Пресметување на сума од низа на ќелии во табела

 1. Choose Table - Insert Table, and insert a table with one column and more than one row into a text document.

 2. Внесете број во секоја ќелија од колоната, но оставете ја празна последната ќелија од колоната.

 3. Поставете го покажувачот во последната ќелија од колоната и потоа кликнете на иконата Сума на Лентата за табели.
  Лентата за формулисе појавува со елементот „=сума“.

 4. Кликнете во првата ќелија од низите што сакате да ги сумирате, повлечете до последната ќелија, а потоа отпуштете.
  LibreOffice вметнува формула за пресметување на сума од вредностите во тековната колона.

 5. Притиснете Enter, или кликнете Примени во Лентата за формули.
  Сумата од вредностите во тековната колона е внесена во ќелијата.

Ако внесете друг број било каде во колоната, сумата е ажурирана штом ќе кликнете на последната ќелија од колоната.

Слично, можете брзо да ја пресметате сумата на редови од броеви.

Please support us!