Documentgebeurtenissen monitoren

Het monitoren van documentgebeurtenissen kan nuttig zijn in de volgende situaties:

Naast het koppelen van macro's aan gebeurtenissen, kan men gebeurtenissen volgen die optreden in LibreOffice documenten. Application Programming Interface (API) broadcasters verzorgen het aanroepen van de scripts bij gebeurtenissen. Anders dan listeners waarbij alle ondersteunde methoden moeten zijn gedefinieerd, ook al worden ze niet gebruikt, zijn er hier maar twee methoden verplicht naast de hooked scripts voor gebeurtenissen.

Documentgebeurtenissen monitoren

Monitoring wordt hier uitgelegd voor de de programmeertalen Basic en Python met gebruik van objectgeoriƫnteerd programmeren. Het toekennen van het script OnLoad aan de gebeurtenis Open Document, zorgt voor het beginnen en beƫindigen van de documentgebeurtenis monitoring. Menu Extra - Aanpassen tab Gebeurtenissen wordt gebruikt voor het toekennen van scripts.

Het onderscheppen van gebeurtenissen dient om vooraf en achteraf voorwaarden te kunnen zetten in het script voor het loaden en unloaden van bibliotheken en het volgen in de achtergrond van de verwerking van het script. Het gebruik van de module Access2Base.Trace is een voorbeeld van het volgen van de verwerking.

Met Python

Het monitoren van gebeurtenissen begint bij het instantiƫren (aanmaken) van het object en stopt bij het door Python vrijgeven van het object. De voorkomende gebeurtenissen worden gemeld op het Access2Base console.

note

De gebeurtenissen OnLoad en OnUnload kunnen worden gebruikt om het pad van Python respectievelijk te bepalen en te wissen. Zij worden beschreven als Open document en Document closed.

# -*- coding: utf-8 -*-
         from __future__ import unicode_literals

import os.path, uno, unohelper
         from com.sun.star.document import DocumentEvent, \
             XDocumentEventListener as AdapterPattern
         from com.sun.star.lang import EventObject

class UiDocument(unohelper.Base, AdapterPattern):
             """ Documentgebeurtenissen monitoren """
             '''
             aangepast van 'Python-script om OnSave-gebeurtenis te controleren' op
             https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?t=68887
             '''
             def __init__(self):
                 """ Documentgebeurtenissen controleren """
                 ''' uitvoer op het Access2Base.Trace console OF
                 rapport in 1e blad, 1e kolom voor Calc-documenten '' '
                 ctx = uno.getComponentContext()
                 smgr = ctx.getServiceManager()
                 desktop = smgr.createInstanceWithContext(
                 'com.sun.star.frame.Desktop' , ctx)
                 self.doc = desktop.CurrentComponent
                 #self.row = 0  # uncomment alleen voor Calc-documenten
                 Console.setLevel("DEBUG")
                 self.listen()  # Start documentgebeurtenissen monitoren

@property
             def Filename(self) -> str:
                 sys_filename = uno.fileUrlToSystemPath(self.doc.URL)
                 return os.path.basename(sys_filename)

def setCell(self, calcDoc, txt: str):
                 """ Uitvoer documentgebeurtenissen in 1e kolom van een Calc-document"""
                 sheet = calcDoc.getSheets().getByIndex(0)
                 sheet.getCellByPosition(0,self.row).setString(txt)
                 self.row = self.row + 1

def listen(self, *args):  # vanaf OnLoad/OnNew
                 """ Start monitoren documentgebeurtenissen """
                 self.doc.addDocumentEventListener(self)
                 Console.log("INFO", "Documentgebeurtenissen worden gelogd", True)

def sleep(self, *args):  # op zijn laatst bij OnUnload (optioneel)
                 """ Stop monitoren documentgebeurtenissen """
                 self.doc.removeDocumentEventListener(self)
                 Console.log("INFO", "Documentgebeurtenissen zijn gelogd", True)

def documentEventOccured(self, event: DocumentEvent):
                 """ Onderschept alle documentgebeurtenissen """
                 #self.setCell(event.Source, event.EventName) # alleen voor Calc-documenten
                 Console.log("DEBUG",
                     event.EventName+" in "+self.Filename,
                     False)

def disposing(self, event: EventObject):
                 """ Alle activiteiten vrijgeven """
                 self.sleep()
                 Console.show()

def OnLoad(*args):  # 'Open Document'-gebeurtenis
             listener = UiDocument()  # Start het afvangen

def OnUnload(*args):  # De gebeurtenis 'Document gesloten'
             pass  # (optioneel) uitgevoerd bij verwijdering

g_exportedScripts = (OnLoad,)

from com.sun.star.script.provider import XScript
         class Console():
             """
             (Achter/Voor)grond console om de programma uitvoering te rapporteren/loggen.
             """
             @staticmethod
             def trace(*args,**kwargs):
                 """ Print vrije item-lijst op console """
                 scr = Console._a2bScript(script='DebugPrint', module='Compatible')
                 scr.invoke((args),(),())
             @staticmethod
             def log(level: str, text: str, msgBox=False):
                 """ Zet logbericht op console, optioneel prompt """
                 scr = Console._a2bScript(script='TraceLog')
                 scr.invoke((level,text,msgBox),(),())
             @staticmethod
             def setLevel(logLevel: str):
                 """ Bepaal ondergrens logberichten """
                 scr = Console._a2bScript(script='TraceLevel')
                 scr.invoke((logLevel,),(),())
             @staticmethod
             def show():
                 """ Toon console inhoud/dialoog """
                 scr = Console._a2bScript(script='TraceConsole')
                 scr.invoke((),(),())
             @staticmethod
             def _a2bScript(script: str, library='Access2Base',
                 module='Trace') -> XScript:
                 ''' Haal applicatie-gebaseerd Basic-script op'''
                 sm = uno.getComponentContext().ServiceManager
                 mspf = sm.createInstanceWithContext(
                     "com.sun.star.script.provider.MasterScriptProviderFactory",
                     uno.getComponentContext())
                 scriptPro = mspf.createScriptProvider("")
                 scriptName = "vnd.sun.star.script:"+library+"."+module+"."+script+"?language=Basic&location=application"
                 xScript = scriptPro.getScript(scriptName)
                 return xScript

warning

Denk aan de verkeerd geschreven methode documentEventOccured die een tikfout overerft van LibreOffice Application Programming Interface (API).

Tippictogram

De gebeurtenissen Programma starten en Programma sluiten kunnen respectievelijk worden gebruikt voor het zetten en vrijgeven van het Python-pad voor gebruikersscripts of voor LibreOffice-scripts. Op een vergelijkbare manier kunnen documentgebaseerde Python-bibliotheken en modules worden geladen en vrijgegeven met de gebeurtenissen Document openen en Document gesloten. Bekijk Python-modules importeren voor meer informatie.

Met LibreOffice BASIC.

Via het menu Extra - Aanpassen tabblad Gebeurtenissen, de gebeurtenis Document openen zorgt voor de initialisatie van ConsoleLogger. De routine documentEventOccured - gezet door de ConsoleLogger - dient als een uniek toegangspunt om alle document-gebeurtenissen af te vangen.

controller.Events module

Option Explicit

Global _obj As Object ' controller.ConsoleLogger instance

Sub OnLoad(evt As com.sun.star.document.DocumentEvent) ' >> Document openen <<
            _obj = New ConsoleLogger : _obj.StartAdapter(evt)
        End Sub ' controller.OnLoad
        Sub _documentEventOccured(evt As com.sun.star.document.DocumentEvent)
            ''' ConsoleLogger uniek toegangspunt '''
             _obj.DocumentEventOccurs(evt)
        End Sub ' controller._documentEventOccured

module van klasse controller.ConsoleLogger

Het monitoren van gebeurtenissen begint op het moment dat een ConsoleLogger object is aangemaakt en stopt uiterlijk als het document wordt gesloten. De routine StartAdapter laad de benodigde Basic-bibliotheken, afgevangen gebeurtenissen worden gerapporteerd via de module Access2Base.Trace.

Option Explicit
          Option Compatible
          Option ClassModule

' ADAPTER design pattern object aanmaken wordt gedaan door de gebeurtenis "Document openen"
          Private Const UI_PROMPT = True
          Private Const UI_NOPROMPT = False ' Om documentgebeurtenissen te visualiseren, zet dit op True

' MEMBERS
          Private _evtAdapter As Object ' com.sun.star.document.XDocumentEventBroadcaster
          Private _txtMsg As String ' tekstbericht om in console te loggen

' PROPERTIES
          Private Property Get FileName As String
              ''' Systeem afhankelijke bestandsnaam '''
              Const _LIBRARY = "Tools" : With GlobalScope.BasicLibraries
                  If Not .IsLibraryLoaded(_LIBRARY) Then .LoadLibrary(_LIBRARY)
              End With
              Filename = Tools.Strings.FilenameOutofPath(ThisComponent.URL)
          End Property ' controller.ConsoleLogger.Filename

' METHODS
          Public Sub DocumentEventOccurs(evt As com.sun.star.document.DocumentEvent)
              ''' Documentgebeurtenissen monitoren '''
              Access2Base.Trace.TraceLog("DEBUG", _
                  evt.EventName &" in "& Filename(evt.Source.URL), _
                  UI_NOPROMPT)
              Select Case evt.EventName
                  Case "OnUnload" : _StopAdapter(evt)
              End Select
          End Sub ' controller.ConsoleLogger.DocumentEventOccurs

Public Sub StartAdapter(Optional evt As com.sun.star.document.DocumentEvent)
              ''' Initialiseren logging documentgebeurtenissen '''
              Const _LIBRARY = "Access2Base" : With GlobalScope.BasicLibraries
                  If Not .IsLibraryLoaded(_LIBRARY) Then .LoadLibrary(_LIBRARY)
              End With : Access2Base.Trace.TraceLevel("DEBUG")
              If IsMissing(evt) Then _txtMsg = "" Else _txtMsg = evt.EventName & "-"
              Access2Base.Trace.TraceLog("INFO", _txtMsg & "Documentgebeurtenissen worden gelogd", UI_PROMPT)
              _evtAdapter = CreateUnoListener( "_", "com.sun.star.document.XDocumentEventListener" )
              ThisComponent.addDocumentEventListener( _evtAdapter )
          End Sub ' controller.ConsoleLogger.StartAdapter

Private Sub _StopAdapter(Optional evt As com.sun.star.document.DocumentEvent)
              ''' Beƫindig de logging van documentgebeurtenissen '''
              ThisComponent.removeDocumentEventListener( _evtAdapter )
              If IsMissing(evt) Then _txtMsg = "" Else _txtMsg = evt.EventName & "-"
              Access2Base.Trace.TraceLog("INFO", _txtMsg & "Documentgebeurtenissen zijn gelogd", UI_PROMPT)
              Access2Base.Trace.TraceConsole() ' Afgevangen gebeurtenissendialoog
          End Sub ' controller.ConsoleLogger._StopAdapter

' EVENTS
          ' Hier komt uw eigen code voor de afgevangen gebeurtenissen

warning

Denk aan de spelfout in de methode _documentEventOccured die een tikfout erft van de LibreOffice Application Programming Interface (API).

Documentgebeurtenissen vinden

Het object broadcaster API geeft een lijst gebeurtenissen waar het verantwoordelijk voor is:

Met Python

# -*- coding: utf-8 -*-
         from __future__ import unicode_literals

import uno, apso_utils as ui

def displayAvailableEvents():
             """ Documentgebeurtenissen tonen """
             '''
             bewerkte versie van DisplayAvailableEvents() gemaakt door A. Pitonyak
             https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?&t=43689
             '''
             ctx = XSCRIPTCONTEXT.getComponentContext()
             smgr = ctx.ServiceManager
             geb = smgr.createInstanceWithContext(
                 "com.sun.star.frame.GlobalEventBroadcaster", ctx)
             events = geb.Events.getElementNames()
             ui.msgbox('; '.join(events))

g_exportedScripts = (displayAvailableEvents,)

note

De extensie Alternative Python Script Organizer (APSO) wordt gebruikt om informatie over gebeurtenissen op het scherm te tonen.

Met LibreOffice BASIC.

Sub DisplayAvailableEvents
             ''' Documentgebeurtenissen tonen '''
             Dim geb As Object ' com.sun.star.frame.GlobalEventBroadcaster
             Dim events() As String
             geb = CreateUnoService("com.sun.star.frame.GlobalEventBroadcaster")
             events = geb.Events.ElementNames()
             MsgBox Join(events, "; ")