Krypter Dokumenter med OpenPGP

LibreOffice kan kryptere dokumenter ved hjelp av OpenPGP public key kryptering. Dokumentet er kryptert ved hjelp av en symmetrisk krypteringsalgoritme.

For å bruke denne funksjonen …

Velg meny Fil - Lagre som , velg Krypter med GPG-n√łkkel , trykk Lagre

LibreOffice kan kryptere dokumenter konfidensielt ved hjelp av OpenPGP. Dokumentet er kryptert ved hjelp av en symmetrisk krypteringsalgoritme, som krever en symmetrisk n√łkkel. Hver symmetrisk n√łkkel brukes kun √©n gang og kalles ogs√• en √łktn√łkkel. Dokumentet og sessionsn√łkkelen sendes til mottakeren. Sessionsn√łkkelen m√• sendes til mottakerne, slik at de vet hvordan de skal dekryptere, men for √• beskytte den under overf√łring, krypteres den med mottakerens offentlige n√łkkel. Bare den private n√łkkelen til mottakeren kan dekryptere sessionsn√łkkelen.

LibreOffice bruker OpenPGP-programvaren installert på datamaskinen. Hvis ingen OpenPGP-programvare er tilgjengelig, må du laste ned og installere en som er egnet for operativsystemet ditt, sannsynligvis fra din applikasjonsbutikk eller programvare distribusjonskanal.

Her er noen eksterne GPG-applikasjoner kjent for å fungere med LibreOffice:

Du m√• definere et personlig par krypteringsn√łkler med OpenPGP-programmet. Se OpenPGP-programvaren installert p√• hvordan du oppretter et par n√łkler, det er vanligvis det f√łrste skrittet som skal utf√łres etter installasjonen av programvaren.

LibreOffice oppsett av kryptering

Angi den foretrukne offentlige n√łkkelen for OpenPGP-kryptering og digital signatur. Disse foretrukne n√łklene blir forh√•ndsvalgt i n√łkkelvalgsdialogen hver gang du signerer eller krypterer et dokument, slik at du ikke trenger √• velge de p√• nytt, hver gang du signerer.

Velg meny ‚Äď Brukerdata. In the Kryptografi omr√•de:

OpenPGP-signeringsn√łkkel

Velg OpenPGP-n√łkkelen din fra rullegardinlisten for signering av ODF-dokumenter.

Krypteringsn√łkkel for OpenPGP

Velg OpenPGP-tasten din fra rullegardinlisten for kryptering av ODF-dokumenter.

Ved kryptering av dokumenter, alltid krypter til seg selv

Merk denne avkrysningsruten for ogs√• √• kryptere filen med den offentlige n√łkkelen, slik at du kan √•pne dokumentet med din private n√łkkel.

warning

Hold dette valget valgt , hvis du noen gang vil kunne dekryptere dokumenter du har kryptert for andre mennesker.

Kryptere domumenter

OpenPGP-kryptering krever bruk av mottakerens offentlige n√łkkel, og denne n√łkkelen m√• v√¶re tilgjengelig for OpenPGP-n√łkkelen som er lagret p√• datamaskinen. Slik krypterer du et dokument:

1. VelgFil - Lage Som

2. Skriv inn et navn på filen.

3. Marker Krypter med GPG n√łkkel avkryssningsboksen.

4. Klikk Lagre. LibreOffice åpner OpenPGP Public Key valg dialogboksen.

5. Velg mottakerens offentlige n√łkkel. Du kan velge flere n√łkler p√• det tidspunktet.

6. Klikk OK for å lukke dialogen og lagre filen.

Filen lagres kryptert med de valgte offentlige n√łklene.

warning

Bare den private n√łkkelen til mottakeren kan dekryptere dokumentet, med mindre du ogs√• krypterer for deg selv.

Dekrypter dokumenter

Du kan kun dekryptere dokumenter som er kryptert med din offentlige n√łkkel. Slik dekrypterer du et dokument:

1. √Öpne dokumentet. Angi passord dialogen vises.

2. Skriv inn passordet til OpenPGP privat n√łkkel. Dokumentet dekrypteres og innholdet er tilgjengelig.

Forskjellen mellom dokumentkryptering med OpenPGP og Lagring med passord

Begge kommandoene adresserer konfidensialitet, men på forskjellige måter.

N√•r du lagrer et dokument med et passord, m√• du huske passordet som er satt inn for √• √•pne dokumentet senere. Alle andre som trenger √• √•pne dokumentet, m√• ogs√• kjenne passordet for √• kunne √•pne dokumentet. Derfor m√• passordet overf√łres til de som skal bruke dokumentet.

Filer kryptert med et passord kan ikke dekrypteres med mindre passordet er kjent.

Med OpenPGP-kryptering av dokumentet definerer du hvilke brukere som kan dekryptere dokumentet, og du trenger ikke √• sende passord gjennom usikrede media. Dessuten styrer OpenPGP-applikasjonen n√łkkelen til offentlige n√łkler mer effektivt.