Adressen en verwijzingen, absoluut en relatief

Celverwijzingen

Een individuele cel wordt volledig geïdentificeerd door het blad waartoe het behoort, de kolom-ID (letter) aan de bovenkant van de kolommen en een rij-ID (nummer) aan de linkerkant van het werkblad. Op werkbladen die van links naar rechts worden gelezen, is de volledige verwijzing voor de linkerbovencel van het blad Blad.A1.

Celbereiken

U kunt naar een reeks cellen verwijzen door ze in bereiken te verwijzen. Bereiken kunnen een blok cellen zijn, een hele set kolommen en een hele set rijen. Het bereik A1:B2 is de eerste vier cellen in de linkerbovenhoek van het blad. Bereik A:E bevat alle cellen van kolom A, B, C, D en E. Bereik 2:5 bevat alle cellen van rij 2, 3, 4 en 5.

De verwijzing naar een cel van een ander document bevat de volledig gekwalificeerde naam van het andere document tussen enkele aanhalingstekens ('), dan een hekje #, dan de naam van het blad van het andere document, gevolgd door een komma en de naam of referentie van de cel.

Bijvoorbeeld, .

note

De pad- en documentnaam-URI moet altijd tussen enkele aanhalingstekens staan. Als de naam enkele aanhalingstekens (') bevat, moeten deze worden vrijgesteld met twee enkele aanhalingstekens (''). Alleen een bladnaam mag niet tussen aanhalingstekens staan als deze geen spatie of teken bevat dat een operator zou zijn of als de naam puur numeriek zou zijn ('123' moet bijvoorbeeld tussen aanhalingstekens staan).


Verwijzings-operatoren

Deze operatoren geven een celbereik van nul, één of meer cellen terug.

Bereik heeft de hoogste prioriteit, dan snijpunten en tenslotte vereniging.

Operator

Naam

Voorbeeld

:

Bereik

A1:C108, A:D of 3:13

!

Doorsnede

SOM(A1:B6!B5:C12)

Berekent de som van alle cellen op het kruispunt; in dit voorbeeld geeft het resultaat de som van de cellen B5 en B6.

~

Samenvoeging of vereniging

Neemt twee verwijzingen en retourneert een referentielijst, die een aaneenschakeling is van de linkerverwijzing gevolgd door de rechterverwijzing. Er wordt tweemaal naar dubbele vermeldingen verwezen.

=COUNT(A1:B2~B2:C3) telt waarden van A1:B2 en B2:C3. Merk op dat cel B2 twee keer wordt geteld.

=INDEX(A1:B2~C1:D2;2;1;2) selecteert cel C2, dat wil zeggen de eerste cel van de tweede rij, eerste kolom, van het tweede bereik (C1:D2) van de bereiklijst.


note

Een referentielijst is niet toegestaan binnen een matrixexpressie.


Relatieve adressering

De cel in kolom A, rij 1 is geadresseerd als A1. U kunt een bereik van aangrenzende cellen adresseren door het invoeren van de coördinaten van de eerste cel (linksboven) van het gebied gevolgd door een dubbele punt en de coördinaten van de cel rechtsonder. Bijvoorbeeld, het vierkant gevormd door de eerste vier cellen in het hoekpunt linksboven wordt geadresseerd als A1:B2.

Wanneer u een gebied op deze manier adresseert, maakt u een relatieve verwijzing naar A1:B2. Relatief betekent hier dat de verwijzing naar dit bereik automatisch wordt aangepast wanneer u formules kopieert.

Absolute adressering

Absolute verwijzing is het tegenovergestelde van relatieve adressering. Een dollarteken wordt vóór elke letter en elk getal geplaatst in een absolute verwijzing, bijv. $A$1:$B$2.

tip

LibreOffice kan de huidige referentie, waarin de cursor in de invoerregel staat, converteren van relatief naar absoluut en omgekeerd door op F4 te drukken. Als u begint met een relatief adres zoals A1, worden zowel de rij als de kolom de eerste keer dat u op deze toetscombinatie drukt, ingesteld op absolute verwijzingen ($A$1). De tweede keer alleen de rij (A$1) en de derde keer alleen de kolom ($A1). Als u nogmaals op de toetsencombinatie drukt, worden zowel de kolom- als de rijverwijzingen teruggeschakeld naar relatief (A1)


LibreOffice Calc toont de verwijzingen van een formule. Als u bijvoorbeeld in de invoerregel klikt met een celformule =SOM(A1:C5;D15:D24) klikt, worden de twee verwijzingsbereiken in het blad in kleur geaccentueerd. Bijvoorbeeld: de formulecomponent "A1:C5" kan in blauw worden weergegeven en het cellenbereik in kwestie is begrensd met dezelfde kleur blauw. De volgende formulecomponent "D15:D24" kan op dezelfde manier in rood geaccentueerd worden.

Wanneer relatieve en absolute verwijzingen gebruiken

Wat onderscheidt een relatieve verwijzing? Neem aan dat u in cel E1 de som wilt berekenen van de cellen in bereik A1:B2. De formule om in te voeren in E1 zou zijn: =SOM(A1:B2). Als u later zou beslissen om een nieuwe kolom vóór kolom A in te voegen, zouden de elementen die u wilt optellen in B1:C2 staan en de formule zou in F1 staan, niet in E1. Na het invoegen van de nieuwe kolom, zult u dus alle formules in het blad en mogelijk in andere bladen na moeten gaan en corrigeren.

Gelukkig doet LibreOffice dit werk voor u. Nadat u een nieuwe kolom A hebt ingevoegd, zal de formule =SOM(A1:B2) automatisch zijn vervangen door =SOM(B1:C2). Rijnummers zullen ook automatisch zijn aangepast wanneer een nieuwe rij 1 is ingevoegd. Absolute en relatieve verwijzingen worden altijd aangepast in LibreOfficeCalc wanneer het verwijzingsbereik wordt verplaatst. Maar wees voorzichtig als u een formule kopieert, aangezien in dat geval alleen de relatieve verwijzingen zullen worden aangepast maar niet de absolute verwijzingen.

Absolute verwijzingen worden gebruikt wanneer een berekening verwijst naar één specifieke cel in uw werkblad, die bijvoorbeeld een procentwaarde bevat. Als een formule, die precies naar deze cel verwijst, relatief wordt gekopieerd naar een cel onder de originele cel, zal de verwijzing ook naar beneden worden verplaatst als u de celcoördinaten niet als absoluut heeft gedefinieerd .

Afgezien van wanneer nieuwe rijen en kolommen zijn ingevoegd, kunnen verwijzingen ook veranderen wanneer een bestaande formule, verwijzend naar bepaalde cellen, wordt gekopieerd naar een ander gebied van het werkblad. Neem bijvoorbeeld aan dat u de formule =SOM(A1:A9) in rij 10 heeft ingevoerd. Als u de som voor de aangrenzende kolom rechts wilt berekenen , kopieert u deze formule eenvoudigweg naar de cel rechts. De kopie van de formule in kolom B zal automatisch worden aangepast naar =SOM(B1:B9).

Help ons, alstublieft!