Képletelemek

Ez a képletekbe illeszthető operátorok, függvények, szimbólumok és formázási beállítások listája.

A műveleteket néhány példával mutatjuk be.

Az Elemek ablak két részre oszlik. Ha rákattint egy szimbólumra az ablak felső részében, akkor az alsó részen megjelennek az alá tartozó szimbólumok.

Ugyanezeket a lehetőségek a Parancsok ablak helyi menüjéből is elérhetők.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza a Nézet - Képletelemek menüparancsot


Egy- és kétoperandusú operátorok

A LibreOffice Math-képletek létrehozása során számos egy- és kétoperandusú operátort használhat fel. Az egyoperandusú operátorok csak egyetlen helykitöltőre vannak hatással. A kétoperandusú operátorok két helykitöltőt kötnek össze. Az Elemek alsó területén jelennek meg az egyes operátorok. A helyi menü a Parancsok ablakban további operátorok mellett szintén tartalmazza ezeket. Ha a Képletelemekben nem szereplő operátorra van szüksége, akkor használja a helyi menüt, vagy gépelje be közvetlenül a Parancsok ablakba.

Relációk

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos reláció közül választhat. A relációjelek megjelennek a Képletelemek panel alsó részében. A lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. A Képletelemek panelen és a helyi menüben fel nem sorolt relációkat kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Halmazműveletek

A LibreOffice Math-képletben különböző halmazoperátorokat lehet a karakterekhez rendelni. Az egyes operátorok az Elemek panel alsó részében találhatók. Ugyanezen lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen fel nem sorolt operátorokat közvetlenül kell beírni a Parancsok ablakban. A képlet más részeit is beszúrhatja közvetlenül, még akkor is, ha szimbólumokat tartalmaznak.

Függvények

Válasszon ki egy függvényt az Elemek panel alsó részéből. A függvények listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen fel nem sorolt függvényeket kézzel kell beírni a Parancsok ablakban.

Operátorok

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos operátor közül választhat. A rendelkezésre álló operátorok listáját megtalálja Az Elemek panel alsó részében. A lista a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen és a helyi menüben fel nem sorolt parancsokat kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Attributes

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos attribútum közül választhat. Néhány attribútum az Elemek panel alsó részében jelenik meg. Ezek a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálhatóak. Az Elemek panelen és a helyi menüben fel nem sorolt attribútumokat kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Zárójelek

A LibreOffice Math-képletek összeállítása során számos zárójeltípus közül választhat. A zárójeltípusok az Elemek panel alsó részében jelennek meg. A zárójelek listája a Parancsok ablak helyi menüjében is megtalálható. Az Elemek panelen és a helyi menüben fel nem sorolt zárójeleket kézzel kell beírni a Parancsok ablakba.

Formátum

You can choose among various options for formatting a LibreOffice Math formula. The format options are displayed in the lower part of the Elements pane. These options are also listed in the context menu of the Commands window.

Egyéb szimbólumok

Egyéb matematikai szimbólumokat jelenít meg.

LibreOffice Math-példák

A következő lista LibreOffice Math-példaképleteket tartalmaz.

Képlet-referenciatáblázatok

Ez a referenciaszakasz majdnem az összes, a LibreOffice Math programban elérhető operátort, függvényt, szimbólumot és formázási funkciót tartalmazza. A legtöbb felsorolt parancs a Képletelemek ablak ikonjaival vagy a Parancsok ablak helyi menüjével is beszúrható.

Támogasson minket!