Tildele skript i LibreOffice

Du kan tilegne selvvalgte skript (makroer) til menyoppfĂžringer, ikoner, kontrollelementer i dialogvinduer og hendelser i LibreOffice.

LibreOffice har intern stÞtte for de fÞlgende skriptsprÄkene:

1. LibreOffice Basic

2. JavaScript

3. BeanShell

4. Python

I tillegg kan utviklere bruke sprÄk pÄ hÞyt nivÄ, for eksempel Java-programmeringssprÄk, for Ä kontrollere LibreOffice eksternt. API-referansen er online pÄapi.libreoffice.org.

Tildele et skript til en ny menyoppfĂžring

1. Velg VerktĂžy → Tilpass og trykk pĂ„ fanen VerktĂžylinjer.

2. Trykk pÄ Legg til.

3. I lista Kategori blar du ned til og Äpner oppfÞringen «LibreOffice-makroer».

4. Du vil se oppfĂžringer for "LibreOffice -makroer» (skript i den delte mappa «share» i installasjonsmappen til LibreOffice), «Mine makroer» (skript i brukermappen «user»), og det gjeldende dokumentet. Åpne en av dem for Ă„ se hvilke skriptsprĂ„k som stĂžttes.

5. Åpne oppfĂžringen til et skriptsprĂ„k for Ă„ se hvilke skript som er tilgjengelig. Velg et skript.

6. En liste med skriptfunksjoner vil vises i listeboksen Eksisterende makroer.Velg en villkÄrlig funksjon.

7. Klikk Add for Ă„ opprette en ny menyoppgave. Den nye menyoppfĂžringen vises i listefeltet OppfĂžringer .

Tildele et skript til en hurtigtast

1. Velg Innstillinger → Tilpass → Tastatur.

2. I lista Kategori blar du ned til og Äpner oppfÞringen «LibreOffice-makroer».

3. Du vil se oppfĂžringer for "LibreOffice -makroer (skript i den delte mappen «share» i installasjonsmappen til LibreOffice), «Mine makroer» (skript i brukermappen «user»), og det gjeldende dokumentet. Åpne en av dem for Ă„ se hvilke skriptsprĂ„k som stĂžttes.

4. Åpne oppfĂžringen til et skriptsprĂ„k for Ă„ se hvilke skript som er tilgjengelig. Velg et skript.

5. En liste med skriptfunksjoner vil vises i listeboksen Eksisterende makroer.Velg en villkÄrlig funksjon.

6. Trykk pÄ radioknappen for LibreOffice eller Writer (eller et annet program som er Äpent).

Valgknappen angir virkefeltet for den nye tastekombinasjonen til Ă„ gjelde i hele LibreOffice eller bare for dokumenter i det gjeldende programmet.

7. Velg en hurtigtast i listeboksen Hurtigtaster og trykk pÄ Endre.

Tildele et skript til en hendelse

1. Velg Verktþy → Tilpass → Hendelser.

2. KlikkMakroknappen.

3. I listeboksen Makroer blar du ned til og Äpner oppfÞringen «LibreOffice-makroer».

4. Du vil se oppfĂžringer for "LibreOffice makroer (skript i den delte mappen «share» i installasjonsmappen til LibreOffice), «Mine makroer» (skript i brukermappen «user»), og det gjeldende dokumentet. Åpne en av dem for Ă„ se hvilke skriptsprĂ„k som stĂžttes.

5. Åpne oppfĂžringen til et skriptsprĂ„k for Ă„ se hvilke skript som er tilgjengelig. Velg et skript.

6. En liste med skriptfunksjoner vil vises i listeboksen Eksisterende makroer.Velg en villkÄrlig funksjon.

7. Velg om du vil lagre i LibreOffice eller i det gjeldende dokumentet.

Dette angir om virkefeltet for det nye hendelsen skal gjelde i hele LibreOffice eller bare for dokumenter i det gjeldende programmet.

8. Velg en hendelse fra listen og klikk OK.

Tildele et skript til en hendelse for et innebygd objekt

1. Merk det innebygde objektet, for eksempel et diagram, i dokumentet.

2. Velg fanen Format → Ramme/objekt → Egenskaper -> Makro

3. I Makroer-listeboksen, Ă„pne LibreOffice-skript-oppfĂžringen .

4. Du vil se oppfĂžringer for «share» (skript i mappen «share» i installasjonsmappen til LibreOffice), «user» (skript i brukermappen), og det gjeldende dokumentet. Åpne en av de for Ă„ se stĂžttede skriptsprĂ„k.

5. Åpne oppfĂžringen til et skriptsprĂ„k for Ă„ se hvilke skript som er tilgjengelig. Velg et skript.

6. En liste med skriptfunksjoner vil vises i listeboksen Eksisterende makroer.Velg en villkÄrlig funksjon.

7. Velg en hendelse fra listen og klikk OK.

Tildele et skript til en hyperlenke

1. Plasser markĂžren inni hyperlenken.

2. Velg Sett inn → Hyperlenke.

3. Klikk pÄ knappen Hendelser.

4. Velg og tildel som nevnt over.

For Ă„ tildele et skript til et bilde

1. Velg bildet i dokumentet ditt.

2. Velg fanen Sett inn/Format → Bilde → Egenskaper → Makro

3. Velg og tildel som nevnt over.

For tildele et skrift fra en skjemakontrollelement

1. Sett inn et skjemakontrollelement, for eksempel en knapp. Åpne verktĂžylinja Skjemakontroll, klikk pĂ„ knappen Trykknapp, dra en knapp pĂ„ dokumentet ditt.

2. Med skjemakontroll, klikk Kontroll pÄ verktÞylinja Skjemakontroll.

3. Klikk pÄ fanen Hendelser i dialogvinduet Egenskaper.

4. Klikk pÄ en av ...-knappene for Ä Äpne et dialogvindu der du kan tildele et skript til den valgte hendelsen.

For Ă„ tildele et skript til et kontrollelement i LibreOffice Basic-dialogvinduet

1. Åpne LibreOffice Basic dialogvindu-utforming, og lag et dialogvindu med et kontrollelement.

2. HĂžyreklikk og velg Egenskaper.

3. Klikk pÄ fanen Hendelser i dialogvinduet Egenskaper.

4. Klikk pÄ en av ...-knappene for Ä Äpne et dialogvindu der du kan tildele et skript til den valgte hendelsen.