Redigering av kurver

Et kurvet linjestykke bestÄr av to datapunkter (endepunkter) og to kontrollpunkter (hÄndtak). En kontrollelementlinje forbinder et kontrollpunkt til et datapunkt. Du kan endre formen av en kurve ved Ä gjÞre om et datapunkt til en annen type, eller ved Ä dra kontrollelementets punkter til et annet sted.

Du kan ogsĂ„ redigere linjens egenskaper ved Ă„ merke linjen og velge Format → Strek.

Ikon

For Ä se datapunktene og kontrollpunkterne til en kurvet linje kan du merke linjen og trykke pÄ Punkter ikonet pÄ verktÞylinjen Tegning. Datapunktene er angitt med firkanter og kontrollpunktene med sirkler. Et kontrollpunkt kan overlappe et datapunkt.

For Ă„ justere et kurvet linjesegment:

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. GjĂžr en av de fĂžlgende:

For Ă„ dele en kurvet linje:

Du kan bare dele en kurvet linje som har tre eller flere datapunkter.

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. Merk et datapunkt, og trykk sÄ pÄ Del opp kurve-ikonet pÄ verktÞylinjen Rediger punkter.

For Ă„ opprette en lukket figur:

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. PÄ verktÞylinjen Rediger punkter, klikk pÄ ikonet Lukk bézier.

For Ä gjÞre om et datapunkt pÄ en kurvet linje:

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. Klikk pÄ datapunktet du vil gjÞre om, og gjÞr en av fÞlgende:

For Ă„ legge til et datapunkt:

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. PÄ verktÞylinjen Rediger punkter, trykk pÄ ikonet Sett inn punkter.

3. Trykk pÄ linjen der du vil legge til punktet, og dra en kort avstand.

Tipsikon

Hvis et datapunkt ikke har et kontrollpunkt, merk datapunktet, og trykk sÄ pÄ GjÞr om til kurve-ikonet pÄ verktÞylinjen Rediger punkter.

For Ă„ slette et datapunkt:

1. Merk en kurvet linje, og trykk sÄ pÄ ikonet Punkter pÄ verktÞylinjen Tegning.

2. Trykk pÄ punktet som du vil slette.

3. PÄ verktÞylinjen Rediger punkter, klikk pÄ ikonet Slett punkter.