Fődokumentumok és aldokumentumok használata

Egy fődokumentum nagy dokumentumok, például többfejezetes könyvek kezelését teszi lehetővé. A fődokumentum felfogható úgy, mint különálló LibreOffice Writer-fájlok közös tárolója. A különálló fájlokat aldokumentumoknak hívják.

Fődokumentum létrehozása

 1. Tegye az alábbiak közül az egyiket:

 1. Ha új fődokumentumot hoz létre, a Navigátor első eleme Szöveg típusú legyen. Írjon be egy bevezetőt vagy más szöveget. Ez biztosítja, hogy ha a fődokumentumban módosít egy meglévő stílust, akkor a módosított stílus az aldokumentumokban is érvényes lesz.

 2. Fődokumentumok esetén a Navigátor ablakában (automatikusan meg kell nyílnia, ha nem ez történne, nyomja meg az F5 billentyűt) kattintson rá és tartsa lenyomva a Beszúrás ikont, majd tegye a következők egyikét:

 1. Válassza a Fájl - Mentés lehetőséget.

Fődokumentum szerkesztése

A Navigátort segítségével az aldokumentumok átrendezheti és szerkesztheti egy fődokumentumban.

Icon

Egy jegyzék fődokumentumban való frissítéséhez jelölje ki a jegyzéket a Navigátorban, majd kattintson a Frissítés ikonra.

Jegyzet ikon

Ha egy objektumot, például egy keretet vagy egy képet szúr be egy fődokumentumba, ne horgonyozza le az objektumot az "oldalhoz". Ehelyett a horgonyt állítsa "bekezdésre" a Formátum - (Objektumtípus) - Típus lapon, majd az objektum pozícióját állítsa be a "Teljes oldal"-hoz képest a Vízszintes és Függőleges listamezőkkel.


Aldokumentumok új oldalon való kezdése

 1. Győződjön meg arról, hogy minden aldokumentum ugyanazzal a bekezdésstílussal (például "Címsor 1") formázott címsorral kezdődik.

 2. In the master document, choose View - Styles, and click the Paragraph Styles icon.

 3. Kattintson a jobb egérgombbal a "Címsor 1" elemre, majd válassza a Módosítás lehetőséget.

 4. Kattintson a Szövegbeosztás fülre.

 5. A Törések területen válassza a Beszúrás lehetőséget, majd válassza az „Oldal” lehetőséget a Típus mezőben.

 6. Ha azt akarja, hogy minden aldokumentum páratlan oldalon kezdődjön, válassza az Oldalstílussal, majd a mezőben a "Jobb oldal" lehetőséget.

 7. Kattintson az OK gombra.

To Export a Master Document

 1. Válassza a Fájl - Exportálás menüparancsot.

 2. In the Save as type list, select a text document file format and click Save.

Jegyzet ikon

Az aldokumentumok szakaszokként exportálódnak. Használja a Formátum - Szakaszok menüparancsot a szakaszok védelmének feloldásához és eltávolításához, ha egyszerű szöveges dokumentumot szeretne szakaszok nélkül.


Támogasson minket!