Keresés és csere a Writerben

Szöveges dokumentumokban szavakra, formázásokra, stílusokra és egyebekre lehet keresni. Navigálhat egyik találattól a következőig, vagy kijelölheti egyszerre a keresés összes eredményét, majd új formátumot alkalmazhat rájuk, vagy kicserélheti a szavakat más szövegre.

Keresés és csere párbeszédablak

Ha az egész dokumentumban akar keresni, a Keresés és csere párbeszédablakot úgy nyissa meg, hogy közben nincs kijelölve szöveg. Ha csak a dokumentum egy részében akar keresni, először jelölje ki a szövegrészt, majd nyissa meg a Keresés és csere párbeszédablakot.

Szöveg kereséséhez

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Enter the text to find in the Find text box.

 3. Kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

A Következő keresése gombra kattintás után a Writer megjeleníti azt a következő szöveget, amely a keresési kifejezéssel azonos. A szöveg közben látszik és szerkeszthető, ha újra a Következő keresése gombra kattint, akkor a következő találatra ugrik.

Ha bezárta a párbeszédablakot, egy billentyűkombinációval (Ctrl+Shift+F) keresheti meg a következő szöveget a párbeszédablak megnyitása nélkül.

A másik lehetőség az, hogy a dokumentumablak jobb alsó sarkában lévő ikonokat használva ugrik a következő találatra vagy a dokumentum bármely másik objektumára.

A Mindet keresi gombra kattintás után a Writer kijelöli az összes olyan szöveget, amely megegyezik a keresési kifejezéssel. Ekkor például egyszerre állíthatja be az összes szöveget félkövérre, vagy alkalmazhat egy karakterstílust.

Szöveg cseréjéhez

Jegyzet ikon

A kereséssel ellentétben a szöveg cseréje nem korlátozható csak az aktuális kijelölésre.


 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Enter the text to search in the Find text box.

 3. Írja be a szöveget a Csere erre mezőbe, amellyel a keresés eredményét le akarja cserélni.

 4. Kattintson a Csere vagy a Mindet cseréli gombra.

When you click Replace, Writer will search the whole document for the text in the Find box, starting at the current cursor position. When text is found, Writer highlights the text and waits for your response. Click Replace to replace the highlighted text in the document with the text in the Replace text box. Click Find Next to advance to the next found text without replacing the current selection.

Ha a Mindet cseréli gombra kattint, a Writer a keresett szövegre illeszkedő összes előfordulást lecseréli.

Stílusok kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos bekezdésstílus van hozzárendelve, például a "Címsor 2" stílus.

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Click Other options to expand the dialog.

 3. Check Paragraph Styles.
  The Find text box now is a list box, where you can select any of the Paragraph Styles that are applied in the current document.

 4. Válassza ki keresendő stílust, majd kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

Formázások kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos karakterformázás van hozzárendelve.

Jegyzet ikon

A formázásra keresés csak a közvetlenül alkalmazott karakterformázásokat találja meg, a stílus részeként alkalmazásra került jellemzőket nem.


 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Kattintson a Több beállítás gombra a párbeszédablak kibővítéséhez.

 3. Kattintson a Formátum gombra.

 1. Kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

Több beállítás

A hasonlóságon alapuló keresés az olyan szövegeket találja meg, amelyek majdnem megegyeznek a keresett szöveggel. Az eltérő karakterek megengedett száma beállítható.

Jelölje be a Hasonló hangzásúak is négyzetet, és opcionálisan kattintson a Hasonlóságok gombra a beállítások módosításához. (Magyar szövegeknél megfelel, ha mindhárom beállítást 1-re állítja.)

Tipp ikon

Ha engedélyezte az ázsiai nyelvek támogatását - Nyelvi beállítások - Nyelvek alatt, akkor a Keresés és csere párbeszédablak ázsiai szövegek kereséséhez is ad beállítási lehetőségeket.


A Navigátor

A Navigátor az objektumok megkeresésének és kijelölésének legfőbb eszköze. A Navigátor használatával fejezeteket helyezhet át és rendezhet át. A Navigátor a dokumentum vázát jeleníti meg.

Válassza a Nézet - Navigátor menüparancsot a Navigátor ablak megnyitásához.

Használja a Navigátort objektumok és hivatkozások beszúrására a dokumentumon belül vagy különböző megnyitott dokumentumok között. További információért lásd a Navigator leírását.

A kis Navigátor ablak megnyitásához kattintson a kék kört tartalmazó ikonra a dokumentum bal alsó sarkában.

A kis Navigátor ablak segítségével gyorsan a következő objektumra ugorhat, vagy megkeresheti a szöveg következő előfordulását a dokumentumban.

Támogasson minket!