Dokumentumbesorolás

A dokumentumok osztályozása és biztonsága fontos kérdés a vállalkozások és a kormányok számára.

Az információk cseréje a felhasználók és szervezetek között történik, akik egy üzleti cél érdekében működnek együtt. Amennyiben érzékeny információra van szükség, feltételezzük, hogy a felek megállapodtak abban, hogy milyen információk érzékenyek, és hogy hogyan lehet ezeket az információkat azonosítani és kezelni. Az erőforrás minden címzettje az információ szolgáltatóját bízza meg, hogy az elfogadott eljárásokat követve megállapítsa az információk érzékenységét.

A LibreOffice szabványosított módokat biztosít az ilyen érzékenységi információk kifejezéséhez, és a felek használhatják ezeket, ha interoperábilis rendszereket akarnak megvalósítani. Egy szabványos „mező” készletet biztosít, amely az érzékenységi információk tárolására alkalmas. Nem próbálja meghatározni, hogy mik legyenek ezen „mezőkben”. Ez a megközelítés egy fejlesztés a jelenleg létező egyetlen alternatívával szemben, amelyben a küldő tetszőleges módokat választhat az érzékenység kifejezéséhez, amely nem biztos hogy hasznos a fogadó fél számára.

Ugyan ez a szabvány azzal a szándékkal lett kialakítva, hogy bármilyen tevékenységi terület esetén alkalmazható legyen, a LibreOffice megtartotta a repülő- és védelmi ipari nevezéktant és kategóriákat, ahol az érzékenységi jelölések nemzetbiztonsági, exportkorlátozási és szellemi tulajdonról szóló irányelvekből erednek.

A LibreOffice megvalósította a TSCP (Transglobal Secure Collaboration Participation, Inc.) nyílt szabványait, amelyek gyártófüggetlenek. Ezek közül kettő érdekes:

BAF kategóriák

A LibreOffice alapértelmezett BAF kategóriái alább vannak felsorolva.

Tipp ikon

Only the "Intellectual Properties" category will modify the layout of the document with a watermark, fields in the header and footer and an information bar on top of the document area. Each item inserted in the document is controlled by the classification configuration file.


Szellemi tulajdon

A szellemi tulajdon egy általános fogalom a dokumentum tartalmának természetéhez. Általános célú dokumentumbesoroláshoz használja ezt a kategóriát.

Nemzetbiztonság

Kiválasztja a dokumentum kategóriáját a nemzetbiztonság irányelvtípushoz. A kiválasztott kategória elmentésre kerül a dokumentumba mint BAILS metaadat a fájl tulajdonságai közt, de nem befolyásolja a dokumentum elrendezését vagy a felhasználói felületet.

Exportfelügyelet

Kiválasztja a dokumentum kategóriáját az exportfelügyelet irányelvtípushoz. A kiválasztott kategória elmentésre kerül a dokumentumba mint BAILS metaadat a fájl tulajdonságai közt, de nem befolyásolja a dokumentum elrendezését vagy a felhasználói felületet.

Figyelmeztetés ikon

A dokumentumbesorolással kapcsolatban támogatásért forduljon a vállalati adatbiztonsági irányelvekhez, illetve az információbiztonsági tisztségviselőkhöz.


A besorolás alapértelmezett szintjei

A LibreOffice a lenti alapértelmezett szinteket biztosítja a dokumentumbesoroláshoz (BAILS), a lista üzleti érzékenység szerinti növekvő sorrendben rendezett:

Besorolási szintek testreszabása

LibreOffice allows customization of the levels of classification for your business. To customize the number and the name of the levels, copy the file example.xml located in - LibreOffice - Paths - Classification into a local folder and edit the contents.

Tipp ikon

Példaként használja azt a fájlt, amely nevében szerepel a LibreOffice által használt területi beállítás.


Mentse el a fájlt és végezze el a szükséges változtatásokat a fenti besorolási útvonalban, hogy elérje a fájlt.

Tipp ikon

A rendszergazdája elhelyezheti a fájlt egy hálózati mappában, és beállíthatja, hogy az összes felhasználó elérje a besorolási beállítófájlt.


Más besorolású tartalom beillesztése dokumentumokba.

A biztonsági irányelvek megsértésének megakadályozása miatt, a magasabb besorolási szintű tartalmak beillesztése az alacsonyabb besorolású dokumentumokba nem engedélyezett. A LibreOffice figyelmeztető üzenetet jelenít meg, ha a vágólapon a céldokumentumnál magasabb biztonságú besorolású tartalom van.

Besorolási sáv

A Besorolási sáv a biztonságos dokumentumkezelést segítő eszközöket tartalmaz.

The Classification toolbar contains listboxes to help in selecting the security of the document, according to the BAF category policy and BAILS levels. LibreOffice will add custom fields in the document properties (File - Properties, Custom Properties tab) to store the classification policy as document metadata.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Go to menu View - Toolbars and select Classification


Please support us!