Modus

Endre formen, retninga eller fyllet i de valgte objektene.

Ikon

Transformeringer (LibreOffice kun Draw)

Hvis du vil √•pne Transformasjoner verkt√łylinjen, velger du Vis - Verkt√łylinjer - Transformasjoner . I% PRODUCTNAME Draw, kan du ogs√• klikke p√• pilen ved siden av Transformations -ikonet p√• Standard -feltet.

Roter

Roterer eller forskyver de valgte 2D-objektene rundt et omdreiningspunkt. Dra et hj√łrneh√•ndtak p√• objektet i den retningen du √łnsker √• rotere det i. For √• forskyve et objekt, dra et midth√•ndtaket i den retningen du √łnsker √• forskyve det i.

Hvert lysbilde har bare et omdreiningspunkt. Dobbeltklikk på et objekt for å flytte omdreiningspunktet til midten av objektet. Du kan også dra omdreiningspunktet til en ny plass på skjermen og deretter rotere objektet.

Merknadsikon

Hvis du velger en gruppe som inneholder et 3D-objekt, blir bare 3D-objektet rotert. Du kan ikke forskyve et 3D-objekt. I stedet kan du rotere det om X- og Y-aksen ved å dra i midthåndtakene.

Ikon

Roter

Speil

Snu de valgte objektene rundt en vendelinje, som du kan dra til hvor som helst på lysbildet. Dra et håndtak fra objektene over vendelinjene for å snu objektene. For å endre orienteringa for vendelinja, dra en av endepunktene til et nytt sted.

Ikon

Speil

I 3D-dreieobjekt

Gj√łr om de valgte 2D-objektene til 3D-objekter ved √• rotere objektene rundt en symmetrilinje.

Dra symmetrilinja til en ny plassering for √• endre formen p√• det omgjorte objektet. For √• endre retningen av symmetrilinja kan du dra i et av dets endepunkter. Klikk p√• objektet for √• gj√łre det om til 3D.

Ikon

I 3D-dreieobjekt

Sett i sirkel (perspektiv)

Forvreng det valgte objektet ved √• pakke det rundt imagin√¶re sirkler og deretter legge til perspektiv. Dra i et h√•ndtak p√• det valgte objektet for √• forvrenge det. Hvis det valgte objektet ikke er en mangekant eller en B√©zier-kurve, vil du bli bedt om √• gj√łre objektet om til en kurve f√łr du forvrenger det.

Ikon

Sett i sirkel (perspektiv)

Sett i sirkel (skråstilt)

Forvreng det valgte objektet ved √• pakke det rundt imagin√¶re sirkler. Dra i et h√•ndtak p√• det valgte objektet for √• forvrenge det. Hvis det valgte objektet ikke er en mangekant eller en B√©zier-kurve blir du bedt om √• gj√łre objektet om til en kurve f√łr du forvrenger det.

Ikon

Sett i sirkel (skråstilt)

Forvreng

Dra i h√•ndtakene for √• endre formen p√• objektet. Hvis det valgte objektet ikke er en mangekant eller en B√©zier-kurve, vil du bli bedt om √• gj√łre objektet om til en kurve f√łr du forvrenger det.

Ikon

Forvreng

Gjennomsiktighet

Legger en gjennomsiktig fargeovergang til det valgte objektet. Gjennomsiktslinjen representerer en gråskala der det svarte håndtaket tilsvarer til 0 % gjennomsikt og det hvite håndtaket 100 % gjennomsikt.

Dra i det hvite håndtaket for å endre retningen for overgang fra/til gjennomsiktighet. Dra i det svarte håndtaket for å endre lengden på fargeovergangen. Du kan også dra og slippe farger på håndtakene fra Fargelinja for å endre deres gråtoneverdier.

Merknadsikon

For √• vise Fargelinja, velg Vis ‚Üí Verkt√łylinjer ‚Üí Fargelinje.

Ikon

Gjennomsiktighet

Fargeovergang

Endre fargeovergangen p√• fyllet p√• det valgte objektet. Denne kommandoen er bare tilgjengelig hvis du har lagt en fargeovergang p√• det valgte objektet ved √• velge Format ‚Äď Omr√•de. Dra h√•ndtakene til overgangslinja for √• endre retningen eller lengden p√• overgangen. Du kan ogs√• dra og slippe farger til h√•ndtakene fra Fargelinja for √• endre fargen.

Merknadsikon

For √• vise Fargelinja, velg Vis ‚Üí Verkt√łylinjer ‚Üí Fargelinje.

Ikon

Fargeovergang