Aksjediagram

På den første siden av Kartveiviser kan du velge en karttype.

For å bruke denne funksjonen …

VelgSett inn - Diagram

Icon

Sett in - Diagram

Aksje

Et aksjediagram viser trender i markedet gitt av åpningspris, laveste pris, høyeste pris og stengningspris. Omsetningsvolumet kan også vises.

For aksjediagrammer er rekkefølgen i dataserien viktig. Dataene burde ordnes som vist i eksempeltabellen nedenfor.

A

B

C

D

E

F

1

Volum

Åpningspris

Laveste pris

Høyeste pris

Stengningspris

2

Mandag

2500

20

15

25

17

3

Tirsdag

3500

32

22

37

30

4

Onsdag

1000

15

15

17

17

5

Torsdag

2200

40

30

47

35

6

Fredag

4600

27

20

32

31

Åpningsverdien, laveste og høyeste verdi og stengningsverdien i en rad utgjør sammen en dataenhet i diagrammet. En dataserie med aksjekurser består av flere rader med slike dataenheter. Kolonnen som inneholder volumet danner en valgfri sekundær dataserie.

Ikke alle undertypene trenger alle kolonnene.

Undertyper av Aksjediagram

Velg Aksje-diagramtypen på den første siden av diagramveiviseren. Velg så en av de fire undertypene.

Kursdiagram 1

Basert pålav og høykolonne Type 1 viser avstanden mellom bunnpris (lav) og høyeste prise(høy) ved en vertikal linje.

Ut fra kolonnene laveste, høyeste og stengning viser Kursdiagram 1 i tillegg et vannrett merke for stengningsprisen.

Kursdiagram 2

Ut fra kolonnene åpning, laveste, høyeste og stengning lager Kursdiagram 2 det tradisjonelle «lysestakediagrammet». Kursdiagram 2 tegner en loddrett linje mellom bunn- og topprisen og legger til et rektangel oppå som viser avstanden mellom åpnings- og stengningsprisen. Om du trykker på rektangelet får du opp mer informasjon på statuslinjen. LibreOffice bruker forskjellig fyllfarger for økende verdier (åpningsprisen er lavere enn stengningsprisen) og fallende verdier.

Kursdiagram 3

Ut fra kolonnene volum, laveste, høyeste og stengning tegner Kursdiagram 3 et diagram som ligner Kursdiagram 1, med kolonner for volumet i tillegg.

Kursdiagram 4

Ut fra alle fem datakolonnene, volum, åpning, laveste, høyeste og stengning, kombinerer Kursdiagram 4 et diagram av typen Kursdiagram 2 med et søylediagram for volumet.

Fordi målet for volumet kan være «enheter», bruker Kursdiagram 3 og Kursdiagram 4 to Y-akser. Kursaksjen vises på høyre side og volumaksen på venstre side.

Velge datakilde

Diagrammer basert på egne data

Velg Diagramdatatabell i menyen Vis eller i sprettoppmenyen til diagrammet i redigeringsmodus for å endre dataserien til et diagram med egne data.

I en innebygd diagramdatatabell er dataseriene alltid ordnet i kolonner.

For et nytt aksjediagram bruker du først et kolonnediagram. Legg til kolonnene du trenger og fyll inn dataene i den rekkefølgen vist i eksemplet, men utelat kolonner som ikke trengs i den ønskede undertypen. Bruk Flytt serien til høyre for å endre rekkefølgen på kolonnene. Lukk diagramdatatabellen. Åpne dialogvinduet Diagramtype for å bytte til aksjediagramtypen.

Hvis du allerede har et aksjediagram og du vil endre undertypen, bytt først til et kolonnediagram, legg til eller fjern kolonner, slik at det passer med typen og bytt diagramtypen tilbake til et aksjediagram.

Ikke skriv inn navn på dataserier i en rad. Skriv inn navnet i feltet ovenfor rollenavnet.

Rekkefølgen på radene bestemmer hvordan kategoriene ordnes i diagrammet. Bruk Flytt rad ned for å endre på rekkefølgen.

Diagrammer basert på tabeller i Calc og Writer

Du kan velge eller endre et dataområde på den andre siden avFigurveivisereneller i lenkenDataområde dialogenFor finjustering bruk Dataserierdialogen.

Gjør en av følgende for å velge et dataområde:

1. Skriv inn dataområdet i tekstfeltet.

Et eksempel på et dataområde i Calc er «$Ark1.$B$3:$B$14». Merk at dataområdet kan bestå av mer enn en del av regnearket, for eksempel er «$Ark1.A1:A5;$Sheet1.D1:D5» også et gyldig dataområde. Et eksempel på et dataområde i Writer er «Tabell1.A1:E4».

Hvis det er noe galt med syntaksen, viser LibreOffice teksten med rød skrift.

1. Velg Velg dataområde i Calc for å forminske dialogvinduet, velg så dataområdet ved å dra. Når du slipper musa, blir dataene fylt inn. Velg Velg dataområde igjen for å legge til et dataområde. Trykk etter innholdet i tekstfeltet i det forminskede vinduet og skriv inn et semikolon. Dra så for å velge det neste dataområdet.

Velg enten dataserier i rader eller dataserier i kolonner.

Aksjediagrammets data er «i kolonner» om informasjonen i en rad tilhører den samme «lysestaken».

Finjustere dataområdene til tabellbaserte aksjediagrammer

Du kan ordne dataseriene og endre kilden til enkelte dataserier på den tredje siden av Diagramveiviseren eller på fanen Dataserier i dialogvinduet Dataområder.

Ordne dataserier

På venstresiden av fanen Dataserier i dialogvinduet, kan du ordne dataseriene til det gjeldende diagrammet. Et aksjediagram har minst en dataserie med kurser. Den kan ha en andre dataserie for volum.

Hvis du har mer enn en dataserie med priser, bruker du pilene for å endre rekkefølgen deres. Rekkefølgen bestemmer hvordan de ordnes i diagrammet. Gjør det samme med dataseriene med volumer. Du kan ikke bytte seriene med priser og volumer.

Marker en dataserie i listen og velg Fjern for å fjerne den.

Hvis du vil legge til en dataserie, marker en av dataseriene som finnes fra før, og velg Legg til. Du får en tom oppføring av samme type under den valgte serien. Hvis du ikke har noen dataserier med priser eller volumer, må du først velge et dataområde for disse seriene i dialogvinduet Dataområder.

Velge dataområder

I dialogvinduet Dataområder kan du velge eller endre dataområdet til hver komponent i den valgte dataserien.

I den øverste listen ser du rollenavnet til komponentene og de gjeldende verdiene. Når du har valgt en rolle, kan du endre verdien i tekstfeltet under listen. Overskriften viser den valgte rollen.

Skriv inn området i tekstfeltet eller velg Velg dataområde for å forminske dialogvinduet og velge området med musa.

Velg åpningsverdi, stengningsverdi, høyeste verdi og laveste verdi i hvilken som helst rekkefølge. Velg bare områder for de rollene du trenger for den valgte aksjediagramtypen.Områdene trenger ikke å være ved siden av hverandre i tabellen.

Forklaring

Forklaringen viser overskriftene fra den første raden eller kolonnen eller fra et bestemt område som du har valgt i fanen Dataserier i dialogvinduet Dataområder. Hvis diagrammet ikke har noen overskrifter, viser forklaringen tekst som «Rad 1, Rad 2, …» eller «Kolonne A, Kolonne B, …» ettersom hvilket nummer raden har eller hvilken bokstav kolonnen har i diagramdataene.

Forklaringen viser verdien fra området du valgte i Område for navn-feltet i dialogvinduet Dataområder. Standardvalget er den første verdien i kolonnen for stengningspris.

Velg en posisjon. Når diagrammet er ferdig, kan du endreposisjonen i Format-menyen.