Operátorok

You can choose among various operators to structure your LibreOffice Math formula. All available operators appear in the lower part of the Elements pane. They are also listed in the context menu of the Commands window. All operators not contained in the Elements pane or in the context menu must be typed manually in the Commands window.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

A Parancsok ablakban nyissa meg a helyi menüt, majd válassza az Operátorok lehetőséget.

Válassza a Nézet - Elemek menüparancsot, majd az Elemek panelen válassza az Operátorok elemet a listából.


Az alábbi lista a rendelkezésre álló operátorokat tartalmazza. Az operátor neve melletti ikon azt jelzi, hogy az adott operátor a Képletelemek panelen (válassza a Nézet - Képletelemek menüparancsot) vagy a Parancsok ablak helyi menüjéből érhető el.

Operátorfunkciók

Limit Icon

Határ

Beszúr egy határértékjelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lim <?>

Summation Icon

Összegzés

Beszúr egy szummajelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: sum <?>

Product Icon

Produktum

Beszúr egy produktumjelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: prod <?>.

Coproduct Icon

Koproduktum

Beszúr egy koproduktum jelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: coprod <?>

Upper and Lower Limit Icon

Felső és alsó határ

Egy helykitöltővel ellátott, integrál és szumma kifejezésekben használt alsó és felső határ kifejezést szúr be. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: from{<?>} to{<?>} <?>. A határkifejezések csak a megfelelő operátorokkal együtt állhatnak. A határok a szummajel alá és fölé lesznek helyezve.

Integral Icon

Integrál

Beszúr egy integráljelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: int <?>.

Double Integral Icon

Kettős integrál

Beszúr egy kettősintegrál-jelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: iint <?>

Triple Integral Icon

Hármas integrál

Beszúr egy hármasintegrál-jelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: iiint <?>

Lower Limit Icon

Alsó határ

Integrálok és szummák esetén beszúrja a tartomány alsó határának értékét, helykitöltőkkel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: from {<?>}<?>.

Curve Integral Icon

Vonalintegrál

A vonalintegrál jelét szúrja be, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lint <?>

Double Curve Integral Icon

Kettős vonalintegrál

Beszúr egy kettős vonalintegrál-jelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: llint <?>.

Triple Curve Integral Icon

Hármas vonalintegrál

Beszúr egy hármas vonalintegrál-jelet, egy helykitöltővel. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: lllint <?>

Upper Limit Icon

Felső határ

Beszúrja a felső határ kifejezését a helykitöltőkel az integrál- vagy szummajelhez. A Parancsok ablakba közvetlenül beírható forma: to <?><?>. A határkifejezések csak a megfelelő operátorokkal együtt állhatnak.

Tipp ikon

Egy másik módszer az operátor (például egy integrál) határainak megadására: kattintson a kívánt operátorra, majd a korlát szimbólumra. Ez a módszer gyorsabb, mint a parancsok közvetlen beírása.


A liminf parancs a limes inferior jelet szúrja be egy helykitöltővel.

A limsup parancs a limes superior jelet szúrja be egy helykitöltővel.

A felhasználó által definiált operátorok beírásához írja be a Parancsok ablakba az oper parancsot. A funkció különösen akkor hasznos, ha különleges karaktereket szeretne a képletbe illeszteni. Például: oper %theta x. Az oper paranccsal a LibreOffice alapértelmezett karakterkészletében nem szereplő karaktereket is beszúrhat a képletbe. Az oper a határokkal együtt is alkalmazható; például oper %union from {i=1} to n x_{i}. Ebben a példában az unió szimbólumot a union jelöli. Azonban ez a jel nem tartozik az előre meghatározott szimbólumok közé. A definiálásához válassza az Eszközök - Szimbólumok menüparancsot. A megjelenő párbeszédablakban válassza ki a Különleges szimbólumkészletet, majd kattintson a Szerkesztés gombra. A következő párbeszédablakon válassza ki ismét a Különleges szimbólumkészletet. Adjon meg egy sokatmondó nevet a Szimbólum szövegmezőben (például „union”), majd kattintson az unió jelre a szimbólumkészletben. Kattintson a Hozzáadás majd az OK gombra. A Bezárás gombbal zárja be a Szimbólumok párbeszédablakot. Az egyedi szimbólum elkészült, most már létrehozhatja a Parancsok ablakban az unió jelet: oper %union.

Tipp ikon

A határkifejezéseket nem csak középre igazítva lehet megjeleníteni az operátorok alatt illetve felett. A LibreOffice Math eszközeinek segítségével a felső- vagy alsó index helyére is helyezhetők. Például Parancsok ablakba írt sum_a^b c kifejezéssel a határt a szummajel jobb oldalára igazíthatja. Ha a határ hosszabb kifejezéseket tartalmaz, akkor használjon csoportosító zárójeleket, például sum_{i=1}^{2*n} b. A régebbi változatokból importált képletek esetében ez automatikusan megtörténik. A karakterek közötti térköz (hézagok) módosításához válassza a Formátum - Térköz - Kategória - Indexek vagy Formátum - Térköz - Kategória - Korlátok menüparancsot. Az indexekre vonatkozó további információkat a Súgó más részeiben talál.


Figyelmeztetés ikon

A Parancsok ablak használata során tartsa szem előtt, hogy bizonyos operátoroknál szükség van szóközökre a helyes szerkezet eléréséhez. Ez különösen igaz akkor, ha helykitöltők helyett konkrét értékeket ad meg, például lim a_{n}=a.


Támogasson minket!