Problemløser

Åpner dialogboksen Løser. En løser lar deg løse matematiske problemer med flere ukjente variabler og et sett med begrensninger på variablene ved hjelp av målsøkende metoder.

For å bruke denne funksjonen …

Velg Verktøy → Problemløser

Løserinnstillinger

Målcelle

Skriv inn eller klikk på cellereferansen til målcellen. Dette feltet tar adressen til cellen hvis verdi skal optimaliseres.

Optimaliser resultatene til

Ved å endre celler

Skriv inn celleområdet som kan endres. Dette er variablene til ligningene.

Begrensende villkår

Legg til settet med begrensninger for det matematiske problemet. Hver villkårene er representert av en cellereferanse (en variabel), en operator og en verdi.

note

Du kan angi flere betingelser for en variabel. For eksempel en variabel i celle A1 som må være et heltall mindre enn 10. Sett i så fall to begrensende betingelser for A1.

Alternativer

Åpner dialogboksen Løseralternativer.

Dialogboksen Løseralternativer lar deg velge de forskjellige løseralgoritmene for enten lineære og ikke-lineære problemer og angi deres løsningsparametere.

Løs

Klikk for å løse problemet med gjeldende innstillinger. Dialoginnstillingene beholdes til du lukker gjeldende dokument.

Å løse ligninger med løseren

Målet med løserprosessen er å finne de variable verdiene til en ligning som resulterer i en optimalisert verdi i målcellen, også kalt "objektivet". Du kan velge om verdien i målcellen skal være et maksimum, et minimum eller nærme seg en gitt verdi.

De innledende variabelverdiene settes inn i et rektangulært celleområde som du angir i boksen Ved å endre celler.

Du kan definere en rekke begrensende betingelser som setter begrensninger for enkelte celler. Du kan for eksempel angi begrensningen at en av variablene eller cellene ikke må være større enn en annen variabel, eller ikke større enn en gitt verdi. Du kan også definere begrensningen at én eller flere variabler må være heltall (verdier uten desimaler), eller binære verdier (der bare 0 og 1 er tillatt).

Bruk av ikke-lineære løsere

Uansett om du bruker DEPS eller SCO, starter du med å gå til Verktøy - Løser og stiller inn cellen som skal optimaliseres, retningen som skal gå (minimering, maksimering) og cellene som skal modifiseres for å nå målet . Deretter går du til Alternativer og spesifiserer løseren som skal brukes og om nødvendig justerer du parametrene.

Det er også en liste over begrensninger du kan bruke for å begrense det mulige utvalget av løsninger eller for å straffe visse forhold. Men når det gjelder de evolusjonære løserne DEPS og SCO, brukes disse begrensningene også til å spesifisere grenser for variablene til problemet. På grunn av algoritmenes tilfeldige natur, anbefales det å gjøre det og gi øvre (og i tilfelle "Anta ikke-negative variabler" er slått av også lavere) grenser for alle variabler. De trenger ikke være i nærheten av den faktiske løsningen (som sannsynligvis er ukjent), men bør gi en grov indikasjon på forventet størrelse (0 ≤ var ≤ 1 eller kanskje -1000000 ≤ var ≤ 1000000).

Grenser spesifiseres ved å velge en eller flere variabler (som område) på venstre side og angi en numerisk verdi (ikke en celle eller en formel) på høyre side. På den måten kan du også velge en eller flere variabler som bare skal være heltall eller binære.