Jokertekens gebruiken in formules

Jokertekens zijn speciale tekens die kunnen worden gebruikt in zoekreeksen die als argumenten worden doorgegeven aan sommige Calc-functies. Ze kunnen ook worden gebruikt om zoekcriteria te definiëren in het dialoogvenster Zoeken en vervangen. Het gebruik van jokertekens maakt het mogelijk om meer geavanceerde zoekparameters te definiëren met een enkele zoekreeks.

LibreOffice Calc ondersteunt ofwel jokertekens of reguliere uitdrukkingen als argumenten, afhankelijk van de huidige applicatie-instellingen. Standaard is LibreOffice Calc ingesteld om jokertekens te ondersteunen in plaats van reguliere expressies.

tip

Om er zeker van te zijn dat jokertekens worden ondersteund, gaat u naar en controleer of de optie Jokertekens in formules inschakelen is geselecteerd. Merk op dat u dit dialoogvenster kunt gebruiken om over te schakelen naar reguliere expressies door Reguliere expressies in formules toestaan te kiezen of ervoor te kiezen om geen jokertekens of reguliere expressies te ondersteunen.


De volgende jokertekens worden ondersteund:

Jokerteken

Beschrijving

? (vraagteken)

Komt overeen met elk afzonderlijk teken. De zoekreeks 'b?g' komt bijvoorbeeld overeen met 'big' en 'beg', maar niet met 'boog' of 'mug'.

Merk op dat het ook niet overeenkomt met "bg", aangezien "?" moet exact overeenkomen met één teken. Het jokerteken "?" komt niet overeen met een nul-tekenovereenkomst.

* (asterisk)

Komt overeen met elke reeks tekens, inclusief een lege tekenreeks. De zoekreeks "*komst" komt bijvoorbeeld overeen met "komst", "binnenkomst" en "uitkomst", maar komt niet overeen met "uitkomsten" met de standaard LibreOffice-instellingen.

Als de optie Zoekcriteria = en <> moeten op hele cellen toepasbaar zijn is uitgeschakeld in , dan komt "voorspellen" overeen met de zoekreeks " *spellen".

~ (tilde)

Ontsnapt aan de speciale betekenis van een vraagteken, sterretje of tilde-teken dat direct volgt op de tilde.

Bijvoorbeeld de zoekreeks "why~?" komt overeen met "why?" maar komt niet overeen met "whys" of "why~s".


tip

Jokertekens worden ondersteund in LibreOffice Calc en in Microsoft Excel. Daarom, als interoperabiliteit tussen beide applicaties nodig is, kies er dan voor om met jokertekens te werken in plaats van reguliere expressies. Als interoperabiliteit niet nodig is, overweeg dan om reguliere expressies te gebruiken voor krachtigere zoekmogelijkheden.


Ondersteunde werkbladfuncties

Jokertekens worden ondersteund door de volgende werkbladfuncties:

Voorbeelden van jokertekens in formules

In de volgende voorbeelden wordt ervan uitgegaan dat de opties Jokertekens in formules toestaan en Zoekcriteria = en <> moeten op hele cellen toepasbaar zijn zijn ingeschakeld in .

=AANTAL.ALS(A1:A10;"Chi*") telt het aantal cellen in het bereik A1:A10 met tekenreeksen die beginnen met "Chi" gevolgd door nul of meer karakters.

=SOM.ALS(A1:A5;"A??";B1:B5) telt de waarden op in B1:B5 waarvan de corresponderende waarden in A1:A5 beginnen met "A" gevolgd door precies twee andere tekens.

note

Vergelijkingen met jokertekens zijn niet hoofdlettergevoelig, vandaar "A?" komt overeen met zowel "A1" als "a1".


Help ons, alstublieft!