Kontrollelementer for skjemaer

VerktĂžylinjen eller undermenyen Skjema Kontroller inneholder verktĂžy du trenger for Ă„ lage et interaktivt skjema. Du kan bruke verktĂžylinjen eller undermenyen til Ă„ legge til kontroller i et skjema i en tekst, tegning, regneark, presentasjon eller HTML -dokument, for eksempel en knapp som kjĂžrer en makro.

For Ă„ bruke denne funksjonen

VelgVis - VerktĂžylinjer - Skjemakontroller.

Trykk pÄ det fÞlgende ikonet i verktÞylinjen Sett inn (det kan hende du mÄ slÄ pÄ dette normalt usynlige ikonet):

Valg ikon

Kontrollelementer for skjemaer

note

XML-skjemadokumenter («XForms») bruker de samme kontrollelementene.

Du lager et skjema ved Ä Äpne et dokument og bruke verktÞylinjen «Kontrollelementer for skjemaer» til Ä legge inn elementer. Hvis du vil, kan du ogsÄ knytte skjemaet til en database, slik at du kan styre databasen med kontrollelementene.

NĂ„r du lager et skjema i et HTML-dokument, kan du bruke skjemaet til Ă„ sende data over Internett.

Slik legger du til et kontrollelement i et dokument

1. PÄ verktÞylinjen «Kontrollelementer for skjemaer» trykker du pÄ knappen til det kontrollelementet du vil legge til.

2. Klikk deretter i dokumentet, og dra for Ă„ opprette kontrollen.

tip

For Ă„ lage en firkantkontroll, hold nede Shift-tasten mens du drar.

tip

Hvis du vil legge til et felt fra feltlisten i en tabell eller spÞrring i et skjema, drar du en celle inn i skjemaet. I et tekstdokument kan du ogsÄ dra en kolonneoverskrift for Ä legge til et felt i et skjema. Hold nede for Ä inkludere en etikett for feltet+Shiftmens du drar et kolonnehode.

Endre pÄ et kontrollelement

1. HÞyreklikk pÄ kontrollen og velg Kontrollegenskaper . En dialogboks Äpnes der du kan definere egenskapene til kontrollen.

2. Du kan velge en snarveistast for et kontrollelement ved Ă„ skrive en tilde (~) foran en av bokstavene i etiketten til kontrollelementet.

3. Du kan dra og slippe kontrollelementer mellom dokumenter. Du kan ogsÄ klippe dem ut og lime dem inn. NÄr du setter inn et kontrollelement fra et annet dokument, vil LibreOffice analysere datakilden, innholdstypen og egenskapene til kontrollelementet, slik at kontrollelementet passer til den logiske strukturen i mÄldokumentet. For eksempel vil et kontrollelement som viser innhold fra en adressebok, fortsatt vise innholdet fra den samme adresseboka etter at kontrollelementet er kopiert til et annet dokument. Du finner disse egenskapene pÄ fanen Data i dialogvinduet Skjemaegenskaper.

Velg

Valg ikon

Med denne knappen kan du sette musepekeren i valgmodus eller slÄ av denne modusen. Valgmodus brukes til Ä velge kontrollelementer i skjemaet.

Utformingsmodus pÄ/av

Veksler designmodus pÄ eller av. Denne funksjonen brukes til Ä bytte raskt mellom Design og brukermodus. Aktiver for Ä redigere skjemakontrollene, deaktiver for Ä bruke skjemakontrollene.

Ikon Designmodus

Utformingsmodus pÄ/av

Veivisere pÄ/av

Ikon Bytt skjemakontrollveivisere

SlÄr automatiske veivisere for kontrollelementer i skjemaer pÄ eller av.

Disse veiviserene hjelper deg med Ă„ legge inn egenskaper for listebokser, tabellelementer og andre kontrollelementer.

Skjemautforming

VerktĂžy for skjemadesign ikon

Åpner verktþylinjen Skjemautforming.

Etikettfelt

Ikon Etikettfelt

Lag et felt for visning av tekst. Disse etikettene er bare for tekst som er skrevet inn pÄ forhÄnd. Du kan ikke skrive inn noe i disse feltene.

Tekstfelt

Ikon Tekst Boks

Lag et tekstfeltTekstfelt er felt der brukeren kan skrive inn tekst. I skjemaer viser tekstfeltene data eller lar deg skrive inn nye data.

Avkryssingsboks

Ikon Avkryssningsboks

Lag en avkryssingsboks. Avkryssingsbokser lar deg slÄ pÄ eller av en funksjon i et skjema.

Valgknapp

Ikon Alternativknapp

Lag en valgknapp. Valgknapper lar brukeren velge mellom flere alternativer. Valgknapper med samme funksjon fÄr samme navn (Navnegenskap). Vanligvis fÄr de en grupperingsramme.

Listeboks

Ikon listeboks

Lag en listeboks. En listeboks lar brukeren velge en oppfĂžring fra en liste. Hvis skjemaet du lager er lenket til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Listeboksveiviseren automatisk starte etter at listeboksen er satt inn i dokumentet. Veiviseren vil hjelpe deg med Ă„ lage ferdig listeboksen.

Kombinasjonsboks

Ikon kombinasjonsboks

Lager en kombinasjonsboks. En kombinasjonsboks er en en-linjers listeboks med en nedtrekksliste som du kan bruke til Ä velge et alternativ. Du kan angi at kombinasjonsboksen skal vÊre «skrivebeskyttet», slik at brukere ikke kan legge til andre oppfÞringer enn de som allerede er i listen. Hvis skjemaet er koblet til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Kombinasjonsboksveiviseren automatisk starte etter at kombinasjonsboksen er satt inn i dokumentet.

Trykknapp

Ikon trykknapp

Lag en knapp som kan trykkes pÄ. Denne funksjonen kan bruke til Ä utfÞre kommandoer for en spesiell hendelse, for eksempel et museklikk.

Du kan legge tekst og bilde pÄ disse knappene.

Bildeknapp

Ikon bildeknapp

Lager en knapp som vises som et bilde. Bortsett fra selve bildet, har en bildeknapp de samme egenskapene som en vanlig knapp.

Formatert felt

Ikon Formatert felt

Lag et formatert felt. Et formatert felt er et tekstfelt der du kan avgjĂžre hvordan inndata og utdata skal formateres, og hva grenseverdiene skal vĂŠre.

Formaterte felt har spesielle kontrollegenskaper (velg Format → Kontrollelement).

Datofelt

Ikon Datofelt

Lag et datofelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan verdiene hentes derfra.

Hvis du velger egenskapen «Rullegardin» for et datofelt, kan brukeren velge dato fra en kalender som Äpner seg nedenfor datofeltet. Dette gjelder ogsÄ for datofelt inne i et tabellkontrollfelt.

tip

Du kan enkelt redigere datofelt med tastene pil opp- og pil ned. Avhengig av markÞrens plassering, kan dato, mÄned eller Är endres med piltastene.

Merknader om datofelt.

Tallfelt

Ikon Numerisk felt

Lag et tallfelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan tallverdiene til feltet hentes derfra.

Grupperamme

Ikon gruppeboks

Lag en ramme for knapper og andre felt. Grupperingsrammer lar deg gruppere valgknapper i en ramme.

Hvis du setter en grupperamme inn i dokumentet, startes Veiviseren for gruppeelement. Der kan du enkelt lage en valggruppe.

Merk: NĂ„r du drar en gruppeboks over kontrollelementer som ligger der fra fĂžr, og sĂ„ vil velge et kontrollelement, mĂ„ du fĂžrst Ă„pne sprettoppmenyen til gruppeboksen og velge Still opp → Flytt bakerst. Deretter velger du kontrollelementet mens du holder nede

note

Gruppebokser er bare til pynt. Du kan gruppere valgfelt sammen etter funksjon ved Ă„ endre egenskapen Navn til det samme for alle feltene.

Klokkeslettfelt

Ikon Tidsfelt

Lag et tidsfelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan verdiene til feltet hentes derfra.

tip

Du kan enkelt redigere klokkeslettfelt med tastene pil opp- og pil ned. Avhenging av markĂžrens plassering, kan time, minutt eller sekund endres med piltastene.

Valutafelt

Ikon Valutafelt

Lag et valutafelt. Hvis skjemaet er knyttet til en database kan innholdet av valutafeltet hentes derfra.

MĂžnsterfelt

Ikon mĂžnsterfelt

Lag et mÞnsterfelt. MÞnsterfelt er satt sammen av en redigeringsmaske og en tegnmaske. Redigeringsmasken avgjÞr hvilke data som kan skrives inn. Tegnmasken avgjÞr innholdet i mÞnsterfeltet nÄr skjemaet blir lastet.

note

Legg merke til at mĂžnsterfelt ikke blir eksportert til HTML-formatet.

Tabellkontrollelement

Ikon Tabellkontroll

Lag et tabellkontrollelement for Ă„pning av en databasetabell. Hvis du lager et nytt tabellkontrollelement, vil veiviseren for Tabellkontrollelementer starte.

Merknader om tabellkontrollelementer.

Navigasjonslinje

Ikon Navigasjonslinje

Oppretter enNavigasjon rad.

Med en navigasjonslinje kan du gÄ fram og tilbake mellom poster i en database eller et databaseskjema. Knappene pÄ denne navigasjonslinjen virker pÄ samme mÄte som knappene pÄ den vanlige navigasjonslinjen i LibreOffice.

Bildefelt

Ikon Bildekontroll

Lag et bildefelt. Det kan bare bli brukt til Ä legge til bilder fra en database. Dobbeltklikk pÄ et av feltene i skjemadokumentet for Ä Äpne dialogvinduet Sett inn bilde. Det finnes ogsÄ en sprettoppmeny (ikke i tegnemodus) med kommandoer for Ä sette inn og slette bilder.

Du kan vise bilder fra en database i et skjema, og nye bilder kan settes inn i databasen sÄ lenge bildefeltet ikke er skrivebeskyttet. Kontrollelementet mÄ vise til et databasefelt av bildetypen. Du kan bruke datafeltet pÄ fanen Data i egenskapene til Ä angi dette.

Filutvalg

Ikon Filvalg

Lag en knapp som Ă„pner et filbehandlingsvindu.

Rulleknapp

Ikon spinnerknapp

Lag en rulleknapp.

I et Calc-rekneark kan du legge til en rulleknapp og lage en toveis lenke mellom rulleknappen og en celle ved hjelp av fanen «Data». Da vil det vÊre slik at rulleknappen endrer seg nÄr du endrer innholdet i cellen, og omvendt.

Rullefelt

Ikon rullefelt

Lag et rullefelt.

Du kan angi disse egenskapene for et rullefelt:

Navn i grensesnittet

Betydning

Minste rulleverdi

Velg den minste hÞyden eller bredden pÄ et rullefelt.

HĂžyeste rulleverdi

Velg den stÞrste hÞyden eller bredden pÄ et rullefelt.

Standard rulleverdi

Velg standardverdien til et rullefelt, brukes nÄr skjemaet tilbakestilles.

Retning

Velg retningen pÄ et rullefelt, det vil si horisontalt eller vertikalt.

Liten endring

Velg det minste stykket du kan rulle med rullefeltet, for eksempel nÄr du trykker pÄ en av pilene.

Stor endring

Velg hvor langt rullefeltet skal flyttes ved store endringer, for eksempel nÄr du klikker i feltet mellom bjelken pÄ rullefeltet og en av pilene.

Forsinkelse

Velg forsinkelsen i millisekunder mellom rullefelthendelser. Dette styrer for eksempel forsinkelsen nÄr du trykker og holder nede en pilknapp pÄ rullefeltet.

Symbolfarge

Velg fargen pÄ pilene i rullefeltet.

Synlig stĂžrrelse

Velg stÞrrelsen pÄ bjelken pÄ rullefeltet i «verdienheter». For eksempel vil en verdi pÄ («HÞyeste rulleverdi» minus «Minste rulleverdi») / 2 gi en bjelke som fyller halve rullefeltet.

Du kan gjÞre rullefeltet like bredt som det er hÞyt ved Ä sette «Synlig stÞrrelse» til null.

I et Calc-regneark kan du lage en toveis lenke mellom et rullefelt og en celle ved hjelp av fanen «Data».