Kontrollelementer for skjemaer

The Form Controls toolbar or sub-menu contains tools that you need to create an interactive form. You can use the toolbar or sub-menu to add controls to a form in a text, drawing, spreadsheet, presentation, or HTML document, for example a button that runs a macro.

For Ă„ bruke denne funksjonen

Velg Vis → Verktþylinjer → Kontrollelementer for skjemaer.

Trykk pÄ det fÞlgende ikonet i verktÞylinja Sett inn (det kan hende du mÄ slÄ pÄ dette normalt usynlige ikonet):

Ikon

Kontrollelementer for skjemaer

Merknadsikon

XML-skjemadokumenter («XForms») bruker de samme kontrollelementene.

Du lager et skjema ved Ä Äpne et dokument og bruke verktÞylinja «Kontrollelementer for skjemaer» til Ä legge inn elementer. Hvis du vil, kan du ogsÄ knytte skjemaet til en database, slik at du kan styre databasen med kontrollelementene.

NĂ„r du lager et skjema i et HTML-dokument, kan du bruke skjemaet til Ă„ sende data over Internett.

Merknadsikon

LibreOffice eksporterer kun de skjemaegenskapene som er stĂžttet av den HTML-versjonen du har valgt Ă„ eksportere til. Du velger HTML-versjon i → Last inn / lagre → HTML-komtabilitet.

Slik legger du til et kontrollelement i et dokument

1. PÄ verktÞylinja «Kontrollelementer for skjemaer» trykker du pÄ knappen til det kontrollelementet du vil legge til.

2. I dokumentet drar du for Ă„ lage kontrollelementet.

Hvis du vil lage et kvadratisk kontrollfelt, holder du nede Shift-tasten mens du drar.

Tipsikon

Du kan legge til et felt i skjemaet ved Ä dra en celle fra feltlisten til en tabell eller fra en spÞrring og inn i skjemaet. I tekstdokumenter kan du ogsÄ legge til et felt i et skjema ved Ä dra inn kolonneoverskrifter. Hvis du vil ta med en etikett til feltet, kan du holde nede + Shift samtidig som du drar en kolonneoverskrift.

Endre pÄ et kontrollelement

1. HÞyreklikk pÄ kontrollelementet og velg Kontroll. Da Äpnes et dialogvindu der du kan velge egenskapene til kontrollelementet.

2. Du kan velge en snarveistast for et kontrollelement ved Ă„ skrive en tilde (~) foran en av bokstavene i etiketten til kontrollelementet.

3. Du kan dra og slippe kontrollelementer mellom dokumenter. Du kan ogsÄ klippe dem ut og lime dem inn. NÄr du setter inn et kontrollelement fra et annet dokument, vil LibreOffice analysere datakilden, innholdstypen og egenskapene til kontrollelementet, slik at kontrollelementet passer til den logiske strukturen i mÄldokumentet. For eksempel vil et kontrollelement som viser innhold fra en adressebok, fortsatt vise innholdet fra den samme adresseboka etter at kontrollelementet er kopiert til et annet dokument. Du finner disse egenskapene pÄ fanen Data i dialogvinduet Skjemaegenskaper.

Velg

Ikon

Med denne knappen kan du sette musepekeren i valgmodus eller slÄ av denne modusen. Valgmodus brukes til Ä velge kontrollelementer i skjemaet.

Utformingsmodus pÄ/av

SlÄ utformingsmodus pÄ eller av. Denne funksjonen blir brukt til Ä bytte raskt mellom Utformings- og brukermodus. SlÄ pÄ for Ä redigere kontrollelementene for skjema, slÄ av for Ä bruke kontrollelementene.

Ikon

Utformingsmodus pÄ/av

Egenskaper for kontrollelement

Opens a dialog for editing the properties of a selected control.

Ikon

Kontrollelement

Skjemaegenskaper

Åpne et dialogvinduet der du kan velge blant annet datakilde og hendelser for hele skjemaet.

Ikon

Skjema

Avkryssingsboks

Ikon

Lag en avkryssingsboks. Avkryssingsbokser lar deg slÄ pÄ eller av en funksjon i et skjema.

Tekstfelt

Ikon

Lag et tekstfeltTekstfelt er felt der brukeren kan skrive inn tekst. I skjemaer viser tekstfeltene data eller lar deg skrive inn nye data.

Formatert felt

Ikon

Lag et formatert felt. Et formatert felt er et tekstfelt der du kan avgjĂžre hvordan inndata og utdata skal formateres, og hva grenseverdiene skal vĂŠre.

Formaterte felt har spesielle kontrollegenskaper (velg Format → Kontrollelement).

Trykknapp

Ikon

Lag en knapp som kan trykkes pÄ. Denne funksjonen kan bruke til Ä utfÞre kommandoer for en spesiell hendelse, for eksempel et museklikk.

Du kan legge tekst og bilde pÄ disse knappene.

Valgknapp

Ikon

Lag en valgknapp. Valgknapper lar brukeren velge mellom flere alternativer. Valgknapper med samme funksjon fÄr samme navn (Navnegenskap). Vanligvis fÄr de en grupperingsramme.

Listeboks

Ikon

Lag en listeboks. En listeboks lar brukeren velge en oppfĂžring fra en liste. Hvis skjemaet du lager er lenket til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Listeboksveiviseren automatisk starte etter at listeboksen er satt inn i dokumentet. Veiviseren vil hjelpe deg med Ă„ lage ferdig listeboksen.

Kombinasjonsboks

Ikon

Lager en kombinasjonsboks. En kombinasjonsboks er en en-linjers listeboks med en nedtrekksliste som du kan bruke til Ä velge et alternativ. Du kan angi at kombinasjonsboksen skal vÊre «skrivebeskyttet», slik at brukere ikke kan legge til andre oppfÞringer enn de som allerede er i lista. Hvis skjemaet er koblet til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Kombinasjonsboksveiviseren automatisk starte etter at kombinasjonsboksen er satt inn i dokumentet.

Etikettfelt

Ikon

Lag et felt for visning av tekst. Disse etikettene er bare for tekst som er skrevet inn pÄ forhÄnd. Du kan ikke skrive inn noe i disse feltene.

Skjemautforming

Åpner verktþylinja Skjemautforming.

Veivisere pÄ/av

Ikon

SlÄr automatiske veivisere for kontrollelementer i skjemaer pÄ eller av.

Disse veiviserene hjelper deg med Ă„ legge inn egenskaper for listebokser, tabellelementer og andre kontrollelementer.

Menyvalg pÄ sprettoppmenyen

Rulleknapp

Ikon

Lag en rulleknapp.

I et Calc-rekneark kan du legge til en rulleknapp og lage en toveis lenke mellom rulleknappen og en celle ved hjelp av fanen «Data». Da vil det vÊre slik at rulleknappen endrer seg nÄr du endrer innholdet i cellen, og omvendt.

Rullefelt

Ikon

Lag et rullefelt.

Du kan angi disse egenskapene for et rullefelt:

Navn i grensesnittet

Betydning

Minste rulleverdi

Velg den minste hÞyden eller bredden pÄ et rullefelt.

HĂžyeste rulleverdi

Velg den stÞrste hÞyden eller bredden pÄ et rullefelt.

Standard rulleverdi

Velg standardverdien til et rullefelt, brukes nÄr skjemaet tilbakestilles.

Retning

Velg retningen pÄ et rullefelt, det vil si vannrett eller loddrett.

Liten endring

Velg det minste stykket du kan rulle med rullefeltet, for eksempel nÄr du trykker pÄ en av pilene.

Stor endring

Velg hvor langt rullefeltet skal flyttes ved store endringer, for eksempel nÄr du klikker i feltet mellom bjelken pÄ rullefeltet og en av pilene.

Forsinkelse

Velg forsinkelsen i millisekunder mellom rullefelthendelser. Dette styrer for eksempel forsinkelsen nÄr du trykker og holder nede en pilknapp pÄ rullefeltet.

Symbolfarge

Velg fargen pÄ pilene i rullefeltet.

Synlig stĂžrrelse

Velg stÞrrelsen pÄ bjelken pÄ rullefeltet i «verdienheter». For eksempel vil en verdi pÄ («HÞyeste rulleverdi» minus «Minste rulleverdi») / 2 gi en bjelke som fyller halve rullefeltet.

Du kan gjÞre rullefeltet like bredt som det er hÞyt ved Ä sette «Synlig stÞrrelse» til null.

I et Calc-regneark kan du lage en toveis lenke mellom et rullefelt og en celle ved hjelp av fanen «Data».

Bildeknapp

Icon image button

Lager en knapp som vises som et bilde. Bortsett fra selve bildet, har en bildeknapp de samme egenskapene som en vanlig knapp.

Bildefelt

Ikon

Lag et bildefelt. Det kan bare bli brukt til Ä legge til bilder fra en database. Dobbeltklikk pÄ et av feltene i skjemadokumentet for Ä Äpne dialogvinduet Sett inn bilde. Det finnes ogsÄ en sprettoppmeny (ikke i tegnemodus) med kommandoer for Ä sette inn og slette bilder.

Du kan vise bilder fra en database i et skjema, og nye bilder kan settes inn i databasen sÄ lenge bildefeltet ikke er skrivebeskyttet. Kontrollelementet mÄ vise til et databasefelt av bildetypen. Du kan bruke datafeltet pÄ fanen Data i egenskapene til Ä angi dette.

Datofelt

Ikon

Lag et datofelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan verdiene hentes derfra.

Hvis du velger egenskapen «Rullegardin» for et datofelt, kan brukeren velge dato fra en kalender som Äpner seg nedenfor datofeltet. Dette gjelder ogsÄ for datofelt inne i et tabellkontrollfelt.

Tipsikon

Du kan enkelt redigere datofelt med tastene pil opp- og pil ned. Avhengig av markÞrens plassering, kan dato, mÄned eller Är endres med piltastene.

Merknader om datofelt.

Klokkeslettfelt

Ikon

Lag et tidsfelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan verdiene til feltet hentes derfra.

Tipsikon

Du kan enkelt redigere klokkeslettfelt med tastene pil opp- og pil ned. Avhenging av markĂžrens plassering, kan time, minutt eller sekund endres med piltastene.

Filutvalg

Ikon

Lag en knapp som Ă„pner et filbehandlingsvindu.

Tallfelt

Ikon

Lag et tallfelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan tallverdiene til feltet hentes derfra.

Valutafelt

Ikon

Lag et valutafelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan innholdet av valutafeltet hentes derfra.

MĂžnsterfelt

Ikon

Lag et mÞnsterfelt. MÞnsterfelt er satt sammen av en redigeringsmaske og en tegnmaske. Redigeringsmaska avgjÞr hvilke data som kan skrives inn. Tegnmaska avgjÞr innholdet i mÞnsterfeltet nÄr skjemaet blir lastet.

Merknadsikon

Legg merke til at mĂžnsterfelt ikke blir eksportert til HTML-formatet.

Grupperamme

Ikon

Lag en ramme for knapper og andre felt. Grupperingsrammer lar deg gruppere valgknapper i en ramme.

Hvis du setter en grupperamme inn i dokumentet, startes Veiviseren for gruppeelement. Der kan du enkelt lage en valggruppe.

Merk: NĂ„r du drar en gruppeboks over kontrollelementer som ligger der fra fĂžr, og sĂ„ vil velge et kontrollelement, mĂ„ du fĂžrst Ă„pne sprettoppmenyen til gruppeboksen og velge Still opp → Flytt bakerst. Deretter velger du kontrollelementet mens du holder nede

Merknadsikon

Gruppebokser er bare til pynt. Du kan gruppere valgfelt sammen etter funksjon ved Ă„ endre egenskapen Navn til det samme for alle feltene.

Tabellkontrollelement

Ikon

Lag et tabellkontrollelement for Ă„pning av en databasetabell. Hvis du lager et nytt tabellkontrollelement, vil veiviseren for Tabellkontrollelementer starte.

Merknader om tabellkontrollelementer.

Navigasjonslinje

Ikon

Creates a Navigation bar.

Med en navigasjonslinje kan du gÄ fram og tilbake mellom poster i en database eller et databaseskjema. Knappene pÄ denne navigasjonslinja virker pÄ samme mÄte som knappene pÄ den vanlige navigasjonslinja i LibreOffice.

Automatisk fokus pÄ kontrollelement

Ikon

Hvis automatisk fokuskontroll er slÄtt pÄ vil det fÞrste skjema-kontrollelementet bli valgt nÄr du Äpner et nytt dokument. Hvis det ikke er pÄ vil teksten bli valgt etter Äpning. Den tabulator-rekkefÞlgen du har valgt bestemmer hva som er det fÞrste skjema-kontrollelementet.