Szövegblokk használata

A LibreOffice Writer lehetővé teszi akár képet, táblázatot és mezőket tartalmazó szöveg Szövegblokként való tárolását, így azt később gyorsan beszúrhatja. Szükség esetén formázott szöveget is tárolhat.

Szövegblokk-bejegyzés létrehozásához

 1. Válassza ki azt a szöveget, illetve képeket, táblázatot vagy mezőt tartalmazó szöveget, amelyet Szövegblokként kíván menteni. Kép csak akkor tárolható, ha az karakterként van horgonyozva, és legalább egy szövegkarakter áll előtte és utána is.

 2. Válassza az Eszközök - Szövegblokk lehetőséget.

 3. Válassza ki azt a kategóriát, amelyben a Szövegblokkot tárolni szeretné.

 4. Írjon be egy négy karakternél hosszabb nevet. Ez lehetővé teszi a Javaslattétel gépelés közben Szövegblokk-lehetőség használatát. Szükség esetén módosíthatja a felajánlott rövidítést.

 5. Kattintson a Szövegblokk gombra, majd válassza az Új lehetőséget.

 6. Kattintson a Bezárás gombra.

Szövegblokk-bejegyzés beszúrásához

 1. Kattintson oda a dokumentumban, ahová a Szövegblokk-bejegyzést be szeretné szúrni.

 2. Válassza az Eszközök - Szövegblokk lehetőséget.

 3. Válassza ki a beszúrandó Szövegblokkot, majd kattintson a Beszúrás gombra.

Megnyomhatja a Szövegblokk-bejegyzéshez rendelt gyorsbillentyűt és az F3 gombot, vagy kattintson a Szövegblokk ikon melletti nyílra a Beszúrás eszköztáron, és válasszon egy Szövegblokk-bejegyzést.

Tipp ikon

LibreOffice Math-képlet gyors beszúrásához írja be az fn rövidítést, majd nyomja meg az F3 billentyűt. Ha egynél több képletet illeszt be, akkor a képletek sorszámozást kapnak. Helyfoglaló szöveg beillesztéséhez írja be a pl rövidítést, majd nyomja meg az F3 billentyűt.


Szövegblokk-bejegyzések listájának nyomtatásához

 1. Válassza az Eszközök - Makrók - Makrók rendezése - LibreOffice Basic lehetőséget.

 2. In the Macro from tree control, select Application Macros - Gimmicks - AutoText.

 3. Válassza a „Main” elemet a Létező makrók: AutoText listában, majd kattintson a Futtatás gombra. A jelenleg meglévő Szövegblokk-bejegyzések listája elkészül egy külön szöveges dokumentumban.

 4. Válassza a Fájl - Nyomtatás lehetőséget.

Szövegblokk használata hálózatokon

Szövegblokk-bejegyzéseket a hálózati különböző könyvtáraiban is tárolhat.

Például a vállalat "csak olvasható" Szövegblokkjai egy központi kiszolgálón, a felhasználó által megadott Szövegblokkok pedig egy helyi könyvtárban tárolódhatnak.

A Szövegblokk-könyvtárak útvonalai a beállítások között szerkeszthetők.

Két könyvtár van itt felsorolva. Az első a kiszolgálón, a második pedig a felhasználó könyvtárában található. Ha két Szövegblokk-bejegyzés megegyezik, akkor a felhasználó könyvtárában lévő bejegyzés kerül felhasználásra.

Támogasson minket!