Bruke jokertegn i formler

Jokertegn er spesialtegn som kan brukes i søkestrenger som sendes som argumenter til noen Calc -funksjoner. De kan også brukes til å definere søkekriterier i dialogboksen Finn og erstatt . Bruken av jokertegn muliggjør definisjonen av mer avanserte søkeparametere med en enkelt søkestreng.

LibreOffice Calc støtter enten jokertegn eller regulære uttrykk som argumenter, avhengig av gjeldende programinnstillinger. Som standard er LibreOffice Calc satt til å støtte jokertegn i stedet for regulære uttrykk.

tip

For å sikre at jokertegn støttes, gå til og sjekk om alternativet Aktiver jokertegn i formler er valgt. Vær oppmerksom på at du kan bruke denne dialogboksen til å bytte til regulære uttrykk ved å velge Aktiver regulære uttrykk i formler eller velge å ikke støtte jokertegn eller regulære uttrykk.

Følgende jokertegn støttes:

Jokertegn

Beskrivelse

? (spørsmålstegn)

Matcher et enkelt tegn. For eksempel samsvarer søkestrengen "b? G" med "bag" og "tigge", men vil ikke matche "boog" eller "krus".

Vær oppmerksom på at den ikke vil matche "bg" også, siden "?" må matche nøyaktig ett tegn. "?" jokertegn tilsvarer ikke en nulltegn match.

* (asterisk)

Matcher alle tegnsekvenser, inkludert en tom streng. For eksempel vil søkestrengen "*cast" matche "cast", "forecast" og "outcast", men vil ikke matche "forecaster" ved å bruke standard LibreOffice -innstillinger.

Hvis alternativet Søkekriterier = og <> må gjelde for hele celler er deaktivert i , så blir "forecaster" en match som bruker " *kast "søkestreng.

~ (tilde)

Unnslipper den spesielle betydningen av et spørsmålstegn, asterisk eller tilde -tegn som følger umiddelbart etter tilde -tegnet.

For eksempel søkestrengen "hvorfor ~?" matcher "hvorfor?" men vil ikke matche "hvorfor" eller "hvorfor ~ s".

tip

Jokertegn støttes i LibreOffice Calc og i Microsoft Excel. Derfor, hvis det er nødvendig med interoperabilitet mellom begge applikasjonene, velger du å jobbe med jokertegn i stedet for regulære uttrykk. Omvendt, hvis interoperabilitet ikke er nødvendig, bør du vurdere å bruke regulære uttrykk for kraftigere søkemuligheter.

Regnearkfunksjoner som støttes

Jokertegn støttes av følgende regnearkfunksjoner:

Eksempler på jokertegn i formler

Følgende eksempler anser at alternativene Aktiver jokertegn i formler og Søkekriterier = og <> må gjelde for hele celler er aktivert i .

=COUNTIF (A1: A10; "Chi*") teller antall celler i området A1: A10 som inneholder strenger som begynner med "Chi" etterfulgt av null eller flere tegn.

=SUMIF (A1: A5; "A ??"; B1: B5) summerer verdiene i B1: B5 hvis tilsvarende verdier i A1: A5 start med "A" etterfulgt av nøyaktig to andre tegn.

note

Jokertegn sammenligninger skilelr ikke mellom store og små bokstaver, derfor vil "A?" matche både "A1" og "a1".