Bruke jokertegn i formler

Jokertegn er spesialtegn som kan brukes i s√łkestrenger som sendes som argumenter til noen Calc -funksjoner. De kan ogs√• brukes til √• definere s√łkekriterier i dialogboksen Finn og erstatt . Bruken av jokertegn muliggj√łr definisjonen av mer avanserte s√łkeparametere med en enkelt s√łkestreng.

LibreOffice Calc st√łtter enten jokertegn eller regul√¶re uttrykk som argumenter, avhengig av gjeldende programinnstillinger. Som standard er LibreOffice Calc satt til √• st√łtte jokertegn i stedet for regul√¶re uttrykk.

tip

For √• sikre at jokertegn st√łttes, g√• til og sjekk om alternativet Aktiver jokertegn i formler er valgt. V√¶r oppmerksom p√• at du kan bruke denne dialogboksen til √• bytte til regul√¶re uttrykk ved √• velge Aktiver regul√¶re uttrykk i formler eller velge √• ikke st√łtte jokertegn eller regul√¶re uttrykk.

F√łlgende jokertegn st√łttes:

Jokertegn

Beskrivelse

? (sp√łrsm√•lstegn)

Matcher et enkelt tegn. For eksempel samsvarer s√łkestrengen "b? G" med "bag" og "tigge", men vil ikke matche "boog" eller "krus".

V√¶r oppmerksom p√• at den ikke vil matche "bg" ogs√•, siden "?" m√• matche n√łyaktig ett tegn. "?" jokertegn tilsvarer ikke en nulltegn match.

* (asterisk)

Matcher alle tegnsekvenser, inkludert en tom streng. For eksempel vil s√łkestrengen "*cast" matche "cast", "forecast" og "outcast", men vil ikke matche "forecaster" ved √• bruke standard LibreOffice -innstillinger.

Hvis alternativet S√łkekriterier = og <> m√• gjelde for hele celler er deaktivert i , s√• blir "forecaster" en match som bruker " *kast "s√łkestreng.

~ (tilde)

Unnslipper den spesielle betydningen av et sp√łrsm√•lstegn, asterisk eller tilde -tegn som f√łlger umiddelbart etter tilde -tegnet.

For eksempel s√łkestrengen "hvorfor ~?" matcher "hvorfor?" men vil ikke matche "hvorfor" eller "hvorfor ~ s".

tip

Jokertegn st√łttes i LibreOffice Calc og i Microsoft Excel. Derfor, hvis det er n√łdvendig med interoperabilitet mellom begge applikasjonene, velger du √• jobbe med jokertegn i stedet for regul√¶re uttrykk. Omvendt, hvis interoperabilitet ikke er n√łdvendig, b√łr du vurdere √• bruke regul√¶re uttrykk for kraftigere s√łkemuligheter.

Regnearkfunksjoner som st√łttes

Jokertegn st√łttes av f√łlgende regnearkfunksjoner:

Eksempler på jokertegn i formler

F√łlgende eksempler anser at alternativene Aktiver jokertegn i formler og S√łkekriterier = og <> m√• gjelde for hele celler er aktivert i .

=COUNTIF (A1: A10; "Chi*") teller antall celler i området A1: A10 som inneholder strenger som begynner med "Chi" etterfulgt av null eller flere tegn.

=SUMIF (A1: A5; "A ??"; B1: B5) summerer verdiene i B1: B5 hvis tilsvarende verdier i A1: A5 start med "A" etterfulgt av n√łyaktig to andre tegn.

note

Jokertegn sammenligninger skilelr ikke mellom store og små bokstaver, derfor vil "A?" matche både "A1" og "a1".