Vonalzók

A LibreOffice Impress munkaterületének bal oldali és felső szélén található vonalzók nagy segítségére lehetnek a dia létrehozása során. A vonalzók a dia kiterjedését lefedő területei fehér színűek.

Tipp ikon

Ha kijelöl egy objektumot, akkor annak kiterjedése a vonalzókon dupla szürke vonallal van ábrázolva. Az objektum pontos átméretezéséhez húzza át ezeket a dupla vonalakat a vonalzó egy másik pontjára.


Ha a dián egy szövegobjektumot jelöl ki, akkor a vonalzókon megjelennek a behúzások és a tabulátorpozíciók. A szövegobjektum behúzásokkal vagy tabulátorokkal kapcsolatos beállításainak módosításához húzza át az adott behúzás- vagy tabulátorjelet a vonalzó egy másik pontjára.

Az objektumok igazításának megkönnyítése érdekében egy illesztővonalat is lehúzhat a vonalzóról. Illesztővonal beszúrásához ragadja meg a vonalzó szélét, és húzza le az oldalra a kívánt pozícióba.

A vonalzók megjelenítéséhez vagy elrejtéséhez válassza a Nézet - Vonalzók menüparancsot.

Egy vonalzó mértékegységének megadásához kattintson a jobb gombbal a vonalzóra, majd válasszon ki egy új mértékegységet a listából.

A vonalzók origójának (0 pont) megváltoztatásához húzza a vonalzók bal felső sarokban levő metszetét a munkaterületre. Ekkor függőleges és vízszintes segédvonalak jelennek meg. Húzza a függőleges és vízszintes segédvonalat az origó kívánt helyzetére, majd engedje fel az egérgombot. Az origók alaphelyzetbe állításához kattintson duplán a vonalzók metszéspontjára.

A diamargók megváltoztatásához húzzuk a vonalzók fehér területeit a kívánt pozícióba.

Támogasson minket!