Páros és páratlan sorszámú oldalak különböző oldalstílussal

Ikon

A LibreOffice képes automatikusan különböző stílusokat alkalmazni a dokumentum páros (bal oldali) és páratlan (jobb oldali) oldalaira. Például olyan oldalstílusokat használhat, amely különböző élőfejet és élőlábat jelenít meg a páros és páratlan oldalakon. Az aktuális oldalstílus a munkaterület alján található állapotsoron látható.

Váltakozó oldalstílusok beállításához

  1. Choose View - Styles, and then click the Page Styles icon.

  2. Az oldalstílusok listájában kattintson a jobb egérgombbal a "Bal oldal" elemre, majd válassza a Módosítás menüparancsot.

  3. Kattintson a Szervező fülre.

  4. A Következő stílus mezőben válassza a "Jobb oldal" elemet, majd kattintson az OK gombra.

  5. Az oldalstílusok listájában kattintson a jobb egérgombbal a "Jobb oldal" elemre, majd válassza a Módosítás lehetőségét.

  6. A Következő stílus mezőben válassza a "Bal oldal" elemet, majd kattintson az OK gombra.

  7. Go to the first page in your document, and double-click "Right Page" in the list of page styles in the Styles window.

Ha élőfejet szeretne hozzáadni az egyik oldalstílushoz, válassza a Beszúrás - Élőfej és élőláb - Élőfej lehetőséget, és válassza ki azt az oldalstílust, amelyhez élőfejet szeretne hozzáadni. Az élőfej keretébe írja be az élőfejként használni kívánt szöveget.

Ha élőlábat szeretne hozzáadni az egyik oldalstílushoz, válassza a Beszúrás - Élőfej és élőláb - Élőláb lehetőséget, és válassza ki azt az oldalstílust, amelyhez élőlábat szeretne hozzáadni. Az élőláb keretébe írja be az élőlábként használni kívánt szöveget.

Tipp ikon

Ha nem akar élőfejet vagy élőlábat a dokumentum címlapján, alkalmazza rá az „Első oldal” stílust.


Üres oldalak nyomtatásból kihagyásához

Ha két páros vagy két páratlan oldal következik egymás után egy dokumentumban, a Writer egy üres lapot szúr be alapértelmezésként. E mesterségesen létrehozott, üres oldalak nyomtatását vagy PDF-be exportálását meg lehet akadályozni.

  1. Válassza - LibreOffice Writer - Nyomtatás lehetőséget.

  2. Vegye le a jelölést az Automatikusan beszúrt üres oldalak nyomtatása négyzetről.

Támogasson minket!