Objecten groeperen

U kunt verschillende objecten tot een groep combineren zodat ze zich als één object zullen gedragen. U kunt alle objecten in een groep als één eenheid verplaatsen en transformeren. U kunt daarnaast de eigenschappen (zoals lijndikte en opvulkleur) van alle objecten in een groep als geheel wijzigen of dit voor individuele objecten in een groep doen. Groepen kunnen tijdelijk of toegewezen zijn:

Groepen kunnen ook in andere groepen gegroepeerd worden. Handelingen die op een groep wordt toegepast, hebben geen invloed op de relatieve positie die de individuele objecten tot elkaar in de groep innemen.

Zo groepeert u objecten:

Pictogram

Selecteer de objecten die u wilt groeperen en kies Vorm - Groeperen.

Zo kunt u alle objecten in een bedrijfslogo groeperen om het logo als één object te verplaatsen en schalen.

Nadat u objecten hebt gegroepeerd, wordt steeds de hele groep geselecteerd wanneer u een deel van de groep selecteert.

Objecten in een groep selecteren

Pictogram

U kunt afzonderlijke objecten in een groep selecteren door de groep te betreden. Dubbelklik op een groep om dit te doen en klik op het object om het te selecteren. In deze modus kunt u ook objecten aan een groep toevoegen of eruit verwijderen. De objecten die geen deel uitmaken van de groep, worden gedimd weergegeven.

Pictogram

Dubbelklik buiten een groep om deze weer te verlaten.