Zárójelek

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos zárójeltípus közül választhat. A zárójeltípusok az Elemek panel alsó részében jelennek meg. A zárójelek listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen és a helyi menüben fel nem sorolt zárójeleket kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

A Parancsok ablakban nyissa meg a helyi menüt, majd válassza a Zárójelek lehetőséget.

Válassza a Nézet - Elemek menüparancsot, majd az Elemek panelen válassza a Zárójelek elemet a listából.


Az alábbi lista a rendelkezésre álló összes zárójeltípust tartalmazza. A zárójeltípus melletti ikon jelzi, hogy a Képletelemek panelen (Nézet - Képletelemek menüparancs) vagy a Parancsok ablak helyi menüjéből egyaránt elérhető.

Zárójeltípusok

Icon

Kerek zárójelek (zárójelek)

Beszúr egy helykitöltőt normál kerek zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: (<?>).

Icon

Szögletes zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt szögletes zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: [<?>].

Icon

Kettős szögletes zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt dupla szögletes zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: ldbracket <?> rdbracket.

Icon

Kapcsos zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt kapcsos zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lbrace<?>rbrace.

Icon

Egyszeres függőleges vonalak

Beszúr egy helykitöltőt függőleges vonalak között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lline <?> rline.

Icon

Kettős függőleges vonalak

Beszúr egy helykitöltőt dupla vízszintes vonalak között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: ldline <?> rdline.

Icon

Csúcsos zárójelek

Beszúr egy helykitöltőt kisebb-nagyobb jelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: langle <?> rangle.

Icon

Operátorzárójelek

Beszúr két helykitöltőt operátor-zárójelek között. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: langle <?> mline <?> rangle.

Icon

Csoportosító zárójelek

Beszúr egy csoportosító zárójelpárt. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: {<?>}}.

Icon

Kerek zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kerek zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left(<?> right).

Icon

Szögletes zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető szögletes zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left[<?> right]. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Icon

Kettős szögletes zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kettős szögletes zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left ldbracket <?> right rdbracket. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Braces (scalable) Icon

Kapcsos zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető kapcsos zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left lbrace <?> right rbrace. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Single vertical bars (scalable) Icon

Egyszeres függőleges vonalak (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető, függőleges vonalpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left lline <?> right rline. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Double vertical bars (scalable) Icon

Kettős függőleges vonalak (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető, függőleges kettős vonalpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left ldline <?> right rdline. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Angle brackets (scalable) Icon

Csúcsos zárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető csúcsos zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left langle <?> right rangle. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Operator brackets (scalable) Icon

Operátorzárójelek (méretezhető)

Helykitöltővel ellátott, méretezhető operátor-zárójelpárt szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: left langle <?> mline <?> right rangle. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Brace top (scalable) Icon

Felső kapcsos zárójel (méretezhető)

Egy helykitöltőkkel rendelkező, méretezhető vízszintes felső kapcsos zárójelet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> overbrace <?>. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Brace bottom (scalable) Icon

Alsó kapcsos zárójel (méretezhető)

Egy helykitöltőkkel rendelkező, méretezhető vízszintes alsó kapcsos zárójelet szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: <?> underbrace <?>. A zárójelek mérete automatikusan igazodik a kifejezéshez.

Alsó szögletes zárójelek beszúrásához a lfloor<?>rfloor parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Felső szögletes zárójelek beszúrásához a lceil<?>rceil parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Méretezhető alsó szögletes zárójelek beszúrásához a left lfloor<?>right rfloor parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Méretezhető felső szögletes zárójelek beszúrásához a left lceil<?>right rceil parancsot kell a Parancsok ablakba beírni.

Tipp ikon

Ha a zárójelparancsok elé beszúrja a left, illetve a right attribútumokat, akkor a zárójelek mérete automatikusan igazodik a képlethez, például left(a over b right). A zárójelek méretét és térközét a Formátum - Térköz - Kategória - Zárójelek menüparancs kiválasztásával, és a kívánt százalékértékek megadásával is beállíthatja. A Minden zárójel átméretezése jelölőnégyzet kiválasztásával az értékeket a képletben található összes zárójelre alkalmazhatja.


A zárójeleket egymagukban is használhatja. Ehhez egy fordított törtjelet \ kell a parancs elé írnia. Például a \[ hatására egy bal szögletes zárójel fog megjelenni a jobb oldali párja nélkül. Ez a lehetőség fordított zárójelek vagy intervallumok létrehozásakor hasznos. Ne feledje, hogy csak nem méretezhető zárójelek állhatnak önmagukban. A méret módosításához használja a size parancsot.

Példák egymagukban álló zárójelekre

Nem méretezhető zárójelekhez:

a = \{ \( \[ b newline

{} + c \] \) \ }

For scaled brackets use none as the bracket name

a = left ( a over b right none newline

left none phantom {a over b} + c right )

Jegyzet ikon

The phantom statement ensures that the last bracket is the correct size.


Figyelmeztetés ikon

A Parancsok ablak használata során ügyeljen a szóközök megfelelő alkalmazására. Ezzel biztosítható, hogy az értelmező megfelelően ismeri fel a parancsok szerkezetét.


Az indexek és kitevők, valamint a méretezés lehetőségeinek kihasználásával hatékonyabban szerkesztheti meg a képleteket. A zárójelekkel kapcsolatos további információkért olvassa el a Zárójelek és csoportok részt.

Támogasson minket!