Cellen tegen wijzigingen beveiligen

In LibreOffice Calc kunt u werkbladen en het document als een geheel beveiligen. U kunt kiezen of de cellen worden beveiligd tegen abusievelijke wijzigingen, of de formules kunnen worden bekeken binnen Calc, of de cellen zichtbaar zijn en of de cellen kunnen worden afgedrukt.

In beveiliging kan worden voorzien door middel van een wachtwoord, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als u een wachtwoord heeft toegewezen kan de beveiliging alleen worden verwijderd als het juiste wachtwoord werd ingevoerd.

Merk op dat de celbeveiliging voor cellen met het attribuut Beveiligd alleen effectief is als u de gehele tabel beveiligd. In de standaard instelling heeft elke cel het attribuut Beveiligd. Daarom moet u het attribuut selectief verwijderen voor die cellen waarin de gebruiker wijzigingen mag aanbrengen. U beveiligt dan de gehele tabel en slaat het document op.

warning

Deze beveiligingsfuncties zijn eenvoudigweg schakelaars om niet gewenste acties te voorkomen. De functies zijn niet bedoeld om enige mate van veiligheidsbescherming te bieden. Door, bijvoorbeeld, een werkblad naar een ander bestandsformaat te exporteren, kan een gebruiker mogelijk in staat zijn de beveiligingsfuncties te omzeilen. Er is slechts Ă©Ă©n veiligheidsbeveiliging: het wachtwoord dat u kunt toepassen als u een OpenDocument-bestand opslaat. Een bestand dat is opgeslagen met een wachtwoord kan alleen met hetzelfde wachtwoord worden geopend.

1. Selecteer de cellen waarvoor u de celbeveiligingsopties wilt specificeren.

2. Selecteer Opmaak - Cellen en klik op het tabblad Celbeveiliging.

3. Selecteer de opties voor beveiliging die u wenst. Alle opties worden slechts toegepast nadat u het het werkblad beveiligd heeft via het menu Extra - zie hieronder.

Verwijder de aanduiding Beveiligd om wijzigingen aan de inhoud of opmaak van een cel te toe te staan.

Selecteer Beveiligd om wijzigingen aan de inhoud of opmaak van een cel te voorkomen.

Selecteer Formules verbergen om formules te verbergen en tegen wijzigingen te beschermen.

Selecteer Verbergen voor afdrukken om beschermde cellen in het afgedrukte document te verbergen. Op het scherm worden de cellen niet verborgen.

4. Klik op OK.

5. Pas de beveiligingsopties toe.

Om te voorkomen dat de cellen worden gewijzigd, bekeken of afgedrukt volgens uw instellingen in het dialoogvenster Opmaak - Cellen, kiest u Extra - Blad beveiligen.

Om de structuur van het document te beschermen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het aantal bladen, bladnamen, en volgorde van de bladen wordt gewijzigd, kies Extra - Werkblad beveiligen.

6. (Optioneel) Voer een wachtwoord in.

warning

Als u uw wachtwoord vergeet, kunt u de beveiliging niet opheffen. Als u cellen alleen tegen onbedoelde veranderingen wilt beveiligen, stelt u bladbeveiliging in, maar voert u geen wachtwoord in.

7. Klik op OK.