Разделување

Вметнува хифенација кај зборови кои се предолги да застанат на крајот на алинејата. LibreOffice пребарува по документот и излегува со предлози кои можете или да ги прифатите или да ги отфрлите.

За да пристапите до оваа наредба...

Изберете Алатки - Јазик - Разделување на зборови


Hyphenation

За автоматски да ги разделите тековните или селектираните пасуси, изберете Форматирај - Пасус, а потоа кликнете на опцијатаДвижење на текст. Исто така можете да извршите автоматско разделување на зборови во стил на пасус.

Кога LibreOffice ќе пронајде збор кој по правило треба да се раздели, извршете една од следниве работи.

Tip Icon

За да исклучите пасуси од автоматско разделување, изберете ги тие што сакате да ги исклучите, притиснете на Форматирај - Пасус, кликнете на опцијата Движење на текст, а потоа отштиклирај те ја опцијата Автоматски во поставувањата за Хифенација .


Note Icon

To disable the Hyphenation dialog and always hyphenate automatically, choose - Language Settings - Writing Aids, and select the Hyphenate without inquiry check box.


За разчно да внесете цртичка меѓу зборови, кликнете врз зборот каде сакате да ја внесете цртичката, а потоа притиснете+Minus знак (-).

To insert a non-breaking (protected) hyphen directly in the document, click in the word that you want to hyphenate, and then press Shift++Minus sign(-).

To hide soft hyphens, choose - LibreOffice Writer - Formatting Aids, and then clear the Custom hyphens check box.

Збор

Збор

Displays the hyphenation suggestion(s) for the selected word.

Лева / Десна Стрелка

Set the position of the hyphen. This option is only available if more than one hyphenation suggestion is displayed.

Следно

Ignores the hyphenation suggestion and finds the next word to hyphenate.

Раздели го зборот

Вметнува цртичка на таа позиција.

Отстрани

Removes the current hyphenation point from the displayed word.

Hyphenation

Please support us!