Szimbólumok szerkesztése

Ez a párbeszédablak szimbólumok szimbólumkészlethez való hozzáadására, szimbólumkészletek szerkesztésére, illetve szimbólumok jelölésének megváltoztatására használható. Ezen kívül definiálhat új szimbólumkészleteket, nevet rendelhet szimbólumokhoz, vagy módosíthat meglévő szimbólumkészleteket.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza az Eszközök - Szimbólumok - Szerkesztés menüparancsot.


Régi szimbólum

Válassza ki az aktuális szimbólum nevét. A szimbólum, a szimbólum neve és a készlet, amelybe a szimbólum tartozik, megjelenik a bal előnézetben a párbeszédablak alsó felében.

Régi szimbólumkészlet

Ez a listamező az aktuális szimbólumkészlet nevét tartalmazza. Választhat másik szimbólumkészletet is, ha akar.

Szimbólum

Felsorolja az aktuális szimbólumkészlet szimbólumait. Válasszon ki egy nevet a listából, vagy írja be az újonnan hozzáadott szimbólum nevét.

Új szimbólum hozzáadása

A szimbólum szimbólumkészlethez adásához válassza ki a betűkészletet a Betű mezőből, majd kattintson egy szimbólumra a szimbólumterületen. A Szimbólum mezőbe írja be a szimbólum nevét. A Szimbólumkészlet mezőből válasszon ki egy szimbólumkészletet, vagy írjon be egy új nevet új szimbólumkészlet létrehozásához. A jobb oldali előnézetben megjelenik a kiválasztott szimbólum. Kattintson a Hozzáadás majd az OK gombra.

Szimbólum nevének módosítása

A szimbólum nevének megváltoztatásához válassza ki a régi nevet a Régi szimbólum listából. Ezután adja meg az új nevet a Szimbólum mezőben. A Módosítás gombra kattintás előtt győződjön meg róla, hogy az előnézetben valóban a kívánt szimbólum látható. Kattintson az OK gombra.

Szimbólumkészlet

A Szimbólumkészlet listamező az összes létező szimbólumkészlet nevét tartalmazza. Módosíthatja a meglévő szimbólumkészleteket, de létrehozhat újakat is.

Új szimbólumkészlet létrehozása

Új szimbólumkészlet létrehozásához írja be annak nevét a Szimbólumkészlet listamezőbe, és adjon hozzá legalább egy szimbólumot. A párbeszédablak bezárásához kattintson az OK gombra. Ezek után a szimbólumkészlet máris elérhető az új néven.

Betűkészlet

Megjeleníti az aktuális betűkészlet nevét, és lehetővé teszi egy másik betűkészlet kiválasztását.

Részhalmaz

Ha a Betűkészlet listában egy nem szimbólumokat tartalmazó betűkészletet választott ki, akkor megadhatja azt a Unicode részhalmazt, amelybe az új vagy módosított szimbólum kerül. Ha kiválaszt egy részhalmazt, akkor az aktuális szimbólumkészlet az adott részhalmazba tartozó összes szimbóluma megjelenik a fenti szimbólumlistában.

Stílus

Az aktuális betűstílus jelenik itt meg. A betűstílus módosításához válasszon egy másik elemet a listából.

Hozzáadás

A gomb segítségével a jobb oldali előnézetben megjelenített szimbólumot hozzáadhatja az aktuális szimbólumkészlethez. Azzal a névvel lesz mentve, amely a Szimbólum listamezőben éppen látható. A gomb használatához előbb meg kell adnia egy nevet a Szimbólum vagy a Szimbólumkészlet mezőben. Egy nevet csak egyszer használhat fel.

Módosítás

Kattintson erre a gombra a bal oldali előnézeti ablakban látható szimbólum nevének (a régi név a Régi szimbólum listában található) a Szimbólum listában megadott névre való kicseréléséhez.

Szimbólum áthelyezése másik szimbólumkészletbe

tip

Ha például a nagy ALFA szimbólumot szeretné áthelyezni a „Görög” szimbólumkészletből a „Speciális” szimbólumkészletbe, akkor először a felső két listamező segítségével válassza ki a régi szimbólumkészletet (Görög) és az ALFA szimbólumot. A szimbólum megjelenik a bal oldali előnézetben. A Szimbólumkészlet listából válassza ki a „Speciális” elemet. Kattintson a Módosítás, majd az OK gombra. Az ALFA szimbólum átkerült a „Speciális” szimbólumkészletbe.


Törlés

A gomb segítségével a bal oldali előnézetben megjelenített szimbólumot eltávolíthatja az aktuális szimbólumkészletből. Itt nem jelenik meg megerősítést kérő párbeszédablak. Ha törli egy szimbólumkészlet utolsó szimbólumát is, akkor maga a szimbólumkészlet is törlődik.

note

Bármikor kattinthat a Mégse gombra, hogy a párbeszédablakot a változtatások mentése nélkül bezárja.


Támogasson minket!