Over lagen

Met lagen kunt u elementen op een pagina samenstellen die gerelateerd zijn. Beschouw lagen als afzonderlijke werkruimten die u kunt verbergen voor weergave, verbergen voor afdrukken of vergrendelen.

Lagen bepalen niet de stapelvolgorde van objecten op uw pagina, behalve de laag Besturingselementen die altijd vóór andere lagen staat.

De stapelvolgorde van objecten op uw pagina wordt bepaald door de volgorde waarin u de objecten toevoegt. U kunt de stapelvolgorde herschikken door Vorm - Schikken.

De gedeelten op een laag die geen objecten bevatten, zijn transparant.

LibreOffice Draw levert drie standaardlagen:

U kunt de standaardlagen niet verwijderen of hernoemen. U kunt uw eigen lagen toevoegen met Invoegen - Laag.

De laag Lay-out is de standaardwerkruimte. De laag Lay-out bepaalt de locatie van de titel-, tekst- en objectplaatsaanduidingen op uw pagina.

De laag Besturingselementen kan worden gebruikt voor knoppen waaraan een actie is toegewezen, maar die niet moet worden afgedrukt. Stel de eigenschappen van de laag in op niet-afdrukbaar. Objecten op de laag Besturingselementen staan altijd voor objecten op andere lagen.

In de laag Maatlijnen tekent u bijvoorbeeld de maatlijnen. Door de laag te schakelen naar weergeven of verbergen, kunt u deze lijnen eenvoudig in- en uitschakelen.

tip

U kunt een laag vergrendelen om de inhoud te beschermen of een laag en de inhoud verbergen voor weergave of afdrukken. Wanneer u een nieuwe laag aan een pagina toevoegt, wordt de laag toegevoegd aan alle pagina's in uw document. Wanneer u echter een object aan een laag toevoegt, wordt dit alleen aan de huidige pagina toegevoegd. Als u wilt dat het object op alle pagina's verschijnt, voegt u het object toe aan de diamodellen (Beeld - Diamodel).


Help ons, alstublieft!