Zárójelek

You can choose among various bracket types to structure a LibreOffice Math formula. Bracket types are displayed in the lower part of the Elements pane. These brackets are also listed in the context menu of the Commands window. All brackets that are not contained in the Elements pane or in the context menu can be typed manually in the Commands window.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

A Parancsok ablakban nyissa meg a helyi menüt, majd válassza a Zárójelek lehetőséget.

Válassza a Nézet - Elemek menüparancsot, majd az Elemek panelen válassza a Zárójelek elemet a listából.


Az alábbi lista a rendelkezésre álló összes zárójeltípust tartalmazza. A zárójeltípus melletti ikon jelzi, hogy a Képletelemek panelen (Nézet - Képletelemek menüparancs) vagy a Parancsok ablak helyi menüjéből egyaránt elérhető.

Zárójeltípusok

Icon

Kerek zárójelek (zárójelek)

Beszúr egy helykitöltőt normál kerek zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: (<?>).

Icon

Szögletes zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt szögletes zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: [<?>].

Icon

Kettős szögletes zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt dupla szögletes zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: ldbracket <?> rdbracket.

Icon

Kapcsos zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt kapcsos zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lbrace<?>rbrace.

Icon

Egyszeres függőleges vonalak

Beszúr egy helykitöltőt függőleges vonalak között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lline <?> rline.

Icon

Kettős függőleges vonalak

Beszúr egy helykitöltőt dupla vízszintes vonalak között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: ldline <?> rdline.

Icon

Csúcsos zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt kisebb-nagyobb jelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: langle <?> rangle.

Icon

Operátorzárójelek

Beszúr két helykitöltőt operátor-zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: langle <?> mline <?> rangle.

Icon

Csoportosító zárójelek

Beszúr egy csoportosító zárójelpárt. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: {<?>}}.

Icon

Kerek zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kerek zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left(<?> right).

Icon

Szögletes zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető szögletes zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left[<?> right]. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Icon

Kettős szögletes zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kettős szögletes zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left ldbracket <?> right rdbracket. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Braces (scalable) Icon

Kapcsos zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kapcsos zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left lbrace <?> right rbrace. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Single vertical bars (scalable) Icon

Egyszeres függőleges vonalak (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető, függőleges vonalpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left lline <?> right rline. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Double vertical bars (scalable) Icon

Kettős függőleges vonalak (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető, függőleges kettős vonalpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left ldline <?> right rdline. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Angle brackets (scalable) Icon

Csúcsos zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető csúcsos zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left langle <?> right rangle. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Operator brackets (scalable) Icon

Operátorzárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető operátor-zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left langle <?> mline <?> right rangle. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Brace top (scalable) Icon

Felső kapcsos zárójel (méretezhető)

Egy helykitöltőkkel rendelkező, méretezhető vízszintes felső kapcsos zárójelet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> overbrace <?>. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Brace bottom (scalable) Icon

Alsó kapcsos zárójel (méretezhető)

Egy helykitöltőkkel rendelkező, méretezhető vízszintes alsó kapcsos zárójelet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> underbrace <?>. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Alsó szögletes zárójelek beszúrásához a lfloor<?>rfloor parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Felső szögletes zárójelek beszúrásához a lceil<?>rceil parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Méretezhető alsó szögletes zárójelek beszúrásához a left lfloor<?>right rfloor parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Méretezhető felső szögletes zárójelek beszúrásához a left lceil<?>right rceil parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Tipp ikon

Ha a zárójelparancsok elé beszúrja a left, illetve a right attribútumokat, akkor a zárójelek mérete automatikusan igazodik a képlethez, például left(a over b right). A zárójelek méretét és térközét a Formátum - Térköz - Kategória - Zárójelek menüparancs kiválasztásával, és a kívánt százalékértékek megadásával is beállíthatja. A Minden zárójel átméretezése jelölőnégyzet kiválasztásával az értékeket a képletben található összes zárójelre alkalmazhatja.


A zárójeleket egymagukban is használhatja. Ehhez egy fordított törtjelet \ kell a parancs elé írnia. Például a \[ hatására egy bal szögletes zárójel fog megjelenni a jobb oldali párja nélkül. Ez a lehetőség fordított zárójelek vagy intervallumok létrehozásakor hasznos. Ne feledje, hogy csak nem méretezhető zárójelek állhatnak önmagukban. A méret módosításához használja a size parancsot.

Példák egymagukban álló zárójelekre

Nem méretezhető zárójelekhez:

a = \{ \( \[ b newline

{} + c \] \) \ }

Méretezhető zárójelekhez használja a none kifejezést a zárójel neveként

a = left ( a over b right none newline

left none phantom {a over b} + c right )

Jegyzet ikon

A phantom kifejezés biztosítja, hogy az utolsó zárójel mérete helyes legyen.


Figyelmeztetés ikon

A Parancsok ablak használata során ügyeljen a szóközök megfelelő alkalmazására. Ezzel biztosítható, hogy az értelmező megfelelően ismeri fel a parancsok szerkezetét.


Az indexek és kitevők, valamint a méretezés lehetőségeinek kihasználásával hatékonyabban szerkesztheti meg a képleteket. A zárójelekkel kapcsolatos további információkért olvassa el a Zárójelek és csoportok részt.

Támogasson minket!