Afdrukken

Drukt het huidige document, de selectie of de pagina's af die u opgeeft. U kunt ook de afdrukopties voor het huidige document instellen. De afdrukopties kunnen verschillen afhankelijk van de printer en het besturingssysteem dat u gebruikt.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Op de Menubalk:

Kies Bestand - Afdrukken.

Vanuit de gebruikersinterface met tabbladen:

Kies Bestand - Afdrukken.

Vanaf het toetsenbord:

+P

Vanuit de werkbalken:

Pictogram Afdrukken

Afdrukken

Het dialoogvenster Afdrukken bestaat uit drie hoofdonderdelen: een voorbeeldvenster met navigatieknoppen, tabbladen met bedieningselementen die specifiek zijn voor het huidige documenttype en de knoppen Afdrukken, Annuleren enHelp.

Als u alleen maar wilt weten hoe u uw document moet afdrukken, klikt u op één van de volgende koppelingen.

Afdrukken - Algemeen:

Sneller afdrukken met verminderde gegevens

In zwart-wit afdrukken

Maximale afdrukbare gebied op een pagina selecteren

note

De instellingen die u definieert in het dialoogvenster Afdrukken zijn alleen geldig voor de huidige afdruktaak die u start door op de knop Afdrukken te klikken. Als u een aantal opties permanent wilt wijzigen, opent u - LibreOffice (naam van de toepassing) - Afdrukken.

note

Druk op Shift+F1 of kies Help - Wat is dit? en wijs een besturingselement in het dialoogvenster Afdrukken aan om uitgebreide help te zien.

Voorbeeld

Het voorbeeld toont hoe elk blad eruit zal zien. U kunt door alle bladen bladeren met de knoppen onder het voorbeeld.

Voorbeeld selectievakje

De weergave van het afdrukvoorbeeld in- of uitschakelen.

Voorbeeld navigatievak

Voer het aantal pagina's in dat moet worden weergegeven in het voorbeeld in het vak of gebruik de pijlknoppen om pagina's in het voorbeeld weer te geven.

🡆 Toont voorbeeld van de volgende pagina.

Toont voorbeeld van de laatste pagina.

🡄 Toont voorbeeld van de vorige pagina.

Toont voorbeeld van de eerste pagina.

Algemeen

U vindt de meest belangrijke besturingselementen voor het afdrukken op het tabblad Algemeen. U kunt definiëren welke inhoud van uw document moet worden afgedrukt. U kunt de printer selecteren en het dialoogvenster Printerinstellingen openen.

Printer

De keuzelijst toont de geïnstalleerde printers. Klik op de printer die u wilt gebruiken voor de huidige afdruktaak.

Status

Toont de beschikbaarheid van de geselecteerde printer.

Eigenschappen

Opent het dialoogvenster Printereigenschappen. De printereigenschappen zijn afhankelijk van de printer die u selecteert.

Bereik en kopieën

Alle pagina's

Drukt het hele document af.

Pagina's

Drukt alleen de pagina's of dia's af die u opgeeft in het vak Pagina's.

Selectie

Drukt alleen het/de geselecteerde gebied(en) of object(en) in het huidige document af.

Als u een reeks pagina's wilt afdrukken, gebruikt u een indeling als 3-6. Gebruik een formaat als 7;9;11 om enkele pagina's af te drukken. U kunt een combinatie van paginabereiken en enkele pagina's afdrukken door een indeling als 3-6;8;10;12 te gebruiken.

Insluiten

Selecteer de subset van pagina's die u wilt afdrukken. Mogelijke waarden zijn:

Papierzijden

Als de printer dubbelzijdig kan afdrukken, is het mogelijk om te kiezen tussen het gebruik van slechts één zijde van het papier of beide.

Aantal kopieën

Voer het aantal exemplaren in dat u wilt afdrukken.

Verzamelen

Behoudt de paginavolgorde van het originele document.

Maak afzonderlijke afdruktaken voor gesorteerde uitvoer

Schakel dit selectievakje in om niet op de printer te vertrouwen om gesorteerde kopieën te maken, maar maak in plaats daarvan een afdruktaak voor elk exemplaar.

In omgekeerde volgorde afdrukken

Vink aan om pagina's in omgekeerde volgorde af te drukken.

Pagina-indeling

Het gedeelte Pagina-opmaak kan worden gebruikt om enkele bladen op te slaan door meerdere pagina's op een blad af te drukken. U definieert de indeling en het formaat van uitvoerpagina's op het fysieke papier.

Wijzig de indeling van de pagina's die op elk blad worden afgedrukt. Het voorbeeld toont hoe elk blad eruit zal zien.

Voor sommige documenttypes kunt u er voor kiezen om een brochure af te drukken.

Papierformaat

Stel het papierformaat in dat u wilt gebruiken. Het voorbeeld laat zien hoe het document eruit zou zien op papier van het opgegeven formaat.

Oriëntatie

Selecteer de richting van het papier. Mogelijke waarden zijn Staand en Liggend.

Pagina's per vel

Print meerdere pagina's per vel papier.

Selecteer hoeveel pagina's u per vel papier wilt afdrukken. Als het aantal pagina's is ingesteld op Aangepast, worden de volgende instellingen weergegeven:

Pagina's

Selecteer aantal rijen.

Per

Selecteer aantal kolommen.

Marge

Selecteer de marge tussen de afgedrukte pagina's en de papierrand.

Afstand

Selecteer marge tussen afzonderlijke pagina's op elk vel papier.

Volgorde

Selecteer de volgorde waarin de pagina's moeten worden afgedrukt.

Teken een rand op elke pagina

Vink aan om een rand rond elke pagina te tekenen.

Brochure

Selecteer de optie Brochure om het document in brochureformaat af te drukken.

Een brochure afdrukken