Halmazműveletek

A LibreOffice Math-képletben különböző halmazoperátorokat lehet a karakterekhez rendelni. Az egyes operátorok az Elemek panel alsó részében találhatók. Ugyanezen lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen fel nem sorolt operátorokat közvetlenül kell beírni a Parancsok ablakban. A képlet más részeit is beszúrhatja közvetlenül, még akkor is, ha szimbólumokat tartalmaznak.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

A Parancsok ablakban nyissa meg a helyi menüt, majd válassza a Halmazműveletek lehetőséget.

Válassza a Nézet - Elemek menüparancsot, majd az Elemek panelen válassza a Halmazműveletek elemet a listából.


Az Elemek panelen a Halmazműveletek elem kiválasztása után az ablak alsó részén megjelennek a releváns ikonok. Kattintson a Parancsok ablakban szerkesztett képletbe beszúrandó szimbólumra.

A halmazműveletek részletesen:

is included in Icon

benne van

Az ikon segítségével a halmaz eleme halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> in <?>.

is not included in Icon

nincs benne

Az ikon segítségével a halmaznak nem eleme halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> notin <?>.

includes Icon

magában foglalja

Az ikon segítségével a halmaz eleme halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> owns <?> vagy <?> ni <?>.

empty set Icon

üres halmaz

Használja ezt az ikont egy üres halmaz beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: emptyset.

Intersection Icon

Metszet

Az ikon segítségével a halmazok metszete halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> intersection <?>.

Union Icon

Unió

Az ikon segítségével az unió halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> union <?>.

Difference Icon

Különbség

Használja ezt az ikont egy különbséghalmaz operátor beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> setminus <?> vagy <?> bslash <?>.

Quotient set Icon

Ekvivalenciaosztályok halmaza

Használja ezt az ikont egy törtjel beillesztéséhez, amivel hányados halmazt hoz létre két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható, ugyanezt az eredményt adó forma: <?>slash<?>.

aleph Icon

alef

Használja ezt az ikont a kardinális szám jelének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható, ugyanezt az eredményt adó forma: aleph.

Subset Icon

Részhalmaz

Használja ezt az ikont egy halmaz részhalmaza operátor beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> subset <?>.

Subset or equal to Icon

Részhalmaz vagy egyenlő

Használja ezt az ikont a részhalmaz vagy egyenlő halmaz operátor beillesztéséhez két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>subseteq<?>.

Superset Icon

Tartalmazó halmaz

Az ikon segítségével egy tartalmazó halmaz halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>supset<?>.

Superset or equal to Icon

Tartalmazó vagy egyenlő halmaz

Az ikon segítségével a tartalmazó halmaz vagy egyenlő halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>supseteq<?>.

not subset Icon

nem részhalmaza

Az ikon segítségével a nem részhalmaz halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>nsubset<?>.

not subset or equal to Icon

nem rész-, sem nem egyenlő halmaz

Az ikon segítségével a nem részhalmaza vagy egyenlő halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>nsubseteq<?>.

not superset Icon

nem tartalmazó halmaz

Az ikon segítségével a nem tartalmazó halmaz halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>nsupset<?>.

not superset or equal to Icon

nem tartalmazó, sem egyenlő halmaz

Az ikon segítségével a nem tartalmazó, sem egyenlő halmazoperátor szúrható be két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>nsupseteq<?>.

Set of natural numbers Icon

Természetes számok halmaza

Használja ezt az ikont a természetes számok halmaza karakterének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba ehelyett közvetlenül beírható forma: setn.

Set of whole numbers Icon

Egész számok halmaza

Használja ezt az ikont az egész számok halmaza karakterének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: setz.

Set of rational numbers Icon

Racionális számok halmaza

Használja ezt az ikont a racionális számok halmaza karakterének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: setq.

Set of real numbers Icon

Valós számok halmaza

Használja ezt az ikont a valós számok halmaza karakterének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: setr.

Set of complex numbers Icon

Komplex számok halmaza

Használja ezt az ikont a komplex számok halmaza karakterének beillesztéséhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: setc.

Figyelmeztetés ikon

A Parancsok ablak használata során ügyeljen a szóközök megfelelő alkalmazására. Ezzel biztosítható, hogy az értelmező megfelelően ismeri fel a parancsok szerkezetét.


Támogasson minket!