Draaitabellen maken

1. Selecteer het gegevensbereik van een tabel samen met de rij- en kolomkoppen.

2. Kies Invoegen - Draaitabel. Het dialoogvenster Bron selecteren wordt weergegeven. Kies Huidige selectie en bevestig met OK. De tabelkoppen worden weergegeven als knoppen in het dialoogvenster Lay-out van de draaitabel. Sleep deze knoppen naar wens en zet ze neer in de gebieden "Filters", "Kolomvelden", "Rijvelden" en "Gegevensvelden".

3. Sleep de knoppen naar een van de drie gebieden. Het veld wordt overeenkomstig geplaatst.

Sleep een knop naar het gebied Filters om een knop en een keuzelijst boven de gegenereerde draaitabel te maken. De keuzelijst kan worden gebruikt om de draaitabel te filteren op de inhoud van het geselecteerde item. U kunt slepen en neerzetten binnen de gegenereerde draaitabel gebruiken om een ander paginaveld als filter te gebruiken.

Als de knop in het gebied Gegevens is geplaatst, wordt de formule die gebruikt wordt om de gegevens in het databereik te berekenen, boven dit gebied geplaatst.

1. De volgorde van de knoppen kan eenvoudig veranderd worden door ze met de muis naar een andere plaats in het gebied te slepen.

2. Een knop is eenvoudig door een andere te vervangen door te slepen.

3. U opent het dialoogvenster Gegevensveld, dubbelklik op een van de knoppen in de Rijvelden of Kolomvelden. Gebruik het dialoogvenster om te kiezen of en in welke mate LibreOffice schermsubtotalen berekent.

Verlaat het dialoogvenster van de draaitabel door op OK te klikken. Er wordt nu een knop Filter ingevoegd, of een paginaknop voor elk veld dat u in het gebied Filters hebt gezet. De draaitabel wordt naar beneden geschoven.

Open bestand met voorbeeld: