Térbeli objektumok

Megnyitja a Térbeli objektumok eszköztárat. Az objektumok három dimenziósak, mélységgel, megvilágítással és fényvisszaveréssel. Minden beszúrt objektum kezdetben egy térbeli szcénát alkot. Az F3 lenyomásával léphet be a szcénába. Ezeknél a térbeli objektumoknál megnyitható a Térbeli hatások párbeszédablak, és szerkeszthetők a tulajdonságok.

Ikon

Térbeli objektumok

Tipp ikon

Egy térbeli objektum valamelyik tengelye körüli elforgatásához jelölje ki az objektumot, majd kattintson rá még egyszer a forgató fogantyúk megjelenítéséhez. A fogantyú elhúzásával forgassa el a kívánt irányba.


Kocka

Kitöltött kockát rajzol a diába a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Téglatest rajzolásához tartsa lenyomva a Shift billentyűt méretezés közben.

Ikon

Kocka

Gömb

Kitöltött gömböt rajzol a diában a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Ellipszoid rajzolásához tartsa lenyomva a Shift billentyűt méretezés közben.

Ikon

Gömb

Henger

Egy kör alapú hengert rajzol a diába a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Ovális alapú henger rajzolásához a húzás közben a Shift billentyű lenyomása szükséges.

Ikon

Henger

Kúp

Egy kör alapú kúpot rajzol a diába a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Ovális alapú kúp rajzolásához a húzás közben a Shift billentyű lenyomása szükséges.

Ikon

Kúp

Gúla

Négyzet alapú piramist rajzol a diában a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Téglalap alapú piramishoz a kezdeti húzáskor tartsa nyomva a Shift billentyűt. Más alapformához a Térhatás ablak Geometria lapján lévő Szakaszok rész Vízszintes mezőjébe írja be a sokszög oldalszámát, s kattintson a zöld pipára.

Ikon

Gúla

Tórusz

Egy kör alapú, gyűrű alakkal bíró objektumot rajzol a diába a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Ovális alapú tórusz rajzolásához a húzás közben a Shift billentyű lenyomása szükséges.

Ikon

Tórusz

Gömbhéj

Egy kör alapú, tálszerű alakkal bíró objektumot rajzol a diába a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Ovális alapú gömbhéj rajzolásához a húzás közben a Shift billentyű lenyomása szükséges.

Ikon

Gömbhéj

Félgömb

Félgömböt rajzol a diában a lenyomott egérgombbal történő húzás helyén. Félellipszoid rajzolásához húzás közben tartsa lenyomva a Shift billentyűt.

Ikon

Félgömb

Térbeli objektumok összeállítása

Támogasson minket!