Relasjoner

Denne kommandoen åpner vinduet Relasjonsdesign , som lar deg definere relasjoner mellom ulike databasetabeller.

Her kan du koble sammen tabeller fra gjeldende database gjennom vanlige datafelt. Klikk på Ny relasjon-ikonet for å opprette relasjonene, eller ganske enkelt dra-og- slipp med musen.

For å bruke denne funksjonen …

Velg Verkt√ły ‚Üí Relasjoner i et databasevindu

note

Denne funksjonen er kun tilgjengelig hvis du arbeider med en relasjonsdatabase.

N√•r du velger Verkt√ły - Relasjoner, √•pnes et vindu der alle eksisterende relasjoner mellom tabellene i gjeldende database vises. Hvis ingen relasjoner er definert, eller hvis du √łnsker √• relatere andre tabeller i databasen til hverandre, klikker du p√• Legg til tabeller-ikonet. Dialogboksen Legg til tabeller √•pnes der du kan velge tabellene du vil opprette en relasjon med.

Legg til Tabellikon

Sett inn tabeller

note

Hvis Relasjonsdesign-vinduet er åpent, kan ikke de valgte tabellene endres, selv i tabelldesignmodus. Dette sikrer at tabeller ikke endres mens relasjonene opprettes.

De valgte tabellene vises i det √łverste omr√•det av relasjonsdesignvisningen. Du kan lukke et tabellvindu gjennom kontekstmenyen eller med Delete-tasten.

Flytt tabell og endre tabellst√łrrelse

Du kan endre st√łrrelse og ordne bordene i henhold til dine preferanser. For √• flytte tabeller, dra den √łvre rammen til √łnsket posisjon. Forst√łrr eller reduser st√łrrelsen tabellen vises i ved √• plassere musepekeren p√• en kant eller p√• et hj√łrne og dra tabellen til den har √łnsket st√łrrelse.

Prim√¶rn√łkkel og fremmedn√łkkel

Hvis du vil definere en relasjon mellom de ulike tabellene, b√łr du angi en prim√¶rn√łkkel som unikt identifiserer en datafeltet til en eksisterende tabell. Du kan referere til prim√¶rn√łkkelen fra andre tabeller for √• f√• tilgang til dataene i denne tabellen. Alle datafelt som refererer til denne prim√¶rn√łkkelen vil bli identifisert som en fremmedn√łkkel.

Alle datafelt som refererer til en prim√¶rn√łkkel vil bli identifisert i tabellvinduet med et lite n√łkkelsymbol.

Definer relasjoner

Alle eksisterende relasjoner vises i relasjonsvinduene med en linje som forbinder prim√¶r- og fremmedn√łkkelfeltene. Du kan legge til en relasjon ved √• bruke dra-og-slipp for √• slippe feltet til en tabell p√• feltet til den andre tabellen. En relasjon fjernes igjen ved √• velge den og trykke p√• Delete-tasten.

Alternativt kan du ogs√• klikke p√• Ny relasjon-ikonet i det √łverste omr√•det i relasjonsfeltet og definere relasjonen mellom to tabeller i Relasjoner dialog.

Nyt  Relasjon Ikon

Ny relasjon

warning

Hvis du bruker LibreOffice som front-end for en relasjonsdatabase, blir ikke opprettelse og sletting av relasjoner plassert i et mellomminne av LibreOffice, men videresendes direkte til databasen.

Ved å dobbeltklikke på en koblingslinje kan du tilordne visse egenskaper til relasjonen. Dialogboksen Relasjoner åpnes.