Szövegblokk

Szövegblokkot hoz létre, szerkeszt vagy szúr be. Szövegblokként tárolhat formázott szöveget, valamint grafikával, táblázatokkal és mezőkkel rendelkező szöveget. Szövegblokk gyors beszúrásához írja be a kívánt szöveg gyorsbillentyűjét a dokumentumba, majd nyomja meg az F3 billentyűt.

tip

Rákattinthat a Beszúrás eszköztár Szövegblokk ikonja mellett található nyílra is, majd kiválaszthatja a beszúrni kívánt szövegblokkot.


Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza az Eszközök - Szövegblokk lehetőséget.

+F3

A Beszúrás eszköztáron kattintson az alábbi ikonra:

Ikon

Szövegblokk


Szövegblokk használata

Szövegblokk

A Szövegblokk párbeszédablak megjeleníti szövegblokk-kategóriákat és -bejegyzéseket.

Javaslattétel gépelés közben

Displays a suggestion for completing a word as a Help Tip after you type the first three letters of a word that matches an AutoText entry. To accept the suggestion, press Enter. If more than one AutoText entry matches the letters that you type, press +Tab to advance through the entries. For example, to insert dummy text, type "Dum", and then press Enter.

To display the list in reverse order, press +Shift+Tab.

Név

Megjeleníti az aktuálisan kijelölt szövegblokk-bejegyzés nevét. Ha van kijelölt szövegrész a dokumentumban, írja be az új szövegblokk-bejegyzés nevét, kattintson a Szövegblokk gombra, majd válassza az Új lehetőséget.

Billentyűparancs

A kijelölt szövegblokk-bejegyzéshez tartozó gyorsbillentyűt jeleníti meg. Ha új szövegblokk-bejegyzést hoz létre, írja be a bejegyzéshez használni kívánt gyorsbillentyűt.

Listapanel

Felsorolja a szövegblokk-kategóriákat. Egy szövegblokk-kategória elemeinek megjelenítéséhez kattintson duplán a kategória nevére vagy az előtte található plusz (+) jelre. Szövegblokk-bejegyzés aktuális dokumentumba való beszúrásához válassza ki a bejegyzést a listában, majd kattintson a Beszúrás gombra.

Tipp ikon

A szövegblokkokat „fogd és vidd” módszerrel helyezheti át az egyik kategóriából egy másikba.


Beszúrás

Beszúrja a kiválasztott szövegblokkot az aktuális dokumentumba.

Jegyzet ikon

Ha egy nem formázott szövegblokk-bejegyzést szúr be egy bekezdésbe, akkor az az aktuális bekezdés stílusával lesz formázva.


Bezárás

Bezárja a párbeszédablakot, és menti a változásokat.

Szövegblokk

Kattintson ide további szövegblokk-parancsok megjelenítéséhez, ha például az aktuális dokumentumban kijelölt szövegrészből egy új szövegblokk-bejegyzést kíván létrehozni.

Új

Létrehoz egy új szövegblokk-bejegyzést az aktuális dokumentumban kijelölt részből. A bejegyzés az aktuálisan kijelölt szövegblokk-kategóriába kerül. A parancs megjelenése előtt meg kell adnia egy nevet.

Új (csak szöveg)

Egy új szövegblokk-bejegyzést hoz létre csak az aktuális dokumentumban kijelölt szövegrészből. A grafikák, táblázatok és más objektumok nem kerülnek a bejegyzésbe. A parancs megjelenése előtt meg kell adnia egy nevet.

Másolás

A vágólapra másolja a kiválasztott szövegblokkot.

Csere

A kijelölt szövegblokk-bejegyzés tartalmát cseréli ki az aktuális dokumentumban lévő kijelölésre.

Átnevezés

Megnyitja a Szövegblokk-elem átnevezése párbeszédablakot, ahol a kijelölt szövegblokk-bejegyzés nevét lehet módosítani.

Törlés

Jóváhagyást követően törli a kijelölt elemet vagy elemeket.

Szerkesztés

Szerkesztésre megnyitja a kiválasztott szövegblokk-bejegyzést egy külön dokumentumban. Végezze el a kívánt módosításokat, válassza a Fájl - Szövegblokk mentése menüparancsot, majd válassza a Fájl - Bezárás menüparancsot.

Makró

Megnyitja a Makró hozzárendelése párbeszédablakot, ahol a kiválasztott szövegblokk-bejegyzéshez csatolhat egy makrót.

A szövegblokk-bejegyzések létrehozása során felhasználhatja a már létező szövegblokk-bejegyzésekhez kapcsolt makrókat is. A szövegblokk-bejegyzéseket a "csak szöveg" lehetőséggel kell létrehozni. Például szúrja be <field:company> karaktersorozatot egy szövegblokk-bejegyzésbe, és a LibreOffice lecseréli azt a megfelelő adatbázismező tartalmára.

Importálás

Opens a dialog where you can select the 97/2000/XP Word document or template, containing the AutoText entries that you want to import.

Kategóriák

Szövegblokk-kategóriákat ad hozzá, nevez át vagy töröl.

Kategóriák szerkesztése

Szövegblokk-kategóriákat ad hozzá, nevez át vagy töröl.

Kategória

Megjeleníti a kiválasztott szövegblokk-kategória nevét. A kategória nevének módosításához írjon be egy új nevet, majd kattintson az Átnevezés gombra. Új kategória létrehozásához írjon be egy nevet, majd kattintson az Új gombra.

Útvonal

Megjeleníti a kijelölt szövegblokk-kategória fájljait tartalmazó könyvtár elérési útját. Ha egy szövegblokk-kategóriát hoz létre, válassza ki, hol szeretné tárolni a kategóriafájlokat.

Új

Új szövegblokk-kategóriát hoz létre a Név mezőben megadott név felhasználásával.

Átnevezés

A kiválasztott szövegblokk-kategória nevét módosítja arra, amit a Név mezőbe ír be.

Létező kategóriák

Felsorolja a létező szövegblokk-kategóriákat és a hozzájuk tartozó útvonalakat.

Törlés

Törli a kijelölt elemet vagy elemeket, jóváhagyás nélkül.

Útvonal

Megnyitja az Útvonalak szerkesztése párbeszédablakot, amelyen kiválaszthatja a szövegblokk tárolására szolgáló könyvtárat.

Ha a Szövegblokk-könyvtárak útvonalához új könyvtárat kíván hozzáadni, kattintson a Szövegblokk párbeszédablakban az Útvonal gombra.

Hivatkozott objektumok mentése

Ezen a területen adhatja meg, hogyan szúrja be a LibreOffice a hivatkozásokat a szövegblokk-könyvtárba.

Fájlrendszer

A számítógépen lévő szövegblokk-könyvtárakra mutató hivatkozások relatívak.

Internet

Az internetes fájlokra mutató hivatkozások relatívak.

Támogasson minket!