Oldaltájolás módosítása

A Writer szöveges dokumentumainak minden oldaltulajdonságát, mint például az oldal tájolását, az oldal stílusa határozza meg. Alapértelmezett beállításként az új szöveges dokumentum az „Alapértelmezett” oldalstílust alkalmazza minden oldalra. Ha megnyit egy létező szöveges dokumentumot, lehet, hogy a különböző oldalakra különböző stílusok vannak alkalmazva.

Fontos tudni azt, hogy egy oldal tulajdonságain végzett módosítások csak az azonos stílusú oldalakra vannak hatással. Az aktuális oldalstílus az alsó ablakszegélyen, az állapotsorban van feltüntetve.

Oldaltájolás módosítása az összes oldalra

Ha a szöveges dokumentum minden oldala azonos stílusú, akkor az oldal tulajdonságait közvetlenül módosíthatja:

 1. Choose Format - Page Style.

 2. Kattintson az Oldal fülre.

 3. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.

 4. Kattintson az OK gombra.

Csak néhány oldal tájolásának megváltoztatása

A LibreOffice oldalstílusokat használ egy dokumentum oldalai tájolásának megadásához. Az oldalstílus több oldaltulajdonságot határoz meg, például az élőfejet és élőlábat vagy a margókat. Módosíthatja az aktuális oldal „Alapértelmezett” oldalstílusát, vagy meghatározhatja a saját oldalstílusát, és azt alkalmazhatja a szöveg bármely részére

Ennek a súgóoldalnak a végén részletesen ismertetjük az oldalstílusok hatókörét. Ha nem tájékozott az oldalstílusok terén, olvassa el az oldal végén található részt.

note

A karakter- és a bekezdésstílusokkal ellentétben az oldalstílusok nem ismerik a hierarchiát. Egy meglévő oldalstílus alapján létrehozhat új oldalstílust, de amikor később módosítja a forrásstílust, az új stílus nem örökli automatikusan a módosításokat.


Ha az összes, ugyanaz az oldalstílust alkalmazó oldal tájolását módosítani szeretné, először egy oldalstílusra lesz szüksége, amit alkalmazhat az oldalakra.

 1. Válassza a Nézet - Stílusok menüparancsot.

 2. Kattintson az Oldalstílusok ikonra.

 3. Az egér jobb oldali gombjával kattintson egy oldalstílusra, és válassza az Új lehetőséget. Az új oldalstílus kezdetben ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kiválasztott oldalstílus.

 4. A Szervező lapon írjon be egy nevet az oldalstílusnak a Név mezőbe, például „Saját fekvő”.

 5. A Következő stílus mezőben válassza ki azt az oldalstílust, amelyet az új stílust használó oldalt követő oldalra szeretne alkalmazni. A súgóoldal végén olvassa el az oldalstílusok hatóköréről szóló részt.

 6. Kattintson az Oldal fülre.

 7. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.

 8. Kattintson az OK gombra.

Most már definiáltál egy megfelelő oldalstílust "Saját fekvő" névvel. Az új stílus alkalmazásához kattintson duplán a "Saját fekvő" oldalstílusra a Stílusok ablakban. Az oldalstílusok jelenlegi hatókörében lévő összes oldal megváltozik. Ha a "következő stílus"-t más stílusként határozta meg, akkor csak az oldalstílusok jelenlegi hatókörének első oldala fog megváltozni.

To Quickly Switch Between Portrait and Landscape Page Layout

The default template provided by LibreOffice Writer offers several page layout styles, among which the Default Page Style has Portrait orientation and the Landscape style has landscape orientation.

These styles can be used to quickly switch between portrait and landscape orientation by inserting manual breaks and choosing the appropriate page styles as described below:

 1. Place the cursor where the page break is to be inserted.

 2. Go to Insert - More Breaks - Manual Break. The Insert Break dialog will open.

 3. Choose the option Page break and in the Page Style drop-down list choose the page style to be applied to the page after the break (Default Page Style, Landscape, etc).

 4. If the applied has to be changed again at a certain point in the document (for instance, to switch back from landscape to portrait orientation), place the cursor at this point and repeat the steps previously described.

Az oldalstílusok hatóköre

A LibreOffice programban ügyelni kell az oldalstílusok hatókörére, azaz arra, hogy a szöveges dokumentum mely részét érinti az oldalstílus módosítása.

Egy oldal hosszúságú stílusok

A page style can be defined to span one page only. The “First Page” style is an example. You set this property by defining another page style to be the "next style", on the Format - Page Style - Organizer tab page.

Az egy oldal hosszúságú stílus az aktuális oldalstílus-tartomány alsó szegélyétől indul a következő oldaltörésig. A következő oldaltörés automatikusan megjelenik, amikor a szöveg átfut a következő oldalra, ezt „lágy oldaltörésnek” is nevezik. Beszúrhat kézi oldaltörést is.

To insert a manual page break at the cursor position, press +Enter or choose Insert - Manual Break and just click OK.

Oldalstílus hatókörének kézi beállítása

Az „Alapértelmezett” oldalstílus nem állít be eltérő „következő stílust” a Formátum - Oldal - Szervező lapon. Ehelyett a „következő stílus” szintén „Alapértelmezett” lesz. Minden oldalstílus, amelyet ugyanaz az oldalstílus követ, több oldalon keresztül átnyúlhat. Az oldalstílusok alsó és felső szegélyét az „oldaltörések stílussal” határozza meg. Minden két „oldaltörések stílussal” közötti oldal ugyanazzal a stílussal rendelkezik.

„Oldaltörés stílussal” tulajdonságot beszúrhat közvetlenül a kurzor állásához, vagy az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot alkalmazhatja bekezdésekre vagy bekezdésstílusokra.

Használja az alábbi parancsok bármelyikét:

Támogasson minket!