Elválasztás

Elválasztójelet illeszt azokba a szavakba, amelyek túllógnának a sor végén. A LibreOffice megvizsgálja a dokumentumot, majd felajánlja az elválasztást, amit elfogadhat vagy visszautasíthat. Ha ki van jelölve szöveg, akkor az Elválasztás párbeszédablak csak a kijelölt szövegen működik. Ha nincs kijelölve szöveg, akkor az Elválasztás párbeszédablak az egész dokumentumon működik.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza az Eszközök - Nyelv - Elválasztás lehetőséget.


Elválasztás

Az aktuális, illetve a kijelölt bekezdések automatikus elválasztásához válassza a Formátum - Bekezdés lehetőséget, majd kattintson a Szövegbeosztás fülre. Egy bekezdésstílusra is alkalmazhatja az automatikus elválasztás funkciót. Abban a szövegrészben, amelyben az automatikus elválasztás be van állítva, az Elválasztás párbeszédablak nem fog elválasztható szavakat találni.

Amikor a LibreOffice elválasztandó szót talál, tegye az alábbiak egyikét:

Tipp ikon

Ha ki szeretne vonni bekezdéseket az automatikus elválasztás alól, jelölje ki a bekezdéseket, válassza a Formátum - Bekezdés lehetőséget, majd kattintson a Szövegbeosztás fülre, majd törölje az Automatikusan jelölőnégyzetet az Elválasztás területen.


Jegyzet ikon

Az Elválasztás párbeszédablak tiltásához és az automatikus elválasztáshoz válassza - Nyelvi beállítások - Írástámogatás lehetőséget, majd jelölje be az Elválasztás kérdés nélkül jelölőnégyzetet.


Egy elválasztójel kézi beszúrásához kattintson arra a szóra, amelybe elválasztójelet kíván tenni, majd nyomja meg a +mínuszjel (-) billentyűkombinációt.

Egy nem törő (védett) elválasztójel beszúrásához kattintson az elválasztandó szóra, majd nyomja meg a Shift++ mínuszjel (-) gombot.

A lágy elválasztójelek elrejtéséhez válassza - LibreOffice Writer - Formázási segédletek lehetőséget, majd törölje a jelölést a Egyéni elválasztások négyzetből.

Szó

Szó

Megjeleníti a kijelölt szóhoz javasolt elválasztásokat.

Balra / Jobbra nyíl

Az elválasztójel pozícióját állíthatja be. Ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha egynél több elválasztási javaslat látható.

Tovább

Figyelmen kívül hagyja az elválasztásra tett javaslatot, és megkeresi a következő elválasztandó szót.

Elválasztás

A jelzett helyen beszúrja az elválasztójelet.

Eltávolítás

Eltávolítja az aktuális elválasztási pontot a megjelenített szóból.

Elválasztás

Támogasson minket!