Transformations

Módosítja a kijelölt objektumok alakját, tájolását vagy kitöltését.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose View - Toolbars - Transformations.


Forgatás

A kijelölt síkbeli objektumok nyújtása és a forgáspont körüli forgatása. Az objektum elforgatásához húzza el az egyik sarokfogantyúját a megfelelő irányba. Az objektum elferdítéséhes húzza el a megfelelő középső fogantyút a kívánt irányba.

Minden diához egy forgáspont tartozik. Kattintson duplán az objektumon a forgáspont középre igazításához. Ezután tetszés szerint új helyre mozgathatja a forgáspontot a képernyőn, és elforgathatja az objektumot.

note

Ha térbeli objektumot is tartalmazó csoportot van kijelölve, akkor csak a térbeli objektum lesz elforgatva. A térbeli objektumokat nem lehet ferdíteni, ehelyett a középső fogantyúk segítségével az X és Y tengelyek körül forgathatja el az objektumot.


Icon Rotate

Forgatás

Tükrözés

A kijelölt objektumokat egy, a dián tetszőleges helyre húzható tükörtengelyre tükrözi. Objektumok tükrözéséhez húzzuk a kívánt objektumok fogantyúját a tükörtengely másik oldalára. A tükörtengely tájolásának módosításához húzzuk az egyik végpontját egy új helyre.

Icon Flip

Tükrözés

Feszítés térbeli forgástestre

A kijelölt síkbeli objektumot átalakítja térbelivé, úgy, hogy a tárgyat egy szimmetriavonal körül elforgatja.

Az átalakított objektum alakjának megváltoztatásához húzza át egy másik helyre a szimmetriatengelyt. A szimmetriatengely helyzetének megváltoztatásához húzza el az egyik végpontját a kívánt helyzetbe. A térbelivé alakításához kattintson az objektumra.

Icon In 3D rotation object

Feszítés térbeli forgástestre

Körre feszítés (perspektivikus)

A kijelölt objektumot képzeletbeli körök köré csavarva és perspektívában nézve torzítja. A torzításhoz húzza a kijelölt objektum egy fogantyúját. Ha a kijelölt objektum nem sokszög vagy Bézier-görbe, akkor a program figyelmeztet, hogy torzítás előtt az objektumot görbévé kell alakítani.

Icon Set in circle

Körre feszítés (perspektivikus)

Körre feszítés (döntött)

A kijelölt objektumot képzeletbeli körök köré csavarva torzítja. A torzításhoz húzza a kijelölt objektum egy fogantyúját. Ha a kijelölt objektum nem sokszög vagy Bézier-görbe, akkor a program figyelmeztet, hogy torzítás előtt az objektumot görbévé kell alakítani.

Icon Set to circle

Körre feszítés (döntött)

Torzítás

Az egérrel húzhatja a kijelölt objektum fogantyúit, az objektum alakjának megváltoztatásához. Ha a kijelölt objektum nem sokszög vagy Bézier-görbe, akkor a program figyelmeztet, hogy torzítás előtt az objektumot görbévé kell alakítani.

Icon Distort

Torzítás

Átlátszóság

A kijelölt objektumra egy átlátszósági átmenetet alkalmaz. Az átlátszóság vonalát szürkeárnyalat képviseli, amelyben a fekete fogantyú jelenti a 0%-os átlátszóságot, és a fehér pedig a 100%-osat.

Húzza el a fehér fogantyút az átlátszóság átmenet irányának beállításához. Az átmenet hosszának módosításához húzza el a fekete fogantyút. Ha módosítani kívánja a fogantyúk szürkeárnyalatát, akkor húzza át az adott színt a Szín eszköztárról.

note

To display the Color Bar, choose View - Color Bar.


Icon Transparency

Átlátszóság

Színátmenet

A kijelölt objektum színátmenetes kitöltését módosítja. Ez a parancs csak akkor érhető el, ha előzőleg színátmenetet alkalmazott a kijelölt objektumra, a Formátum - Terület menüparancsban. A színátmenet-vonal fogantyúinak elhúzásával megváltoztathatja a színátmenet hosszát és irányát. Ha módosítani kívánja a fogantyúk színét, akkor húzza át az új színt a Szín eszköztárról a színátmenet végpontjai színének megváltoztatásához.

note

To display the Color Bar, choose View - Color Bar.


Icon Gradient

Színátmenet

Támogasson minket!