Keresés és csere a Writerben

Szöveges dokumentumokban szavakra, formázásokra, stílusokra és egyebekre lehet keresni. Navigálhat egyik találattól a következőig, vagy kijelölheti egyszerre a keresés összes eredményét, majd új formátumot alkalmazhat rájuk, vagy kicserélheti a szavakat más szövegre.

Keresés és csere párbeszédablak

Ha az egész dokumentumban akar keresni, a Keresés és csere párbeszédablakot úgy nyissa meg, hogy közben nincs kijelölve szöveg. Ha csak a dokumentum egy részében akar keresni, először jelölje ki a szövegrészt, majd nyissa meg a Keresés és csere párbeszédablakot.

Szöveg kereséséhez

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Enter the text to find in the Find text box.

 3. Kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

A Következő keresése gombra kattintás után a Writer megjeleníti azt a következő szöveget, amely a keresési kifejezéssel azonos. A szöveg közben látszik és szerkeszthető, ha újra a Következő keresése gombra kattint, akkor a következő találatra ugrik.

Ha bezárta a párbeszédablakot, egy billentyűkombinációval (Ctrl+Shift+F) keresheti meg a következő szöveget a párbeszédablak megnyitása nélkül.

A másik lehetőség az, hogy a dokumentumablak jobb alsó sarkában lévő ikonokat használva ugrik a következő találatra vagy a dokumentum bármely másik objektumára.

A Mindet keresi gombra kattintás után a Writer kijelöli az összes olyan szöveget, amely megegyezik a keresési kifejezéssel. Ekkor például egyszerre állíthatja be az összes szöveget félkövérre, vagy alkalmazhat egy karakterstílust.

Szöveg cseréjéhez

Jegyzet ikon

A kereséssel ellentétben a szöveg cseréje nem korlátozható csak az aktuális kijelölésre.


 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Enter the text to search in the Find text box.

 3. Írja be a szöveget a Csere erre mezőbe, amellyel a keresés eredményét le akarja cserélni.

 4. Kattintson a Csere vagy a Mindet cseréli gombra.

Amikor a Csere gombra kattint, a Writer az egész dokumentumban a Keresés mezőben lévő szöveget keresi, a kurzor aktuális pozíciójától kezdve. Amikor megtalálta a szöveget, a Writer kiemeli a szöveget, és várja a válaszát. Kattintson a Csere gombra, ha a dokumentumban a kiemelt szöveget a Csere szövegdobozban lévő szöveggel kívánja helyettesíteni. Kattintson a Következő keresése gombra, ha a következő megtalált szövegre szeretne lépni anélkül, hogy az aktuális kijelölést kicserélné.

Ha a Mindet cseréli gombra kattint, a Writer a keresett szövegre illeszkedő összes előfordulást lecseréli.

Stílusok kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos bekezdésstílus van hozzárendelve, például a "Címsor 2" stílus.

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Click Other options to expand the dialog.

 3. Check Paragraph Styles.
  The Find text box now is a list box, where you can select any of the Paragraph Styles that are applied in the current document.

 4. Válassza ki keresendő stílust, majd kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

Formázások kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos karakterformázás van hozzárendelve.

Jegyzet ikon

A formázásra keresés csak a közvetlenül alkalmazott karakterformázásokat találja meg, a stílus részeként alkalmazásra került jellemzőket nem.


 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.

 2. Kattintson a Több beállítás gombra a párbeszédablak kibővítéséhez.

 3. Kattintson a Formátum gombra.

 1. Kattintson a Következő keresése vagy a Mindet keresi gombra.

Több beállítás

A hasonlóságon alapuló keresés az olyan szövegeket találja meg, amelyek majdnem megegyeznek a keresett szöveggel. Az eltérő karakterek megengedett száma beállítható.

Jelölje be a Hasonló hangzásúak is négyzetet, és opcionálisan kattintson a Hasonlóságok gombra a beállítások módosításához. (Magyar szövegeknél megfelel, ha mindhárom beállítást 1-re állítja.)

Tipp ikon

When you have enabled Asian language support under - Languages and Locales - General, the Find & Replace dialog offers options to search Asian text.


A Navigátor

A Navigátor az objektumok megkeresésének és kijelölésének legfőbb eszköze. A Navigátor használatával fejezeteket helyezhet át és rendezhet át. A Navigátor a dokumentum vázát jeleníti meg.

Válassza a Nézet - Navigátor menüparancsot a Navigátor ablak megnyitásához.

Használja a Navigátort objektumok és hivatkozások beszúrására a dokumentumon belül vagy különböző megnyitott dokumentumok között. További információért lásd a Navigator leírását.

A kis Navigátor ablak megnyitásához kattintson a kék kört tartalmazó ikonra a dokumentum bal alsó sarkában.

A kis Navigátor ablak segítségével gyorsan a következő objektumra ugorhat, vagy megkeresheti a szöveg következő előfordulását a dokumentumban.

Támogasson minket!