Relasjoner

Denne kommandoen åpner vinduet Relasjonsoppsett, som lar deg angi sammenhenger imellom forskjellige databasetabeller.

Her kan du lenke sammen tabeller fra databasen via felles datafelter. Trykk på Ny relasjon for å lage relasjonen, eller dra og slipp ved hjelp av musa.

For å bruke denne funksjonen …

Velg Verkt√ły ‚Üí Relasjoner i et databasevindu

Merknadsikon

Denne funksjonen er bare tilgjengelig, hvis du arbeider med en relasjonsdatabase.

N√•r du velger Verkt√ły ‚Üí Relasjoner, vil et vindu der alle eksisterende relasjoner mellom tabellene i den gjeldende databasen vises. Hvis ingen relasjoner har blitt angitt eller hvis du vil relatere andre tabeller i databasen til hverandre, klikk p√• ikonet Legg til tabeller. √Öpner vinduet Legg til tabeller der de √łnskede tabellene kan velges.

Legg til Tabellikon

Sett inn tabeller

Merknadsikon

Hvis vinduet Relasjonsutforming er åpent kan ikke de valgte tabellene forandres, selv i Lag tabell-modus. Dette forsikrer at tabeller ikke forandres mens relasjonene blir opprettet.

De valgte tabellene vises i toppområdet av oppsettvisningen. Du kan lukke et tabellvindu via sprettoppmenyen eller med Slett.

Flytte tabell og endre tabellens st√łrrelse

Du kan endre st√łrrelsen og sortere tabellene etter hva du selv synes. For √• flytte tabeller, dra den √łverste kanten til den √łnskede posisjonen. Forst√łrr eller forminsk st√łrrelsen tabellen vises i ved √• plassere pekeren p√• en kant eller et hj√łrne og drar tabellen inntil den har den √łnskede st√łrrelsen.

Prim√¶rn√łkkel og andre n√łkler

Hvis du vil angi en relasjon mellom de forskjellige tabellene, b√łr du skrive inn en prim√¶rn√łkkel som identifiserer et datafelt i den eksisterende tabellen. Du kan referere til prim√¶rn√łkkelen fra andre tabeller for √• f√• tilgang til data fra denne tabellen. Alle datafelter refererende til denne prim√¶rn√łkkelen blir identifisert som en ekstern n√łkkel.

Alle datafelter, som refererer til en prim√¶rn√łkkel, blir identifisert i tabellvinduet av et lite n√łkkelsymbol.

Angi relasjoner

Alle eksisterende relasjoner vises i relasjonsvinduet med en linje som forbinder det prim√¶re og andre n√łkkelfelter. Du kan legge til en relasjon ved √• bruke dra og slipp for √• droppe feltet fra en tabell p√• feltet i den annen tabell. En relasjon fjernes igjen ved √• velge den og trykke p√• Delete.

Alternativt kan du også klikke på ikonet Ny relasjon i toppområdet av relasjonsfeltet og angi relasjonen mellom to tabeller i dialogvinduet Relasjoner.

Nyt  Relasjon Ikon

Ny relasjon

Advarselsikon

Hvis du bruker LibreOffice som brukerflate for en relasjonsdatabase, blir ikke opprettelsen og slettingen av forhold lagret i en mellomliggende huekommelse av LibreOffice, men videresendes direkte til den eksterne databasen.

Ved å dobbeltklikke på en forbindelseslinje kan du tildele bestemte egenskaper til relasjonen. Dialogvinduet Relasjoner vises.