Håndter Maler

Dialogboksen Mallbehandling gj√łr det enkelt √• administrere maler og lar deg starte nye dokumenter ved hjelp av maler.

For å bruke denne funksjonen …

Velg menyen Fil ‚Üí Ny ‚Üí Maler

Velg menyen Fil ‚Üí Maler ‚Üí Adminstrer malene

Trykk +Shift+N i hvilken som helst LibreOffice modul.

Trykk på knappen Maler i startsenteret.

Velg en maltype ved å trykke på knappen Maler i startsenteret.

Maler lagrer redigeringstid ved å starte nye dokumenter med ferdig i fylt innhold og formatering. Med Mall Manager kan du få tilgang til og organisere maler i LibreOffice.

LibreOffice leveres med et sett med innebygde maler som kan brukes til å lage dokumenter, presentasjoner, regneark eller tegninger. Du kan bruke maler som er tilgjengelige i malbehandleren, lage dine egne maler eller bla online for flere maler.

note

Hvis du har åpnet startsenteret LibreOffice og ennå ikke har åpnet et dokument eller en applikasjon, kan det hende du får tilgang til Malebehandler på en annen måte. Ctrl-Shift-N vil fortsatt åpne Malhåndteringen, men det kan også åpnes ved å velge Mal fra venstre sidefelt og deretter velge Administrer maler.

Hovedvindu - Malvalg

Forh√•ndsvisning av tilgjengelige maler vises i hovedvinduet basert p√• s√łk og filtreringsvalg. Dobbeltklikk p√• et hvilket som helst malikon for √• √•pne et nytt dokument med innholdet og formateringen av malen.

S√łk

Du kan s√łke etter en mal ved √• skrive inn tekst i s√łkeboksen √łverst til venstre. Hovedvinduet viser malene som ble funnet.

Filter

Du kan filtrere etter Alle programmer, dokumenter, regneark eller tegninger ved √• velge et alternativ fra rullegardinmenyen √łverst i senteret. Hovedvinduet viser de filtrerte malene.

Kategorier

Kategorier er mapper hvor du legger inn maler. Du kan velge fra standardkategoriene Mine maler, Bedriftskorrespondanse, MediaWiki, Andre forretningsdokumenter, Personlig korrespondanse og Dokumenter, Presentasjoner eller Stiler. Du kan opprette nye kategorier for personlig bruk. Bruk Innstillinger-knappen i Mal Adminstrasjonen for å opprette en ny kategori.

note

Du kan ikke ha en kategori inne i en annen kategori.

note

For å legge til malene i en annen mappe tilMine Maler, velg - LibreOffice - Stier, og skriv inn stien.

Innstillinger

Klikk på Innstillinger-ikonet nederst til venstre for å åpne Innstillinger-menyen. Alternativene er opprett en ny kategori, slett kategori eller oppdatering. Hvis en standardmal for nye dokumenter har blitt endret, er et tilleggsalternativ å tilbakestille til standardinnstillinger

Bla gjennom online maler

Trykk p√• knappen ¬ęBla gjennom maler p√• nettet¬Ľ nede til venstre for √• √•pne en nettleser slik at du kan se etter maler p√• https://templates.libreoffice.org.

√Öpne

Velg en mal i hovedvinduet og h√łyreklikk, velg deretter √Öpne, trykk Enter eller dobbeltklikk for √• √•pne et nytt dokument ved hjelp av denne malen.

Rediger

Velg en mal i hovedvinduet og h√łyreklikk, velg deretter Rediger for √• redigere malen. Denne funksjonen er bare tilgjengelig for maler som ikke er innebygd.

Angi som standard

Velg en mal i hovedvinduet og h√łyreklikk, sett deretter, Angi som standard, for √• angi malen som standardmal. Dette vil f√łre til at et gr√łnt kryss vises over malen, og malen lastes automatisk n√•r et nytt dokument opprettes ved hjelp av det tilsvarende programmet.

tip

Referer til Standardmal

Endre navn

Velg en mal i hovedvinduet og h√łyreklikk, velg deretter, Endre navn, for √• gi nytt navn til malen. Dette vil f√łre til at en dialogboks vises der et nytt navn kan bli angitt for malen. Skiv inn navnet og trykk OK, eller velg Avbryt fo √• g√• tilbake til det opprinnelige navnet.

Slett

Velg en mal i hovedvinduet, trykk p√• sletteknappen, eller h√łyreklikk og velg deretter Slett for √• slette malen. En dialogboks vises som ber om bekreftelse. Velg Ja for √• slette eller Nei for √• avbryte.

Flytt

Velg Flytt-alternativet nederst til h√łyre etter at du har valgt en mal for √• flytte den til en annen kategori. Standardmaler kan ikke flyttes, men kopier kan opprettes i andre kategorier.

Eksporter

Velg en mal i hovedvinduet, trykk deretter Eksporter-knappen nederst til h√łyre for √• eksportere mal til en mappe p√• datamaskinen.

Importer

Trykk p√• knappen ¬ęImporter¬Ľ nede til h√łyre, velg deretter en kategori for √• importere en mal fra datamaskinen til den valgte kategorien i malh√•ndtereren.

Eksempler

Eksempel 1 - Opprette et forretningsbrev

1. √Öpne LibreOffice Writer

2. Trykk + Shift + N eller Fil → Ny → Maler for å åpne malhåndtereren.

3. Skriv ¬ęforretningsbrev¬Ľ eller eventuelt ¬ębusiness¬Ľ i s√łkeboksen.

4. Velg en av malene fra hovedvinduet ved å dobbeltklikke på den eller på tabulatoren for å velge og deretter Skriv inn

5. Et nytt dokument som bruker den aktuelle mal er opprettet i en ny forekomst av LibreOffice Writer

6. Endre tekst og logo som √łnsket

Eksempel 2 ‚Äď Importer mal ‚Äď privat budsjettregneark

1. Opna LibreOffice Calc

2. Trykk + Shift + N eller Fil → Ny → Maler for å åpne malhåndtereren.

3. Trykk på globussymbolet nede til venstre for å se etter maler på nettet.

4. S√łk etter Personlig budsjettmal, og last den ned.

5. Åpne Malhåndtererenr og velg Importer-knappen.

6. Velg en kategori for å lagre den nye malen i (for eksempel Mine maler) og trykk OK.

7. Finn den malen du lastet ned, marker den og trykk ¬ę√Öpne¬Ľ

8. Malen er nå tilgjengelig i den kategorien du valgte.

Eksempel 3 ‚Äď LibreOffice Impress ‚Äď mal for presentasjon

1. √Öpne LibreOffice Impress.

2. Template Manager åpnes automatisk når du åpner LibreOffice Impress.

3. Velg en mal for presentasjonen, filtrer etter kategorier eller s√łk.

4. Ytterligere funksjoner er utilgjengelige, og du kan bare velge en mal, filtrere eller importere.

5. Etter at du har startet LibreOffice Impress, kan du kj√łre Malh√•ndtereren igjen for √• f√• tilgang til flere funksjoner.

tip

Gj√łr bruk av kategorier for √• organisere maler. Opprett nye maler eller last ned maler og organiser i Maladministratoen. Bruk maler for √• spare tid for likartede dokumenter.

Du kan finna mer informasjon under Maler og stiler.

Du kan finna mer informasjon under Lage en dokumentmal.

Sjedkapittel 3 ‚Äď ¬ęBruk av stiler og maler¬Ľ i ¬ęKom i gang¬Ľ, tilgjengelig (p√• engelsk) fra Nettsiden for dokumentasjon

Du kan finne maler for nedlasting i https://templates.libreoffice.org.