Listeners aanmaken

Een gebeurtenis die door een dialoog, document, formulier of een afbeelding optreedt kan aan een macro worden gekoppeld, dit wordt event-driven programmeren genoemd. Men maakt dan meestal een relatie tussen een gebeurtenis en een macro aan via het tabblad Gebeurtenissen in het menu Extra – Aanpassen en het paneel Dialoog-editor in Extra - Macro's – Dialoogvensters beheren... menu.

Met UNO-listeners kan men invoer via toetsenbord, muisbewegingen en andere vormen van invoer door de gebruiker controleren. Een listener is een dynamische programma en een alternatief voor een koppeling aan een macro. U kunt zoveel UNO-listeners aanmaken als u gebeurtenissen hebt die u wilt afvangen. Een enkele listener kan ook meerdere invoeracties van gebruikers afvangen.

Een listener voor het afhandelen van gebeurtenissen aanmaken

Listeners worden gekoppeld aan controles in dialogen, documenten of formuliergebeurtenissen. Listeners worden ook gebruikt voor het aanmaken van runtime dialogen en bij het dynamisch toevoegen van controles aan een dialoog.

In dit voorbeeld wordt een listener aangemaakt voor het controleren van een knop Button in een dialoog Dialog1 in de Standaard bibliotheek.

Met Python

# -*- coding: utf-8 -*-
         from __future__ import unicode_literals

import uno, unohelper
         from com.sun.star.awt import XActionListener
         from com.sun.star.awt import ActionEvent
         from com.sun.star.lang import EventObject
         from com.sun.star.ui.dialogs.ExecutableDialogResults \
             import OK, CANCEL
         import msgbox as util

_MY_BUTTON =  "Button1"
         _MY_LABEL = 'Python listens..'
         _DLG_PROVIDER = "com.sun.star.awt.DialogProvider"

def Main(*args):
             ui = createUnoDialog("Standard.Dialog1", embedded=True)
             ui.Title = "Python X[any]Listener"
             ctl = ui.getControl(_MY_BUTTON)
             ctl.Model.Label = _MY_LABEL
             act = ActionListener()
             ctl.addActionListener(act)
             rc = ui.execute()
             if rc == OK:
                 MsgBox("De gebruiker heeft de dialoog bevestigd.")
             elif rc == CANCEL:
                 MsgBox("De gebruiker heeft de dialoog geannuleerd.")
             ui.dispose()  # ui.endExecute
             ctl.removeActionListener(act)

def createUnoDialog(libr_dlg: str, embedded=False):
             """ Een dialoog aanmaken vanaf de locatie """
             smgr = XSCRIPTCONTEXT.getComponentContext().ServiceManager
             if embedded:
                 model = XSCRIPTCONTEXT.getDocument()
                 dp = smgr.createInstanceWithArguments(_DLG_PROVIDER, (model,))
                 location = "?location=document"
             else:
                 dp = smgr.createInstanceWithContext(_DLG_PROVIDER, ctx)
                 location = "?location=application"
             dlg = dp.createDialog("vnd.sun.star.script:"+libr_dlg+location)
             return dlg

class ActionListener(unohelper.Base, XActionListener):
             """ Afvangen en tellen aantal klikken op een knop """
             def __init__(self):
                 self.count = 0

def actionPerformed(self, evt: ActionEvent):
                 self.count = self.count + 1
                 #mri(evt)
                 if evt.Source.Model.Name == _MY_BUTTON:
                     evt.Source.Model.Label = _MY_LABEL+ str( self.count )
             return

def disposing(self, evt: EventObject):  # verplichte routine
                 pass

def MsgBox(txt: str):
             mb = util.MsgBox(uno.getComponentContext())
             mb.addButton("Ok")
             mb.show(txt, 0, "Python")

g_exportedScripts = (Main,)

msgbox.py in map {installation}/program/ bevat voorbeelden van listeners naar knoppen.

Met LibreOffice BASIC

Option Explicit

Const MY_LIBRARY = "Standard", MY_DIALOG = "Dialog1", MY_BUTTON = "Button1"
         Const MY_LABEL = "BASIC luistert.."
         Dim count As Integer

Sub Main
             Dim libr As Object ' com.sun.star.script.XLibraryContainer
             Dim dlg As Object
             Dim ui As Object  ' stardiv.Toolkit.UnoDialogControl
             Dim ctl As Object ' stardiv.Toolkit.UnoButtonControl
             Dim act As Object ' com.sun.star.awt.XActionListener
             Dim rc As Object : rc = com.sun.star.ui.dialogs.ExecutableDialogResults

BasicLibraries.LoadLibrary(MY_LIBRARY)
             libr = DialogLibraries.GetByName(MY_LIBRARY)
             dlg = libr.GetByName(MY_DIALOG)
             ui = CreateUnoDialog(dlg)
             ui.Title = "Basic X[any]Listener example"
             count = 0
             ctl = ui.GetControl(MY_BUTTON)
             ctl.Model.Label = MY_LABEL
             act = CreateUnoListener("awt_", "com.sun.star.awt.XActionListener")
             ctl.addActionListener(act)
             Select Case ui.Execute
                 Case rc.OK : MsgBox "De gebruiker heeft de dialoog bevestigd.",, "Basic"
                 Case rc.CANCEL : MsgBox "De gebruiker heeft de dialoog geannuleerd.",, "Basic"
             End Select
             ui.dispose ' ui.endExecute()
             ctl.removeActionListener(act)
         End Sub

Private Sub awt_actionPerformed(evt As com.sun.star.awt.ActionEvent)
             ''' Afvangen en tellen aantal klikken op een knop '''
             With evt.Source.Model
                 If .Name = MY_BUTTON Then
                     count = count + 1
                     .Label = MY_LABEL+Cstr(count)
                 End If
             End With
         End Sub ' awt_actionPerformed

Private Sub awt_disposing(evt As com.sun.star.lang.EventObject) ' mandatory Sub
             ' hier komt uw code
         End Sub ' awt_disposing

Andere Listeners

Listeners worden meestal gecodeerd bij het openen van een dialoog. De aanpak kan verschillen, er zijn handlers voor gebeurtenissen in een dialoog mogelijk maar het monitoren van gebeurtenissen in een document of formulier.