Прозорецот на Помош за LibreOffice

Warning Icon

Системот за помош за OpenOffice.org и комерцијалниот софтвер од Sun Microsistems, Inc. се базира на истите изворни датотеки. Некои од функциите кои се опишани тука може да не се вклучени во овааLibreOffice дистрибуција.


The Help window shows the currently selected Help page.

The Toolbar contains important functions for controlling the Help system:

Икона

Hides and shows the navigation pane.

Икона

Moves back to the previous page.

Икона

Moves forward to the next page.

Икона

Moves to the first page of the current Help topic.

Икона

Prints the current page.

Икона

Adds this page to your bookmarks.

Икона за пребарување

Opens the Find on this page dialog.

Овие наредби исто така можат да бидат пронајдени во контекстното мени на помошниот документ.

Страница од Помош

You can copy from the Help Viewer to the clipboard on your operating system with standard copy commands. For example:

 1. На Страницата од помош, изберете го текстот што сакате да го копирате.

 2. Press +C.

За да ја пребарате тековната Помошна страница:

 1. Кликнете на иконата Најди на оваа страница.

  Се отвора дијалогот Најди на оваа страница.

  Note Icon

  You can also click in the Help page and press +F.


 2. Во полето Пребарај за, внесете го текстот што сакате да го најдете.

 3. Изберете ги опциите што сакате да ги употребите.

 4. Кликнете Најди.

  За да го најдете следното појавување на бараниот поим на страницата, кликнете повторно Најди.

Навигациски панел

Навигацискиот панел на прозорецот од помошта содржи страници со јазичиња Содржина, Индекс, Најди и Обележувачи.

Полето за листа на самиот врв е каде што можете да изберете други модули на помош за LibreOffice. Страниците со јазичиња Индекс и Најди ги содржат само податоците за избраниот модул од LibreOffice.

Содржина

Го прикажува индексот на главните теми на сите модули.

Индекс

Го прикажува списокот на клучните зборови на индексот за тековно избраниот модул на LibreOffice.

Најди

Ви дозволува да извршите пребарување на целосен текст. Пребарувањето ќе ја вклучи целата содржина на помошта за тековно избраниот модул од LibreOffice.

Обележувачи

Содржи кориснички дефинирани обележувачи. Можете да уредувате или бришете обележувачи, или да кликнете на нив за да отидете на соодветените страници.


Please support us!