deze kunnen hier niet worden geïnstalleerd, bijgewerkt of verwijderd.

Voor alle gebruikers geïnstalleerd

Filter op extensies die voor alle gebruikers van deze computer beschikbaar zijn. Deze kunnen alleen worden bijgewerkt of verwijderd met beheerders- of rootrechten.

Voor huidige gebruiker geïnstalleerd

Filter op extensies die alleen voor de op dit moment actieve gebruiker beschikbaar zijn.

Een aantal menu-items kunnen extra verschijnen in het contextmenu van een extensie in het venster van de Extensie Manager, afhankelijk van de geselecteerde extensie. U kunt er voor kiezen om de licentietekst nogmaals te zien. U kunt er voor kiezen om de extensie uit te sluiten van updates of een uitgesloten extensie op te nemen.