..

Programmeervoorbeelden voor besturingselementen in de dialoogeditor

In de volgende voorbeelden maakt u een nieuw dialoogvenster met de naam Dialoog1. Gebruik de gereedschappen op de werkbalk Besturingselementen van de dialoogeditor om het dialoogvenster te maken, en de volgende besturingselementen toe te voegen: een keuzevak met de naam CheckBox1, een titelveld met de naam Label1, een knop met de naam CommandButton1, en een keuzelijst met de naam ListBox1.

Waarschuwingspictogram

Wees consistent met hoofdletters en kleine letters wanneer u een besturingselement aan een objectvariabele koppelt.

Algemene functie voor het laden van dialoogvensters

Function LoadDialog(Libname as String, DialogName as String, Optional oLibContainer)
Dim oLib as Object ' com.sun.star.script.XLibraryContainer
Dim oLibDialog as Object
Dim oRuntimeDialog as Object
    If IsMissing(oLibContainer) Then
        oLibContainer = DialogLibraries
    End If
    oLibContainer.LoadLibrary(LibName)
    oLib = oLibContainer.GetByName(Libname)
    oLibDialog = oLib.GetByName(DialogName)
    oRuntimeDialog = CreateUnoDialog(oLibDialog)
    LoadDialog() = oRuntimeDialog
End Function

De functie LoadDialog is opgeslagen in Extra.ModuleControls, beschikbaar via Application Macro's en Dialogs.

Een dialoogvenster weergeven

REM algemene definitie van variabelen
Dim oDialog1 AS Object
Sub StartDialog1
    With GlobalScope.BasicLibraries
       If Not .IsLibraryLoaded("Tools") Then .LoadLibrary("Tools")
    End With
    oDialog1 = Tools.ModuleControls.LoadDialog("Standard", "Dialog1")
    oDialog1.Execute()
End Sub

Eigenschappen van besturingselementen in het programma lezen of bewerken

Sub Sample1
    With GlobalScope.Basiclibraries
       If Not .IsLibraryLoaded("Tools") Then .LoadLibrary("Tools")
    End With
    oDialog1 = Tools.LoadDialog("Standard", "Dialog1")
    REM neem het model van het dialoogvenster
    oDialog1Model = oDialog1.Model
    REM geef de tekst van Label1 weer
    oLabel1 = oDialog1.GetControl("Label1")
    MsgBox oLabel1.Text
    REM stel nieuwe tekst in voor besturingselement Label1
    oLabel1.Text = "Nieuwe bestanden"
    REM geef de modeleigenschappen weer van het besturingselement CheckBox1
    oCheckBox1Model = oDialog1Model.CheckBox1
    MsgBox oCheckBox1Model.Dbg_Properties
    REM stel nieuwe status in voor CheckBox1 voor het model van het besturingselement
    oCheckBox1Model.State = 1
    REM geef de modeleigenschappen weer van het besturingselement CommandButton1
    oCMD1Model = oDialog1Model.CommandButton1
    MsgBox oCMD1Model.Dbg_Properties
    REM geef de eigenschappen weer van het besturingselement CommandButton1
    oCMD1 = oDialog1.GetControl("CommandButton1")
    MsgBox oCMD1.Dbg_Properties
    REM dialoogvenster uitvoeren
    oDialog1.Execute()
End Sub

Een item aan een keuzelijst toevoegen

Sub AddEntry
    With GlobalScope.Basiclibraries
       If Not .IsLibraryLoaded("Tools") Then .LoadLibrary("Tools")
    End With
    oDialog1 = ModuleControls.LoadDialog("Standard", "Dialog1")
    REM voegt een nieuw item toe aan de keuzelijst
    oDialog1Model = oDialog1.Model
    oListBox = oDialog1.GetControl("ListBox1")
    Dim iCount as integer
    iCount = oListbox.ItemCount
    oKeuzelijst.additem("Nieuw Item" & iTeller,0)
End Sub

Een item uit een keuzelijst verwijderen

Sub RemoveEntry
    With GlobalScope.Basiclibraries
       If Not .IsLibraryLoaded("Tools") Then .LoadLibrary("Tools")
    End With
    oDialog1 = Tools.ModuleControls.LoadDialogLoadDialog("Standard", "Dialog1")
    REM verwijder het eerste item uit de keuzelijst
    oDialog1Model = oDialog1.Model
    oListBox = oDialog1.GetControl("ListBox1")
    oListbox.removeitems(0,1)