Поддршка за платформата Java

LibreOffice ја подржува Java платформата за извршување на апликации и компоненти базирани на JavaBeans архитектурата.

За LibreOffice да ја поддржува платформата Јава мора да ја инсталирате Јава-околината за извршување од Sun Microsystems, верзија 2. Кога го инсталиравте LibreOffice автоматски ја добивте опцијата да ги инсталирате тие датотеки ако не се инсталирани. Исто така може овие датотеки да ги инсталирате сега ако е потребно. Извршната датотека за инсталација се наоѓа во папката LibreOffice/program и на ЦД-то со LibreOffice.

Поддршката за платформата Јава треба да биде активирана во LibreOffice за да може да се извршуваат Јава-апликации.

Note Icon

Before you can use a JDBC driver, you need to add its class path. Choose - LibreOffice - Advanced, and click the Class Path button. After you add the path information, restart LibreOffice.


Note Icon

Your modifications at the - LibreOffice - Advanced tab page will be used even if the Java Virtual Machine (JVM) has been started already. After any modifications to the ClassPath you must restart LibreOffice. The same is true for modifications under - Internet - Proxy. Only the boxes "HTTP Proxy" and "FTP Proxy" and their ports do not require a restart—they will be evaluated when you click OK.


Please support us!