Csatolópontok használata

Az Impress és Draw programokban bármely két alakzatot összekötheti egy összekötőnek nevezett vonallal. Összekötő rajzolásakor az mindkét alakzathoz egy-egy csatolópontban csatlakozik. Mindkét alakzat rendelkezik néhány alapértelmezett csatolóponttal és az alapértelmezett csatolópontok pozíciói az adott alakzattól függenek. Saját egyéni csatolópontokat adhat az alakzathoz és az összekötőket az egyéni csatolópontokhoz kapcsolhatja.

Csatolópontok hozzáadása és szerkesztése

  1. Tegye a következők egyikét a meglévő csatolópontok láthatóvá tételéhez minden elem számára:

  2. Kattintson a Csatolópontok eszköztáron a Csatolópont beszúrása ikonra.

  3. Válassza ki a csúszkán az elemet, amelyhez csatolópontokat kíván adni.

  4. Kattintson arra az alakzatra, amelyhez az új csatolópontot hozzá akarja adni.

    Ha az alakzat ki van töltve, bárhova kattinthat az alakzaton belül. Ha az alakzat nincs kitöltve, a szegélyére kattintva adhat hozzá csatolópontot. A beszúrt csatolópontot az alakzaton belül másik helyre húzhatja.

A Csatolópont beszúrása ikon melletti négy ikonnak kiválaszthatja azokat az irányokat, amelyek engedélyezettek a csatolópontban az összekötőnek. Egy adott csatolóponthoz több irány is kiválasztható.

Ha a Relatív csatolópont ikon aktív, akkor a csatolópont mozog az objektum átméretezésekor, hogy megtartsa az objektum szegélyéhez képesti pozícióját.

Ha a Relatív csatolópont ikon nem aktív, akkor a mellette lévő ikonok nem lesznek inaktívak. Ezekkel az ikonokkal eldönthető, hogy a csatolópont hova kerül az objektum méretének megváltozásakor.

Támogasson minket!