Functie CreateUnoService

Maakt met de ProcessServiceManager een Uno-service aan.

Syntaxis:

CreateUnoService(serviceName As String) As Object

tip

Een lijst met beschikbare services: com::sun::star Module.

Voorbeeld:

In het voorbeeld wordt met de functie FileExists, die de service com.sun.star.ucb.SimpleFileAccess gebruikt, getest of het bestand (dat met het pad is aangegeven) bestaat.

Function FileExists(sPath as String) As Boolean
        Dim svcSFA As Object
        Set svcSFA = CreateUnoService("com.sun.star.ucb.SimpleFileAccess")
        Dim bExists As Boolean : bExists = svcSFA.exists(sPath)
        Dim bIsFolder As Boolean : bIsFolder = svcSFA.IsFolder(sPath)
        FileExists = bExists And Not bIsFolder
    End Function ' FileExists

tip

Er is een uitgebreide online documentatie van de UNO-services op de api.libreoffice.org website. Een beschrijving van de in het voorbeeld gebruikte methoden staat hier: Service SimpleFileAccess.

Voorbeeld:

De volgende code start met gebruik van de service com.sun.star.ui.dialogs.FilePicker de dialoog om een bestand te openen.

Sub Main
    fNaam = BestandOpenenDialoog ("Kies een bestand")
    Print "Gekozen bestand: "+fNaam
End Sub

Function FileOpenDialog(title As String) As String
    res = com.sun.star.ui.dialogs.ExecutableDialogResults
    filepicker = CreateUnoService("com.sun.star.ui.dialogs.FilePicker")
    filepicker.Title = title
    If res.OK = filepicker.execute() Then
        files = filepicker.getSelectedFiles()
        FileOpenDialog=files(0)
    EndIf
End Function ' Main

Help ons, alstublieft!