Static-instructie

Declareert een variabele of een array op het procedureniveau binnen een Sub of Function zodat de waarden van de variabele of de array worden behouden na het beƫindigen van de Sub of Function. Dim-instructieregels zijn ook geldig.

Waarschuwingspictogram

De Static-instructie kan niet worden gebruikt om variabele arrays te definiƫren. Arrays moeten worden gespecificeerd overeenkomstig een vaste grootte.

Syntaxis:

Static VarNaam[(Start to Einde)] [As VarType], VarNaam2[(Start to Einde)] [As VarType], ...

Voorbeeld:

Sub ExampleStatic
Dim iCount As Integer, iResult As Integer
    For iCount = 0 To 2
        iResult = InitVar()
    Next iCount
    MsgBox iResult,0,"Het antwoord is"
End Sub

' Functie voor initialiseren van de Static-variabele
Function InitVar() As Integer
    Static iInit As Integer
    Const iMinimum as Integer = 40 ' minimale retourwaarde van deze functie
    if iInit = 0 then ' controle indien geĆÆnitialiseerd
        iInit = iMinimum
    Else
        iInit = iInit + 1
    End If
    InitVar = iInit
End Function