LibreOffice Math funkciói

Ez a szakasz áttekinti a LibreOffice Math néhány fontos funkcióját és képességét.

A LibreOffice Math számos beépített műveleti jellel, függvénnyel és formázási segédlettel segíti a képletek elkészítését. Ezeket a Képletelemek ablakban érheti el, ahol a kívánt elem beszúrásához csak rá kell kattintani a megfelelő ikonra. A Súgó kimerítő referencialistával és számos példával segíti a munkát.

Képlet létrehozása

Ahogyan a diagramok és a képek, a képletek is objektumokként jönnek létre a dokumentumban. Egy képlet beszúrása egy dokumentumba automatikusan elindítja a LibreOffice Math programot. A képletek létrehozásához, szerkesztéséhez és formázásához számos előre létrehozott szimbólum és függvény áll rendelkezésre.

Képlet közvetlen beírása

Ha jól ismeri a LibreOffice Math képletleíró-nyelvét, a képletet közvetlenül is beírhatja a dokumentumba. Például írja be az alábbi képletet egy szöveges dokumentumba: "a sup 2 + b sup 2 = c sup 2". Jelölje ki a szöveget, majd válassza a Beszúrás - Objektum - Képlet menüparancsot. A szöveg formázott képletté alakul át.

note

A képletek eredményét a LibreOffice Math nem képes kiszámítani, mert ez képletek írására és megjelenítésére tervezett képletszerkesztő alkalmazás, nem pedig számolóprogram. A képletek eredményének kiszámítására használjon egy táblázatkezelőt, de egyszerűbb számításokat a szöveges dokumentum számítás funkciójával is elvégezhet.


Képlet létrehozása a Parancsok ablakban

Használja a LibreOffice Math Parancsok ablakát képletek beírásához és szerkesztéséhez. A Parancsok ablakba beírt utasítások eredménye azonnal megjelenik a dokumentumban. Hosszú és bonyolult képletek létrehozásakor az Eszközök eszköztáron található Képletkurzor segíti a tájékozódást. Ha be van kapcsolva ez a funkció, a Parancsok ablakban lévő kurzor a szövegablakban is látható.

Különálló szimbólumok

Létrehozhat egyéni szimbólumokat, és importálhat karaktereket más betűkészletekből. Új szimbólumokat vehet fel a LibreOffice Math alap szimbólumkatalógusába, vagy saját, speciális katalógusokat is létrehozhat. Számos speciális karakter is rendelkezésére áll.

Képletek helyi menüi

A képletekkel végzett munka megkönnyítése érdekében használhatja a jobb kattintással előhívható helyi menüket is. Ez különösen a Parancsok ablakban hasznos. Ez a helyi menü tartalmazza a Képletelemek panelen megtalálható összes parancsot és operátort, így ezeket egyetlen egérkattintással beszúrhatja a képletbe anélkül, hogy be kellene írni a megfelelő utasítást a Parancsok ablakba.

Támogasson minket!