Formátum

You can choose among various options for formatting a LibreOffice Math formula. The format options are displayed in the lower part of the Elements pane. These options are also listed in the context menu of the Commands window.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

A Parancsok ablakban nyissa meg a helyi menüt, majd válassza a Formátumok lehetőséget.

Válassza a Nézet - Elemek menüparancsot, majd az Elemek panelen válassza a Formátumok elemet a listából.


A következő, egy teljes lista a LibreOffice Math összes elérhető formázási beállításáról. A formázási lehetőség melletti ikon jelzi, hogy a Képletelemek panelről (válassza a Nézet - Képletelemek menüparancsot) vagy a Parancsok ablak helyi menüjéből egyaránt elérhető.

Jegyzet ikon

A képletekben az „a” betű azt a helykitöltőt jelöli, amelyhez az adott formázást hozzá kívánja rendelni. Ezt a karaktert bármi másra lecserélheti.


Formázási beállítások

Superscript left Icon

Bal oldali felső index

A helykitöltőtől balra felső indexet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>lsup{<?>}.

Superscript top Icon

Középső felső index

Felső indexet szúr be közvetlenül a helykitöltő fölé. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>csup<?>.

Superscript right Icon

Jobb oldali felső index

A helykitöltőtől jobbra felső indexet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>^{<?>}, vagy használható az rsup vagy a sup parancs.

Vertical stack (2 elements) Icon

Függőleges elhelyezés (2 elem)

Függőleges halmot (binomiálist) szúr be, két helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: binom<?><?>.

New line Icon

Új sor

Új sort szúr be a dokumentumba. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: newline.

Subscript left Icon

Bal oldali alsó index

A helykitöltőtől balra alsó indexet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>lsub{<?>}.

Subscript bottom Icon

Középső alsó index

Alsó indexet szúr be közvetlenül a helykitöltő alá. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>csub<?>.

Subscript right Icon

Jobb oldali alsó index

A helykitöltőtől jobbra alsó indexet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?>_{<?>}, és az alsó indexbeli vonal helyettesíthető az rsup vagy a sup paranccsal.

Vertical stack (3 elements) Icon

Függőleges elhelyezés (3 elem)

Három helykitöltővel rendelkező függőleges halmot szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: stack {<?>#<?>#<?>}.

Small gap Icon

Kis hézag

Beszúr egy kis térközt a helykitöltő és a következő elem közé. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: `. Ennek a parancsnak egy szimbólum, változó, szám vagy teljes parancs bal vagy jobb oldalán kell szerepelnie.

Align left Icon

Balra igazítás

Ez az ikon „a”-hoz vízszintes balra igazítást rendel, és beszúr egy helykitöltőt. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: alignl<?>.

Align to horizontal center Icon

Vízszintesen középre igazítás

Az „a”-hoz vízszintes középre igazítást rendel, és beszúr egy helykitöltőt. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: alignc<?>.

Align right Icon

Jobbra igazítás

A jobbra rendezés parancsát szúrja be, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: alignr<?>.

Matrix stack Icon

Mátrix-elhelyezés

Az ikon beszúr egy négy helykitöltős mátrixot. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: matrix{<?>#<?>##<?>#<?>}. Az alakzatban az elemek helyzetét két koordináta írja le: az első a sor, a második pedig az oszlop számát határozza meg. A mátrix tetszőleges irányba kiterjesztéséhez írjon be további karaktereket a Parancsok ablakba.

Gap Icon

Hézag

Az ikon beszúr egy hézagot vagy helyközt a helykitöltők közé. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: ~. Ennek a parancsnak egy szimbólum, változó, szám vagy teljes parancs bal vagy jobb oldalán kell szerepelnie.

Igazítás során az alignl, alignc, illetve alignr parancsok különösen akkor hatékonyak, ha

Amikor az igazítási útmutatásokat használjuk, vegye figyelembe, hogy

Igazítás a „matrix” parancs használatával

matrix{

alignr sin^2 x + cos^2 x#{}={}#alignl 1 ##

alignr cos^2 x #{}={} #alignl 1 - sin^2 x

}

Balra igazítás

Ha egy sor vagy kifejezés szöveggel kezdődik, akkor alapértelmezés szerint balra lesz igazítva. Ezt valamelyik align paranccsal módosíthatja. Például: stack{a+b-c*d#alignr "szöveg"}, ahol a „szöveg” jobbra igazítva jelenik meg. Ne feledje, hogy a szövegnek mindenképpen idézőjelek között kell szerepelnie.

The standard centralized formulas can be aligned to the left without using the Format - Align menu. To do this, place an empty character string, that is, the inverted commas which surround any text "", before the section of formula that you want to align. For example, typing "" a+b newline "" c+d results in both equations being left-aligned instead of centered.

Figyelmeztetés ikon

A Parancsok ablak használata során tartsa szem előtt, hogy bizonyos formázásoknál szükség van szóközökre a helyes szerkezet eléréséhez. Ez különösen akkor fontos, ha helykitöltők helyett értékeket (például a lsup{3}) ad meg.


A LibreOffice Math-képletek formázásával kapcsolatban további információkat talál a Zárójelek és csoportosítás résznél.

Az Indexek és kitevők, illetve a Méretezés részekben található hasznos információk segítenek a dokumentum optimális szervezésében.

Támogasson minket!